Politica făcută la București este total lipsită de independență, iar dacă vorbim de relațiile externe totul trebuie citit și aplicat strict în direcțiile trasate de partenerii strategici SUA și UE. Aceasta este principala concluzie a primului interviu acordat de noul ministrul român al Afacerilor Externe, doamna Luminița Odobescu (foto), interviu acordat publicației “Le Grand Continent”.
O altă concluzie este aceea că doamna ministru se exprimă contradictoriu în fraze succesive, o demonstrație riguroasă fiind făcută în prezentarea relației România-China, relație care nu este circumstanțială, dar se dezvoltă adaptat la realitățile globale și regionale! Pe românește, nu suntem condiționați, dar ținem cont de decidenții globali și regionali occidentali.
Apoi, dacă românii nu știau, trebuie să cunoască faptul că România este dascăl pentru Republica Moldova și Ucraina, unde trimitem experți care să le pregătească pentru UE și NATO!
Nu în ultimul rând, întrebată cu naivitate ingenuă: “Cum vedeți viitorul regimului Putin?”, doamna Luminița Odobescu dă măsura limitelor mandatului de ministru, afirmând că România susține poziția UE, SUA și NATO, regimul de la Moscova trebuind tras la răspundere pentru ceea ce a făcut, pentru crimele pe care le-a comis. Pentru că, nu-i așa, doar Rusia acționează criminal.
Ținând cont de faptul că interviul a fost realizat de românca Ramona Bloj, putem presupune că suntem în fața unui interviu „aranjat”, acordat la București, în limba română, apoi tradus în limba fanceză?
Sub titlul „’Uniunea acționează și poate acționa’, o conversație cu Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe al României”, interviul este o succesiune, o cascadă de șabloane, de metafore și formule obsesive, calibrate și adoptate de toți cei lipsiți de minimă decență ajunși în funcții cu înaltă responsabilitate. Căci despre curaj și demnitate nu poate fi vorba, în declarațiile doamnei Odobescu.
În fond, noul ministru român de Externe repetă ceea ce știm cu toții de mai bine de o jumătate de an și anume că România, Europa, SUA, lumea întreagă trebuie să se alinieze în spatele Ucrainei, țară aflată “mai aproape ca niciodată” de NATO! Dacă avem în vedere că majoritatea țărilor NATO sunt prezente în Ucraina, putem observa că realitatea este inversă, Ucraina fiind sub asediul NATO și Rusiei.
Mai mult, ministrul Odobescu declară că România, “ca țară de graniță, războiul bate la ușa noastră”, în timp ce “partenerii noștri cei mai vulnerabili, precum Moldova, sunt în prima linie”. Aceste exprimări, care pot fi acceptate doar în condiții de maximă veselie, sunt asezonate de obsesiva formulă: “război brutal, ilegal, nejustificat împotriva unui stat vecin, un stat european care trebuia să-și apere teritoriul, suveranitatea și integritatea”, formula repetată până la imbecilizare!
În această realitate, doamna Odobescu reafirmă că Româna, alături de UE și partenerii americani, acordă “sprijin necondiționat pentru Ucraina atât timp cât este nevoie”, pentru că “am văzut cu toții de ce este capabilă Rusia”.
Bun așa! Dar, de ce a fost și este capabilă Ucraina, nu vedem cum toții, doamnă ministru Odobescu? Sau nu avem voie să vedem, chiar dacă asta costă destinul, credința și viețile românilor din Ucraina?
Șablonul imbecil: “războiul brutal, ilegal, nejustificat”, utilizat și de doamna Odobescu, promovat cu titlu obligatoriu a nivelul discursului oficial în Occidentul colectiv, este o demonstrație de rasism occidental. Când ucrainienii de origine rusă erau măcelăriți în regiunea Donbas, nu era nimic nici brutal, nici ilegal, nici nejustificat. La fel, pentru Occidentul colectiv, nerespectarea Acordurilor de la Kiev, nu a însemnat o ilegalitate, pentru că din 2015 până în Februarie 2022, Ucraina a fost ținută în loc pentru a nu dialoga cu Rusia și pentru a fi împinsă în război.
În aceste condiții, când Occidentul colectiv aplică un dublu limbaj, când provoacă, când incită, escaladează și împinge Rusia la acțiune, vina este DOAR a celui care acționează, cedând presiunilor. Bun!
Dar, ce surprinde cel mai mult în declarațiile făcute de ministrul Odobescu cu privire la Ucraina este acest pasaj:
“Unul dintre lucrurile asupra cărora ne concentrăm acum este intensificarea dialogului cu partenerii noștri de pe alte continente pentru a explica ce se întâmplă la granița noastră, cu scopul de a obține sprijin pentru Ucraina și de a restabili o ordine internațională bazată pe norme.”
Nu este deloc clar ce norme democratice are doamna ministru în vedere că sunt aplicate sau respectate în Ucraina, câtă vreme de aproape zece ani în țara vecină este aplicată o deznaționalizare etnică, religioasă și culturală, procese accentuate după declanșarea agresiunii ruse. Să nu vadă doamna Odobescu realitatea cu care se confruntă (măcar) comunitatea de români din Ucraina? Când se aplică și în ce condiții este valabilă ordinea internațională bazată pe norme? Sau … mai avem o variantă: Ucraina este scutită de normele internaționale (democratice), pe considerente că folosită ca zonă de confruntare SUA-NATO-UE vs. Rusia?
