Xi, Putin, Orban, Vucici, la conferința aniversară B&R 2023

Președinții Xi Jinping, Vladimir Putin, Aleksandar Vucici și premierul Victor Orban, se vor întâlni, la Beijing, în perioada 16-18 Octombrie, în cadrul Conferința internaționale „O centură, un drum”, eveniment prin care China va marca zece ani de la lansarea inițiativei.

Liderii rus, sârb și ungar au anunțat oficial participarea la evenimentul care se anunță grandios, eveniment care va fi precendat de vizita la Beijing, în perioada 12-14 Octombrie, a vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Acesta va participa la Dialogul Strategic la nivel înalt UE-China. Potrivit Comisiei Europene, dincolo de relațiile bilaterale, evenimentul va include discuții pe teme care privesc situația internațională și regională, provocările globale și multilateralismul, dar și pregătirea viitorului Summit UE-China.

Revenind la Conferința internațională „O centură, un drum”, subliniez că premierul Viktor Orban este singurul lider occidental care a anunțat participarea la eveniment, existând astfel confirmat un embargo asumat de toate țările membre UE și NATO, în ciuda faptului că toate țările europene sunt parte ale inițiativei chineze.

Deloc de neglijat în ambițiile de globalizare a yuanului, în 2023, moneda chineză a depășit dolarul american în cadrul schimburilor comerciale cu Ungaria, pe fondul unei conectivități tot mai puternice.
Potivit datelor oficiale prezentate de partea chineză, volumul de compensare al Băncii Chinei din Ungaria, este de așteptat să depășească 200 de miliarde yuani (27,4 miliarde USD). Creșterea este datorată faptului că întreprinderile din cele două țări aleg yuanul ca monedă de lucru, alternativă la dolarul american.

Volumul comerțului bilateral China-Ungaria a ajuns, în 2022, de 15,52 miliarde USD, Ungaria devenind cea mai mare destinație pentru investițiile Chinei în Europa Centrală și de Est.

La rândul său, Aleksandar Vucici este singurul președinte din Europa care va participa la evenimentul de la Beijing, ca o reconfirmare a bunelor relații de cooperare economică și diplomatică dintre Serbia și China.

Dar, China, Ungaria și Serbia sunt, dincolo de excelentele dialoguri bilaterale, implicate în proiecte comune de dezvoltare, China fiind antreprenorul rețelei feroviare de mare viteză care va lega capitalele Budapesta și Belgrad, cu proiecție despre Portul Pireu (Grecia).

În ceea ce privește prezența președintelui Vladimir Putin la Beijing, în cadrul primului tuneu de vizite externe de la declanșarea războiului din Ucraina, este de așteptat ca dialogul Rusia-China să vizeze extinderea cooperărilor în domeniul securității. Potrivit președintelui Putin, citat de TASS, „cooperarea dintre Rusia și Republica Populară Chineză este un factor foarte important pentru stabilizarea vieții internaționale”. Cele două țări nu vor urmări crea de blocuri, dar, ținând cont de evenimente sunt „forțate să reacționeze la ceea ce se întâmplă în jurul lor”, a declarat Putin.

„O centură, un drum” 2013-2023, în cifre

Potrivit datelor prezentate de partea chineză, volumul schimburilor de mărfuri între China şi cele 150 de țări și 30 de organizații partenere în cadrul Iniţiativei „O centură, un drum”, a ajuns, în 2022, la 2,9 trilioane USD.
În aceste condiții, China este principalul partener comercial pentru 110 ţări, cu investiții directe de peste 30 de miliarde USD și o atragere de investiţii de peste 20 de miliarde USD.

Valoarea cumulată a investițiilor reciproce în China și țările partenere a ajuns, în ultimii zece ani, la peste 380 de miliarde USD.

Inițiativa a generat o conectivitate accelerată pe Drumul Mătăsii Maritim, astfel încât, în luna Iunie 2023, erau legate 117 porturi din 43 de țări, cu 300 companii portuare și de shipping.

La nivelul Drumul Mătăsii Aerian au fost semnate acorduri bilaterale cu 104 țări partenere și deschide zboruri directe cu 57 de țări partenere.

Pe Drumul Mătăsii Feroviar, China este conectată cu peste 200 de orașe din 25 de țări europene, fiind transportate produse în valoare de peste 300 biliarde USD, în cadrul a 78.000 de transporturi cu 7,4 milioane tone de marfă.

În domeniul educației și turismului, China a semnat, în cadrul Iniţiativei „O centură, un drum”, de documente de cooperare cu 144 de țări, din care cu 45 a fost stabilită recunoașterea reciprocă a diplomelor universitare, cu peste 80 au fost stabilite înțelegeri de cooperare în domeniul științei și tehnologiei.

În ceea ce privește produsele alimentrare, în primele opt luni din 2023, comerțul Chinei cu țările implicate în inițiativă a ajuns la 553,82 miliarde yuani (76,10 miliarde USD), în creștere cu 10,4% față de aceeași perioadă din 2022 și cu 162% față de 2013 (anul lansării inițiativei).

Ca ambiție, China vizează ca până în 2030, alături și din de țările partenere în cadrul inițiativei, să scoată din sărăcia extremă 7,6 milioane de oameni și alte 32 de milioane de oameni din sărăcia moderată.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Drumul Mătăsii, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Xi, Putin, Orban, Vucici, la conferința aniversară B&R 2023

  1. Cornel spune:

    Era bine dacă am fi avut și noi lideri care sa lupte pentru România și nu pentru alte state. Poate va veni și vremea noastră.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.