BRICS vs. Occidentul crizelor cu premeditare

Eveniment de o importanță majoră în evoluția globală, reuniunea liderilor țărilor BRICS, care va începe mâine, la Johannesburg (22 și 24 August), va reprezenta o bornă importantă în procesul de regrupare a forțelor economice și politice. Agresivitatea cu care este tratată reuniunea BRICS în mass media occidentale trădează nervozitate și neputință, trădează incapacitatea de a schimba modul în care Occidentul colectiv condus de SUA tratează lumea.

În opinia tot mai multor lideri care nu se află sub dominația SUA și țărilor UE, democrația a devenit sinonimul războaielor, jafui economic, crimelor și loviturilor de stat, date în numele unor drepturi și libertăți care de multă vreme nu mai sunt o reprezentare a majorităților, ci a unor minorități. Este evident că lumea este obosită de stilul american, iar Africa este sătulă de colonialismul european.

Reacțiile nervoase ale Occidentului sunt generate de realitatea care arată că pierde din dominația globală, în timp ce asistă la creșterea influenței BRICS, care oferă o altă variantă de cooperare și dezvoltare în comun.
În aceste condiții, devorat de incapacitatea de a înțelegea realitatea, Occidentul revine la acțiunile specifice Războiului Rece: lipsa dialogului, blocajul economic, provocarea și alimentarea conflictelor.

Sunt multiple argumente pentru a afirma că prezența președintelui Chinei, Xi Jinping, inclusiv în postura de co-președinte al Dialogul liderilor China-Africa, alături de președitele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, va oferi prezumțiile necesare consolidării și extinderii BRICS, cu scopul declarat: îmbunătățirea guvernanței globale, menținerea multilateralismului real, consolidarea solidarității africane.

În cadrul celui de-al 15-lea Summit BRICS, liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud, vor aborda teme care privesc consolidarea coordonării dintre principalele economii emergente și țările în curs de dezvoltare, consolidarea cooperării Chinei cu țările din Africa. Singurul absent fizic de la eveniment va fi președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care va avea intervenții prin legătură video.

Mai mult, la Johannesburg este așteptat să fie luată o decizie privind extinderea BRICS, principalele țările aspirante fiind în majoritate țări din cadrul Sudului Global, care caută o alternativă la modelul propus de SUA.

În lista aspiranților la BRICS se numără 23 de țări, între care: Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Indonezia, Egipt și Etiopia, care au lansat deja solicitări oficiale pentru a deveni membre, însă numărul țărilor care au exprimat dorința de a adera la organizație este de peste 40.

Analiștii de politică externă susțin că interesul în creștere pentru aderarea la BRICS exprimă recunoașterea și forța grupului, procesul de extindere urmând să aibă loc cel mai probabil până la finalul acestui an, cu primele țări candidate.

Cu aproximativ 42% din populația lumii, aproape 30% din teritoriul lumii, aproximativ 27% din PIB-ul global și aproximativ 20% din comerțul mondial, țările BRICS de astăzi reprezintă deja o contrapondere la lumea condusă de SUA, o lume a crimei cu premeditare.

Să renunțăm la ipocrizie și să nu ne ferim de cuvinte. Oricine poate observa că modelul global impus de SUA este unul de totală subordonare a partenerilor, fie că vorbim de relațiile economice, fie că vorbim de relațiile militare. Atunci când interesele proprii ale SUA o cer, lumea trebuie să se alinieze. Ucraina este un ultim și cel mai la îndemână exemplu, din care cu excepția SUA toată țările implicate pierd, în timp Ucraina este distrusă, iar Rusia este din nou îndepărtată de Europa.

Iată de ce, formatul BRICS este unul mult mai tentant și echilibrat, în care nu există condiționări, nici lideri care să impună o direcție anume. Apoi, dacă privim cu atenție scuturarea Africii de sub modelul colonial impus de Occident, observăm că BRICS (da, în primul rând China) este deja principalul partener al țărilor în curs de dezvoltare și al piețelor emergente.

