Agresivitatea și presiunea pe temele sensibile au fost atenuate la maxim în mesajele prezentate în această seară, la Beijing (ora locală), de președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după Summitul anual China-UE. Din atitudinea superioară, de dascăli ai lumii, a rămas o umbră marcată de o ușoară nervozitate. Deși se afla în cadrul Reprezentanței Comsiei Europene, doamna von der Leyen a părăsit incinta, imediat după finalizarea conferinței de presă, Ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, părând străin în propria casă, unde doar Charles Michel a mai întârziat preț de 15 minute. (FOTO/VIDEO: audiovisual.ec.europa.eu)
Insist pe tonalitatea în care a fost derulată conferința de presă de astăzi (foto sus), de la Beijing, pentru a sublinia o schimbare de ton, de atitudine mai ales la nivelul Comisiei Europene, președintele von der Leyen ne mai fiind la fel de nemțoaică fără sentimente, cum a obișnuit. Dimpotrivă!
După discuțiile avute, succesiv, cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang (foto jos), președinta Comisiei nu a mai reluat retorica intransigentă la adresa Chinei. Temele predilecte de atac: drepturile omului și situația din Xinjiang-Tiber au fost doar amintite, în viteză, ca un posibil cadou la aniversarea celor 20 de ani de parteneriat strategic cuprinzător China-UE. Posibil ca în balanță să conteze tot mai mult nivelul schimburilor comerciale bilaterale ajuns la 2,3 miliarde euro pe zi.
Michel a subliniat faptul că UE își menține politica privind existența unei singure China, cu menținerea stabilității în Strâmtoarea Taiwan prin menținerea status quo-ului și neutilizarea forței, poziției similată și în ceea ce privește Marea Chinei de Sud.
Iată de ce, oficialii europeni au ținut să sublinieze, în mod repetat, că nu se urmărește în niciun caz decuplarea de China, ci evitarea riscurilor.
Singura temă rămasă ca o mantră în mesajul oficialilor europeni a fost “războiul neprovocat și nejustificat” al Rusiei împotriva Ucrainei, cu obligația plasată Chinei de a convinge Moscova să oprească agresiunea, dar și de a nu o sprijini, sub nicio formă, UE fiind atentă la modul în care Beijingul se poziționează pe acest subiect. Mai mult, Michel și von der Leyen au ținut să repete că nu doresc să se ajungă la situația în care vor fi aplicate sancțiuni Chinei pentru sprijinul acordat Moscovei, UE având o listă de companii chineze suspectate că evită sancțiunile aplicate la adresa Rusiei. Solicitați să ofere detalii, von der Leyen a preluat întrebarea răspunzând că “nu comentează investigațiile aflate în derulare”.
Cel mai important aspect abordat în cadrul conferinței de presă a fost cel al schimburilor comerciale, în cadrul cărora există un acut dezechilibru în favoarea Chinei, situație în care Uniunea Europeană are ca soluție “instrumente pentru protejarea pieței, dar, preferăm să avem soluții negociate”.
Așa cum am arătat, în 2023, UE a importat până bunuri din China în valoare de 388,7 miliarde euro (în scădere cu 17,5% față de 2022), în timp ce a exportat produse în valoare de doar 167,4 miliarde euro, balanță netă de minus 221,4 miliarde euro.
Pe acest subiect, potrivit președintelui Comisiei Europene, se dorește o relație comercială onestă, deschisă și stabilă cu China.
Beijingul a transmis un răspuns clar, prin Ministerul de Externe, purtătorul de cuvând Wang Wenbin arătând că “China nu a căutat niciodată, în mod deliberat, excedentul comercial. Dimpotrivă, am avansat în mod constant deschiderea la nivel înalt și am invitat toate țările să împartă uriașa piața chinză cu o populație de peste 1,4 miliarde de oameni”. Potrivit acestuia, peste o treime din exporturile întreprinderilor din China deținute de investitori din țările UE au fost vândute către țările UE. “Deși China pare să aibă excedent comercial, de fapt, UE a obținut profituri considerabile”.
