China vizează o creștere economică de aproximativ 5% în 2024, crearea de peste 12 milioane noi locuri de muncă în zonele urbane, rata șomajului urban 5,5%, buget pentru apărare de 7,2%, 11,7 milioane absolvenți de universitate, o politică fiscală pro-activă și o politică monetară prudentă, raportul dintre deficit și PIB fiind stabilit la 3%, în condițiile în care deficitul public va crește cu 180 de miliarde yuani față de anul trecut.
Datele au fost prezentate de premierul Li Qiang (foto), în cadrul celei de-a doua sesiuni anuală a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului (NPC) din China, cel mai înalt for legislativ al Chinei.
Evenimentul programat în perioada 4-10 Martie, la Marea Sală a Poporului din Beijing (foto jos), cunoscut și sub denumirea Sesiunile de Primăvară, reunește Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez (CCPPC) și Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC).
În fața celor aproape 3.000 de deputați ai ANRPC, premierul Li Qiang a subliniat că în 2024 China marchează cea de-a 75-a aniversare de la fondarea Republicii Populare Chineze, fiind un an important pentru atingerea obiectivelor celui de-al 14-lea Plan cincinal (2021-2025). Mai mult, premierul a subliniat că guvernul de la Beijing are încredere, determinare și rezistență în fața tuturor dificultăților cu care se confruntă China.
China va consolida măsurile de promovare a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor și implicarea acestora în afaceri, proiectând o serie de măsuri pentru a asigura stabilitatea ocupării forței de muncă, dar și pentru a promova creșterea veniturilor, în condițiile în care în acest an numărul absolvenților de facultate este de așteptat fie de peste 11,7 milioane.
Pe de altă parte, China va crește capacitatea și nivelul serviciilor medicale și de sănătate, va îmbunătăți securitatea și serviciile sociale, urmând o strategie națională de răspuns la procesul de îmbătrânire a populației.
China va continua să susțină politici fiscale și monetare prudentă, raportul dintre deficit și Produsul Intern Brut (PIB) fiind stabilit la 3%, cu un deficit public în creștere în 2024 cu 180 de miliarde yuani față de cifra bugetară din 2023. China va emite obligațiuni cu destinație specială pentru autoritățile locale în valoare de 3,9 miliarde yuani și va emite obligațiuni speciale de trezorerie pe termen foarte lung, cu scopul de a aplica strategiile naționale majore și pentru a consolida capacitățile de securitate în domenii cheie.
Respingerea independenței Taiwan
La nivel national, China va contracara ferm acțiunile care vizează independența insulei Taiwan, odată cu respingerea tuturor interferențelor externă în cadrul politicilor de dezvoltare economică și social inerne. China se opune ferm independenței Taiwanului, activităților separatiste și interferențelor externe, promovând dezvoltarea pașnică a relațiilor între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan.
Totodată, China va continua să pună în aplicare politica potrivit căreia Hong Kong și Macao sunt administrate de patrioți, pe baza politicii “O ţară, două sisteme”.
Bugetul apărării 7,2%
Potrivit raportului de lucru al guvernului de la Beijing, China va avea în 2024 un buget pentru apărare de 7,2% din PIB, în valoare de 1,66 trilioane yuani (aproximativ 231 miliarde USD). Deși procentul în PIB este similar celui din 2023, bugetul pentru apărare al Chinei crește în cifre reale cu 112 miliarde yuani (aproximativ 15,55 miliarde USD).
China respinge hegemonia
Pe de altă parte, potrivit premierului Li Qiang, China va rămâne ferm în opoziție față de toate acțiunile hegemonice, de forță și de intimidare, susținând corectitudinea și justiția internaționale. Potrivit acestuia, lumea traversează o redresare economică slabă, o perioadă în care sunt intensificate conflictele geopolitice, protecționismul și unilateralismul.
Obiective îndeplinite în 2023
În ciuda multiplelor dificultăți și provocări interne și externe, în 2023, China și-a îndeplinit obiectivele și sarcinile majore de dezvoltare economică și socială. Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2%, ajungând la 126,06 trilioane yuani (aproximativ 17,21 trilioane USD), plasând China între economiile majore cu cea mai rapidă creștere din lume.
China a creat anul trecut 12,44 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, rata medie a șomajului urban a fost de 5,2%, indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,2%, echilibrul fiind menținut în balanța de plăți.
China de mâine
Premierul Li Giang a prezentat o serie de repere privind dezvoltarea economică a Chinei fiind subliniată necesitatea evoluției de înaltă calitate, prin promovarea noilor forțe producție cum sunt inteligența artificială (AI) și economia digitală.
Pe acest fond, China va rămâne o destinație atractivă pentru investițiile străine și un motor important pentru creșterea globală, investițiile interne în cercetarea de bază și cheltuielile în cercetare și dezvoltare (R&D) urmând să ajungă la 10% din PIB în următorii doi ani, în condițiile în care noua revoluție tehnologică și transformarea industrială, datele, puterea de calcul și AI, au devenit noi motoare de creștere ale economiei chineze.