Baletul Bolșoi cu casa închisă, la Beijing

Baletul Bolșoi din Moscova începe astăzi, la Beijing, o serie de patru spectacole, din opere clasice mondiale și ruse, evenimentele fiind programate la Centrul Național pentru Artele Spectacolului (NCPA), aflat la kilometrul zero al capitalei Chinei.
Biletele pentru spectacolele programate în perioada 25-30 Iulie, la Sala „Opera House” (2.081 locuri) din cadrul NCPA s-au vândut online cu câteva săptămâni în avans, în câteva minute.

Orchestra Simfonică a Baletului Național al Chinei va fi condusă de dirijorul Pavel Krinichev, artiștii Baletul Bolșoi urmând să prezinte opera „Don Quijote”, alături de o serie de fragmente din: „Magic Rune Pas de Deux” de Ricardo Drago, „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev, „Frumoasa din pădurea adormită” de Piotr Ceaikovski, „Spartacus și Frigia” de Alam Khachaturian, „Flăcările Parisului” de Boris Assafiev, „Lacul lebedelor” de Piotr Ceaikovski, „Mareea de primăvară” de Serghei Rahmaninov, „Esmirada” – „Diana și Acton Pas de Deux” de Cesare Puni, „Moartea lebedei” de Camille Saint-Saëns, „Dansul lui Don Quijote” de Ludwig Minkus.

Centrul Național pentru Artele Spectacolului (NCPA), construcție cunoscută și sub denumirea „Oul în apă” (foto jos), este una dintre clădirile moderne reper ale capitalei Beijing. Inaugurată în luna Iunie 2007, NCPA este creația arhitectul francez Paul Andreu, având o suprafață totală de 200.000 mp. Clădirea include mai multe săli de spectacole care pot găzdui 6.500 de spectatori, spații expoziționale, magazine și zone de relaxare.

În anii din urmă, aici au concertat Corul Allegretto al Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti și naista Cornelia Tihon, alături de Ciprian Răducanu, Daniel Bădoi și Iulian Bădoi.

NCPA acoperă o suprafață de 118.900 de metri pătrați, cu o suprafață totală a structurii de 217.500 de metri pătrați. Clădirea principală este o structură unică în formă ovală cu înălțimea maximă 46,68 metri și o adâncime maximă de 32,5 metri, sub pământ.

Suprafața clădirii este compusă din peste 18.000 de panouri de titan și peste 1.200 de fragmentre de sticlă ultra-clară, care crează efectul vizual al unei cortine care se ridică. Întreaga construcție este amplasată în mijlocul unui lac artificial cu o suprafață de 35.500 de metri pătrați, accesul fiind făcut printr-un culoar al cărui tavan este din sticlă, prin care poate fi observat lacul.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.