În aceste condiții, MAE chinez a transmis că dacă UE va decisă să impună restricții stricte asupra exportului de produse de înaltă tehnologie către China, sperând că așa o să crească considerabil exportul către China, “aceasta ar putea să nu fie o așteptare rezonabilă”, fiind de preferat dialogul și cooperarea.
De partea cealaltă, în cadrul discuțiilor de astăzi, președintele Xi Jinping a subliniat că relația China-UE are o semnificație strategică cu implicații în stabilitatea și prosperitatea globală. Este de datoria ambelor părți să ofere o mai mare stabilitate lumii și un impuls mai puternic pentru dezvoltare.
Mai mult, președintele Xi a cerut ca fiecare parte să dezvolte o percepție corectă una despre cealaltă, să promoveze înțelegerea și încrederea reciprocă, să își onoreze angajamentele, facând ceea ce trebuie pentru dezvoltarea relațiilor China-UE. “Nu ar trebui să ne privim unii pe alții ca rivali, doar pentru că sistemele noastre sunt diferite. Nu ar trebui să reducem cooperarea, deoarece există concurență sau să ne angajăm în confruntare deoarece există dezacorduri”, a declarat Xi.
În condițiile în care consideră UE drept un partener-cheie pentru cooperarea economică și comercială, un partener preferat pentru cooperarea științifică și tehnologică și un partener de încredere pentru cooperarea industrială și în cadrul lanțului de aprovizionare, China este pregătită să colaboreze cu UE pentru avantaje reciproce și dezvoltare comună, a arătat Xi. “La fel cum integrarea europeană este o alegere strategică a UE, moderniarea este o alegere strategică pentru China, motiv pentru care părțile ar trebui să se respecte și să se sprijine reciproc, valorificând complementaritatea propriilor strategii de dezvoltare”.
În cadrul discuțiilor de azi, cele două părți au mai abordat aspecte care privesc schimbările climatice, relațiile comerciale, inteligența artificială, fiind stabilit ca în 2024 să fie derulat un dialog la nivel de lideri. De asemenea, a fost abordat conflictul din Fâșia Gaza și soluția două state.
Dupa ce si-a taiat craca de sub picioare sanctionand Rusia, UE, in marea sa intelepciune vrea sa se puna „bine” si cu China. Noroc ca chinezii sunt baieti pragmatici, altfel daca ar fi sa folosim doar produsele facute in Europa, la cat ar costa, chilotii ar deveni obiect de cult, predat cu ceremonie oficiala de la o generatie la alta, in familiile europene. Ramane cum a stabilit Ion Pribeagu.
În octombrie 2023, China a exportat 580 de milioane de dolari și a importat 217 de milioane de dolari din România, rezultând o balanță comercială pozitivă de 364 de milioane de dolari. Între octombrie 2022 și octombrie 2023, exporturile Chinei au crescut cu 6,69 milioane dolari (1,17%) de la 574 milioane dolari la 580 milioane dolari, în timp ce importurile au scăzut cu -13,7 milioane dolari (-5,93%) de la 231 milioane dolari la 217 milioane dolari. Sursa: oec.world
Dacă utilizați MILIARDE în locul milioanelor, este în regulă.
In anul 2023 UE a importat de 388 md E si a exportat de 222 md. E. Se cunoaste din aceste cifre care ar fi partea fiecarei tari membre UE, si in special care ar fi ponderea Romaniei din comerțul UE- China?
Datele Eurostat, pe anul 2022, arată că România ocupă locul 16 între cele 27 de state membre în relația de import cu China (7,38 miliarde Euro, adică 20,1% din totalul UE) și tot locul 16 la exporturile în China (1,08 miliarde euro, adică 4,2% din totalul UE).
În fața noastră se află (la importuri) țări precum: Slovenia și Ungaria, iar la exporturi țări precum: Finlanda 4,03 mld. euro, Polonia 2,95 mld. euro, Slovacia 2,61 mld. euro, Cehia 2,59 mld. euro sau Ungaria 1,71 mld. euro.