O serie de reportaje șocante, despre decapitări de copii, presupuse a fi făcute de militanții Hamas, s-au răspândit pe platformele de socializare, alimentând emoțiile extreme în războiul deja amar și violent dintre Israel și Palestina, scrie presa de la Beijing.
Unul dintre cei care au amplificat dezinformarea este președintele SUA, Joe Biden, care a declarat săptămâna trecută că a văzut imagini. Pe scurt, un lider mondial, plătit din bani publici, a colportat o informație neverificată, din absolut nicio surtă oficială, legală.
Ulterior, Casa Albă a revenit asupra declarației lui Biden (foto), arătând că se referea la știrile despre decapitări. Dar, răul intenționat făcut de Biden era deja făcut și preluat de liderii din întreaga lume, inclusiv cei de la București, care s-au grăbit să plonjeze în declarații ridicole, neverificate, demonstrând din nou criza de maturitate și responsabilitate a lumii democrate!
Potrivit CGTN, dezinformarea legată de copiii decapitați a plecat de la Nicole Zedek (24 ani/foto dreapta), reporter la i24NEWS, post de știri Isaelian cu sediul la Tel Aviv, care a afirmat, în timpul unei transmisiuni în direct, că a vorbit cu soldați israelieni care au văzut copii decapitați.
Fac o subliniere obligatorie, legată de vârsta și experiența reporterului care a îngrozit lumea cu știrea “copiilor decapitați de trupele Hamas”. Inconștientul reporter, are o diplomă în Film și Arte Media la Colegiul Dodge (SUA), unde a studiat și jurnalismul. Inconștientul reporter, dornic de senzație, lipsit total de controlul celor din redacția i24NEWS, a produs un dezastru de comunicare globală, cu potential risc regional și planetar. Pentru așa ceva, în țările responsabile, se face pușcărie și dispari definitiv din profesie!
Abia după ce întreaga lume a fost oripilată de “crimele” produse de Hamas, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Doron Spielman, a declarat că nimic nu poate confirma informațiile transmise de i24NEWS.
Deși neverificată și extrem de dubioasă, afirmația reporterului și mesajele conexe s-au răspândit pe platformele de socializare, pe conturile unor celebrități și politicieni, înregistrând zeci de milioane de vizualizări.
Știrea potrivit căreia „40 de copii au fost decapitați și arși de vii în fața părinților lor de către Hamas”, a fost preluată și de notat NBC, retransmisă de senatorii americani Ted Cruz și Mike McCaul care au fost preluați de CNN.
Numai pe platforma X (Twitter), informația legată de cei „40 de copii decapitați” a avut peste 44 de milioane de afișări.
O altă știre falsă l-a vizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu care și însoțit fiul pentru a se alătura armatei, împotriva Hamas. Numai că, după ce a fost rostogolită pe rețelele de scocializare, s-a dovedit că imaginea devenită virală era din anul 2014, când fiul lui Netanyahu, Avner, a fost rănit ușor în timpul unui antrenamentul militar.
De la declanșarea atacului Hamas, 7 Octombrie, dezinformarea, știrile false și conținutul media manipulat, au fost unele dintre cele mai eficiente arme, utilizate prin intermediul platformelor de socializare.
Aceste tactici de război informațional și război cognitiv sunt promovate pe scară largă prin intermediul agențiilor guvernamentale (adică pe bani publici), prin intermediul platformelor de socializare și al mass-media tradiționale care a renunțat total la deontologie și minima verificare critică.
În aceste condiții, impactul dezinformării online legat de conflictul dintre Israel și Palestina atinge un nou apogeu, după invazia din Ucraina, fiind un acut motiv de îngrijorare.
Pentru că dezinformarea poate acutiza tensiunile și agresiunea dintre părțile implicate, în absența unor cauze, motive reale. Mai mult, informațiile false, declarațiile mincinoase, înșelătoare, manipulările, pot incita la violență și pot duce la extinderea unui conflict local, la unul regional mai amplu, făcând imposibile eforturile pentru dialog și soluționare pașnică a tensiunilor și conflictelor.