Totul se produce pe un fond de erodare accelerată a modelului politic, economic și cultural impus de SUA și adoptat de țările UE, model care vine să impună, nu să coopereze. De partea cealaltă, BRICS reprezintă un model de parteneriat deschis, incluziv și mult mai atractiv economic, care nu manifestă impuneri de ordin politic și cultural.

Revenind la Dialogul liderilor China-Africa, trebuie subliniat că la eveniment vor fi prezenți majoritatea liderilor țărilor africane, care se vor exprima în cadrul Forumului privind cooperarea China-Africa. În cadrul evenimentelor se va discuta despre solidaritatea și cooperarea dintre țările africane și China, țăra care a făcut din relația cu Africa o acțiune strategică pe termen lung.

China promovează conceptul de comunitate China-Africa cu viitor comun, pentru a stimula creșterea economică, pentru a reduce sărăcia și inegalitatea, dar și pentru a promova stabilitatea pe continentul confruntat cu diverse.

Nu în ultimul rând, în cadrul vizitei oficiale de patru zile la Johannesburg, președintele Xi Jinping va participa la o serie de evenimente dedicate celor 25 de ani de relații diplomatice China-Africa de Sud. Este așteptată o extindere a parteneriatelor dintre cele două țări, în vederea consolidări relațiilor diplomatice, economice și umane. Acestea în condițiile în care, de 14 ani consecutiv, China este cel mai mare partener comercial al Africii de Sud, în timp ce Africa de Sud este de 13 ani consecutiv cel mai mare partener comercial al Chinei de pe continentul african.

BRICS , după 17 ani

Înființată oficial la 20 Septembrie 2006, denumirea BRIC (inițial Africa de Sud nu a fost parte) a fost promovată de economistul britanic Jim O’Neill, în cadrul unui raport intitulat „BRIC – Construirea unei economii globale mai bune”. În anul 2001, Jim O’Neill a afirmat că țările BRIC, având o creștere rapidă, vor domina împreună economia globală, până în 2050.

Prima reuniune la nivel de ministru ministerială BRIC a avut loc în marja unei sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, la 20 Septembrie 2006. Miniștrii afacerilor externe din Rusia, Brazilia, China și ministrul indian al apărării au participat la reuniune, exprimând interesul pentru extinderea cooperărilor multilaterale.

La 16 Iunie 2009, primul summit BRIC a avut loc în Rusia, unde liderii BRIC au emis o declarație comună, stabilind obiectivele și subliniind modalitățile de a face față crizei financiare și economice globale.

Apoi, la data de 24 Decembrie 2010, grupul a devenit BRICS, odată ce Africa de Sud s-a alăturat oficial, până astăzi Africa de Sud fiind singura țară africană membră și totodată singura țară admisă.

La data de 15 Iulie 2015, la Fortaleza (Brazilia), BRICS a înființat Noua Bancă de Dezvoltare (NDB), cu scopul de a concentra resurse pentru proiectele de infrastructură și dezvoltare durabilă din țările membre și pentru economiile emergente.

Potrivit datelor prezentate de Fondul Monetar Internațional, BRICS va ajunge să contribuie cu aproape 40% la creșterea economică globală, până în 2028.

În 2022, PIB-ul total al țărilor BRICS a fost de 25,9 trilioane USD, reprezentând 26% din PIB-ul global, datele Băncii Mondiale arătând că China, Rusia și India se numără printre cele mai mari zece economii ale lumii.

Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), în 2022, exporturile totale de mărfuri din țările BRICS au ajuns la 5 trilioane USD, reprezentând 20% din comerțul mondial, .

