Nava spațială Shenzhou XVI, cu trei taikonauți la bord, a fost lansată în această dimineață, la ora locală 09:31, spre Stația Spațială chineză Tiangong (Palatul ceresc), marcând zborul de debut pentru ce-a de a treia generație de călători în spațiu din China.
Potrivit Agenției Spațiale Chineze cu echipaj uman, astăzi a fost marcată și o premieră, la bordul navei spațiale aflându-se și un civil. Lansarea a avut loc de la Centrul de lansare Jiuquan, din deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung 2F. După 20 de minute de la lansare, Zou Lipeng, Directorul Centrului Chinei pentru lansări de sateliți de la Jiuquan, a anunțat succesul noii misiuni de trimitere în spațiu a echipajului uman.
Lansarea de astăzi a fost, din nou, transmisă integral pe televiziunile din China, fiind oferite imagini din centrul de control de la baza de lansare, din capsula spațială în care se aflau taikonauții, din exteriorul navetei și rachetei purtătoare, dar și din stația spațială chineză, unde ceilalți trei taikonauți se află de o jumătate de an.
Comandantul noii misiuni spațiale a Chinei este General-maior Jing Haipeng, acesta fiind însoțit de Colonel Zhu Yangzhu și Profesorul Gui Haichao.
Cei trei taikonauți sunt așteptați în stația spațială Tiangong de membrii echipajului Shenzhou XV: General-maior Fei Junlong, Colonel senior Deng Qingming și Colonel senior Zhang Lu, care se află în spațiu de la data de 29 Noiembrie 2022.
Director adjunct al Agenției Spațiale chineze cu echipaj uman, Lin Xiqiang, a declarat că după ce nava Shenzhou XVI va intra pe orbită, va activa modul de întâlnire și andocare rapidă, pentru a se conecta la modulul de bază Tianhe.
Noul echipaj al Chinei va rămâne în Stația Tiangong timp de aproximativ cinci luni, urmând să revină pe Pământ, în luna Noiembrie a.c. În acest interval, cei trei vor avea ca principale misiuni: instalarea de echipamente în afara stației între care un telescop spațial, asistarea procedurilor de andocare și plecarea a navelor spațiale de marfă, efectuarea de experimente științifice, demonstrații tehnologice și participarea la conferițe simultan spațiu-Pământ.
Stația Spațială Chineză – TIANGONG
Cea de-a treia generație de astronauți ai Chinei are recrutați civili din rândul cercetătorilor și inginerilor de nivel academic: 17 bărbați și o femeie, între care sunt pregătiți șapte piloți de nave spațiale, șapte ingineri de zbor spațial și patru specialiști în sarcini din domeniul științei.
Stația Spațială Tiangong orbitează la aproximativ 400 de kilometri distanță de Pământ, având din trei componente majore: modulul de bază Tianhe și modulele laborator Wentian și Mengtian. De asemenea, stația este capabilă primească simultan două nave spațiale.
Echipajul Shenzhou XVI
General-maior Jing Haipeng (56 ani), originar din provincia Shanxi, este comandantul misiunii spațiale Shenzhou XVI și totodată membru fondator al Diviziei Astronaut a Armatei Populare de Eliberare (PLA). Jing s-a alăturat Forțelor Aeriene PLA în Iunie 1985, devenind aviator. A devenit unul dintre piloții experimentați în flotilla avioanelor de vânătoare al Forțelor Aeriene, înainte de a fi selectat, în Ianuarie 1998, unul dintre primii 14 taikonauți ai Chinei.
În Septembrie 2008, Jing a efectuat primul zbor spatial, în cadrul misiunii Shenzhou VII, apoi, în Iunie 2012, a fost comandantul misiunii Shenzhou IX. În Octombrie 2016, a realizat a treia călătorie în spațiu, fiind comandantul misiuni Shenzhou XI. Jing este comandantul Diviziei Astronaut al PLA și șef-adjunct al programului spațial cu echipaj uman al Chinei.
În Iunie 2022, a fost desemnat comandant al misiunii Shenzhou XVI.
Colonelul Zhu Yangzhu (36 ani), originar din provincia Jiangsu, este un nou membru al Diviziei Astronaut a PLA, fiind inginerul zbor în misiunea Shenzhou XVI. Zhu a fost recrutat de PLA în Septembrie 2005 și a fost profesor asociat la Universitatea de Inginerie Spațială a Forței de Sprijin Strategic PLA, până în Octombrie 2020, când s-a alăturat Diviziei Astronaut PLA, devenind unul dintre astronauții de a treia generație ai Chinei. De asemenea, este unul dintre cei șapte noi astronauți care au fost instruiți ca ingineri de zbor spațial și primul dintre cei care participă la un zbor spațial.
În Iunie 2022, a fost selectat pentru misiunea Shenzhou XVI.
Gui Haichao (36 ani), originar din Yunnan, este primul civil din China care participă la o misiune spațială. Gui și-a început cariera profesională, în Septembrie 2017, în cadrul Universității Beihang, cunoscută anterior sub numele Universitatea de Aeronautică și Astronautică din Beijing. În present, este profesor și conducător de doctorat în cadrul universității. Ca o mențiune specială, Gui este primul om cu probleme de vedere care ajunge în spațiu, fiind purtător de ochelari.
A fost selectat pentru programul spațial cu echipaj uman al Chinei în Octombrie 2020, în cadrul cele de-a treia generații, devenind specialist în sarcini științifice.
În Iunie 2022, a fost selectat pentru misiunea Shenzhou XVI, fiind primul om de știință chinez care participă la un zbor spațial.