Adrian Severin și Liviu Mureșan, la Forumul „Văzând China, perspectivă globală”

România este reprezentată de fostul ministru al Afacerilor Externe, Dr. Adrian Severin, și de președintele Fundaţiei EURISC, Prof. Dr. Liviu Mureșan, la Forumul „China in Sight, Global Insight” (Văzând China, perspectivă globală) 2023, eveniment organizat la Shenzhen (provincia Guandong) sub tema „Modernizarea în stil chinezesc și cooperarea de înaltă calitate, în cadrul inițiativei ‘O centură, un drum'”.
Inaugurat, ieri, forumul reunește 150 de participanți din 30 de țări din Asia, Africa, Europa și Oceania, care, alături de reprezentanți din China, derulează un schimb de experiențe legat de modul în care China promovează inițiativa „O centură, un drum” și modul în care este percepută inițiativa în cadrul comunității internaționale. (Foto: idcpc.org.cn)

Modernizarea în stil chinezesc și inițiativa „O centură, un drum” au devenit două puncte importante pe agenda comunității internaționale, pentru a observa și înțelege modul în care se dezvoltă China, modernizarea în stil chinezesc fiind o experiență a unei țări înapoiate care a făcut și face eforturi pentru dezvoltare, pentru întinerirea unei civilizații antice, a declarat Liu Jianchao, ministrul Relațiilor Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CCPCC). În mesajul prezentat în cadrul sesiunii oficiale de deschidere a forumului, Liu a subliat că modernizarea în stil chinezesc este un proiect care insistă permanent pe supremația poporului, pe consolidarea puterii interne, care să aducă  inclusiv beneficii globale.

„În câteva zeci de ani, PCC a condus China la finalizarea procesului de industrializare prin care au trecut țările dezvoltate vreme de sute de ani, stabilind o cale unică de modernizare. Modernizarea în stil chinezesc a insistat întotdeauna să pună oamenii în centrul atenției, să promoveze prosperitatea comună a tuturor oamenilor, să promoveze coordonarea civilizației materiale și a civilizației spirituale, să adere la coexistența armonioasă dintre om și natură și să adere la drumul dezvoltării pașnice”, a declarat ministrul Liu Jianchao (foto). Acesta a subliniat că, pe acest fond, China va face eforturi ca să ofere noi oportunități pentru dezvoltarea lumii, pentru a aduce noi contribuții la promovarea construcției unei comunități globale cu destin comun.

Sub acest aspect, Liu Jianchao a arătat că China va aprofunda cooperările pragmatice, va stimula îmbunătățirea mecanismelor de cooperare și adoptarea unui model echilibrat și incluziv pentru modernizarea lumii, prin cunoașterea și învățarea reciprocă, inclusiv prin asigurarea unui climat de reflecție reciprocă la care să participe toate țările lumii, pentru a scrie împreună un nou capitol în procesul de modernizare mondială.

Domnii Adrian Severin și Liviu Mureșan sunt invitați de partea chineză pentru a prezenta discursuri oficiale pe marginea temei sub care se desfășoară forumul. Alături de aceștia se regăsesc fostul președinte al Sloveniei, Danilo Turk, fostul premier al Irakului, Mohammed Allawi, fostul președinte al Congresului Național din Thailanda, Peng Lajun.

În urma discuțiilor, participanții la forum au adoptat documentul „Vezi China și ascultă lumea”, al Inițiativei Forumului de la Shenzhen 2023.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Drumul Mătăsii, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.