În 2022, intrările nete de investiții străine directe (ISD) în țările BRICS au fost de 287,3 miliarde USD, 16% din totalul global. De asemenea, țările BRICS includeau 3,2 miliarde de oameni, 41% din totalul mondial, acopereau 38,3 milioane kmp, adică 30% din totalul planetei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, Asia, BRICS, China, Din arhive, Europa, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la BRICS vs. Occidentul crizelor cu premeditare

  1. Roxana, Cape Town, SouthAfrica spune:

    Da, cu siguranta ne referim strict la sesiunea BRICS (care incepe azi in Johannesburg) pe care o descrieti foarte bine pe intelesul tuturor. Din pacate nu prea am talent jurnalistic, iar presa locala difera foarte mult de la o provincie la alta, eu fiind la Cape Town, provincia Western Cape, singura din cele 9 provincii condusa de opozitia DA de peste 15 ani, Johannesburg fiind in provincia Gauteng condusa ca si celelalte 8 provincii de 30 ani de ANC de orientare socialista. La nivel local si provincial traim in lumi total diferite in toate aspectele vietii. Cum se spune pe aici: ” A world in one country”. Eu ma informez din mediul online, nu de la TV. Un site de presa din Gauteng este ” timeslive.co.za” cu stiri zilnice, care in weekend publica editia „The Sunday Times” plina cu analize si reportaje, iar pe retelele lor de socializare se fac comentarii pertinente. Asadar in editia de sambata vom sti mai multe despre evenimentul BRICS din aceasta saptamana. Inca odata va multumesc pentru blogul dvs. si calitatea jurnalistica dusa de cele mai multe ori la superlativ in articolele dvs.

    • Dan Tomozei spune:

      Sunteți îngăduitoare cu aprecierile. Vă mulțumesc.
      Dat fiind evenimentul, urmăresc de câteva zile și mass media din Africa de Sud, o mass media destul de “subțire” și fracturată, dacă am observat corect.
      Gânduri bune.

  2. Roxana, Cape Town, SouthAfrica spune:

    Cu multumiri Domnului Tomozei pentru o informare perfecta. Se fac pregatiri intense in cel mai bogat cartier, Sandton din Johannesburg, pentru a le arata oaspetilor BRICS bogatia, opulenta si bunastarea… In contrast, populatia locala si presa intreaba de ce nu sunt dusi sa le arate sau sa-i cazeze in „townships”, acolo unde peste 75% din populatia Africii de Sud traieste in saracie?

    • Dan Tomozei spune:

      Ați înțeles că prezint evenimentul BRISCS 2023, necum realitățile Africii de Sud?

      Vă rog să îmi trimiteți un text cu detalii, eventual imagini, și voi publica.
      Insist, realitatea social-economică din Africa de Sud nu are nicio legătură cu evenimentul.

      • Gustav spune:

        Dl Tomozei,
        In general, politica UE este o politică proprie, independentă, sau impusă?
        În particular, UE își poate dezvolta o relație proprie de colaborare cu BRICS, sau este obligată să fie „distantă ” față de BRICS?
        Sau altfel pusă intrebarea:-UE are o politică pro-americană benevolă sau impusă? Este UE suverană?
        Din articolul dvs aș înțelege că UE își asumă benevol o politică distantă, pe alocuri chiar anti-BRICS.

        • Dan Tomozei spune:

          Așa cum se exprimă de aproape două mandate, Comisia Europeană nu manifestă intependență, ci dependență de SUA.
          Da, UE poate și trebuie să contruiască relația bilaterală cu BRISC, dacă nu urmărește să fie izolată la nivel global, pe termen mediu.
          Nu, UE nu se mai exprima ca un teritoriu suveran, politica pro-americană fiind dictată de cei promovați de SUA, în majoritatea celor 27 de state mebre și la nivelul Comisiei Europene.
          UE, și insist pe Comisia Europeană, se exprimă și acționează anti-China, anti-BRISC, probabil va urma anti-Uniunea Africană (UA), ca efect al intereselor americane. Cel mai la îndemână exemplu este războiul din Ucraina, care nu a fost și nu este sub nicio formă în interesul european și totuși, UE insistă să susțină jocul belicos al SUA, nu să caute dialogul (pe care nu l-a respectat, vedeți acordurile Minsk 1 și 2).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.