Iar dacă tot vorbim de norme și democrație, ministrul Luminița Odobescu confirmă că, în relația cu China, România este dependentă de deciziile SUA, UE, NATO.
“Apartenența României la UE și NATO, parteneriatul strategic cu Statele Unite și angajamentul foarte ferm și clar pentru multilateralismul bazat pe valori democratice se numără printre coordonatele de bază ale relațiilor noastre cu toate statele, inclusiv cu China.”
Ce are una cu alta? Ce are sistemul politic al unei țări cu dialogul economic, cultural, uman, din altă țară? Declarația doamnei Odobescu este ușor de înțeles de cei care nu suferă de ambliopie.
Ce este mai dificil de înțeles este ce a dorit să transmită ministrul român de Externe când a afirmat că “Relațiile noastre cu Beijingul nu sunt circumstanțiale, iar modul în care acestea se dezvoltă trebuie adaptat la realitățile globale și regionale (…) deoarece există multe domenii la nivel global și bilateral în care trebuie să cooperăm cu China”.
Această contradiție în fraze succesive este relevantă pentru nivelul politicii externe promovate sub mandatele președintelui Klaus Iohannis.
După dicționar, a nu fi circumstantial înseamnă că nu depind de o circumstanță, de o împrejurare. Dar, mai departe, ministrul spune că România trebuie să se adapteze la realitățile globale și regionale. Păi, ori nu suntem condiționați, ori suntem? Ori România merge peste chinezi cu democrația occidentală, ori îi lasă așa cum vor ei. Ori România căută să restabilească minimele contacte, la un nivel decent, de bun simț, construind punți de cooperare economică în beneficiu comun, ori se adaptează la realitățile globale și regionale impuse de partenerii strategici: SUA-UE-NATO? Nu este prea mult, doamnă ministru?
Un lucru, însă, este cert: “Dialogul coordonat de Comisie cu Statele Unite este extrem de important, deoarece este singura modalitate de a găsi soluții comune”. Prin urmare, sub mandatul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transformat Uniunea Europeană în cel de-al 51-lea stat controlat de Washington. Este deja iritant să vezi cum oficialii Comisiei Europene adoptă poziții identice cu interesele SUA, în detrimentul statelor member, cu precădere al statelor de mâna a doua, a treia, cum este tratată România, deși … :
“A fi membru al Uniunii Europene nu înseamnă doar a face parte dintr-un club decizional în care stai la masă cu toți partenerii europeni. Există rezultate concrete pentru cetățeni. Printre acestea se numără, desigur, libertatea de circulație, posibilitatea de a studia, de a lucra și de a călători în alte țări. În plus, accesul la resurse financiare, împreună cu legislația transpusă în legislația română, au permis României să se modernizeze. Rezultatele sunt extrem de vizibile”.
Dincolo de pașaportul european care îți dă dreptul de liberă circulație în spațiul UE, despre ce vorbim, doamnă ministru Luminița Odobescu?
Despre costuri de trai uriașe? Despre o economie, un sistem medical, educațional, social, moral, distruse și în continuă dezmembrare? Cu o mână de excepții, majoritatea persoane fizice deloc sprijinite de statul român, cum puteți lăuda succesul transformării României pe model occidental-euro-atlantic?
În această realitate deloc favorabilă, România este dascăl pentru Republica Moldova și Ucraina.
“Oferim cursuri pentru administrația Chișinăului. De asemenea, am trimis experți români din ministerele noastre în Moldova pentru a sprijini pregătirea acestuia. Același sprijin este oferit administrației de la Kiev.”
Uluitor! România incapabilă să își rezolve problemele interne, în care se sufocă prin politizare, prin promovarea nepotismului și clientelismului, dă lecții la Chișinău și Kiev, capitale pe care are misiune să le amăgească fluturând mirajul aderării la UE și NATO.
Singurul moment de luciditate demonstrat de ministrul președintelui Iohannis a fost subliniat în respingerea variantei unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, când doamna Luminița Odobescu a declarant că “aceia dintre noi care lucrăm și suntem parte a procesului decizional nu avem neapărat această viziune”. Întrebarea este … până când “nu avem neapărat această viziune”?
Cât privește Rusia, dincolo de întrebarea lipsită de minimă performanță jurnalistică: “Cum vedeți viitorul regimului Putin?”, doamna Luminița Odobescu a dat măsura limitelor mandatului de ministru:
“Poziția Uniunii și a aliaților săi este foarte clară: regimul de la Moscova trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut, pentru crimele pe care le-a comis. Discuții avansate sunt deja în curs de desfășurare pentru a stabili mecanisme pentru ca Moscova să fie trasă la răspundere.”
Ce ar fi răspuns doamna ministrul Luminița Odobescu dacă nu ar fi fost dependentă de “Uniunea și aliații săi”?
Pingback: NU UITATI ROMANI.KLAUS JOHANNIS DUSMANUL NR. 1 AL ROMANIEI:;SLAVA UKRAINA;,Agresivitate, prostie și ipocrizie în relația cu Federația Rusă | Octavpelin's Weblog
Asa-zişii decidenţi din colonie:
Lachei au fost, lachei sînt încă.
Pingback: Agresivitate, prostie și ipocrizie în relația cu Federația Rusă | Octavpelin's Weblog
Păi dacă e subordonata Dulapului de la Cotroceni respectă întocmai ordinele lu’ Tata Bidinea ! Și nu în ultimul rînd declarația Plăvanului : Ucraina luptă pentru noi !