CHINA-RUSIA | De-dolarizarea aproape completă a schimburilor economice bilaterale

Comerțul bilateral China – Rusia a ajuns, în perioada Ianuarie-Noiembrie 2023, la peste 200 de miliarde USD, fiind depășit obiectivul anual stabilit de liderii celor două state, fapt care arată rezistența și perspectivele de cooperare reciproc avantajoasă, a declarat astăzi președintele Xi Jinping în cadrul întâlnirii avute, la Beijing, cu premierul rus Mikhail Mishustin.
La rândul său, premierul Mishustin a subliniat că, în cadrul schimburilor bilaterale, peste 90% din plăți sunt efectuate în monedele naționale, fapt care demonstrează de-dolarizarea aproape completă a legăturilor economice.
Președintele Xi a subliniat că menținerea și dezvoltarea relațiilor China-Rusia este o alegere strategică făcută de ambele părți, pe baza intereselor fundamentale ale celor două popoare. (Surse: Xinhua, TASS)

Aflat la Beijing cu ocazia celei de-a 28-a întâlniri regulate la nivel de șefi de guvern China-Rusia, premierii Li Qiang și Mikhail Mishustin (foto sus) au declarant că relațiile dintre cele două state au continuat la un nivel înalt, existând o mai mare încredere politică reciprocă, fiind aprofundată prietenia, cooperarea practică și coordonarea în afacerile internaționale.

Premierul Li Qiang a subliniat că China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru a marca, în 2024, ce-a de-a 75-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, pentru a pune în aplicare consensul la care au ajuns liderii celor două state și pentru a promova o dezvoltare nouă și la un nivel superior a relațiilor China-Rusia.

La rândul său, premierul Mikhail Mishustin a transmis disponibilitatea Federației Ruse de a colabora cu China, pentru a pune în aplicare consensul stabilit președinții Vladimir Putin și Xi Jinping, pentru a consolida cooperarea în domeniul economic, comercial, energetic, agricol, și investițional, pentru a aprofunda schimburile culturale și interumane, pentru a consolida comunicarea și coordonarea în cadrul mecanismelor multilaterale precum ONU și BRICS.

Totodată, cei doi premieri au abordat, de asemenea, aspect care țin de stabilitatea și securitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare.

La finalul celei de-a 28-a întâlniri regulate la nivel de șefi de guvern China-Rusia, au fost semnate o serie de documente de cooperare în domeniul vamal, supravegherii pieței, inspecției și carantinei.Potrivit datelor prezentate de directorul executiv al Transneft, Nikolay Tokarev, livrările de petrol rusesc către China au ajuns, în perioada Ianuarie-Noiembrie 2023, la aproximativ 100 de milioane tone (depășind nivelul din 2022), în timp ce livrările către India au fost de aproximativ 70 de milioane tone, Rusia deschizând noi direcții de export: Egipt, Maroc, Myanmar, Pakistan.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, BRICS, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.