China construiește al patrulea portavion

China va prezenta în perioada următoare detalii cu privire la cel de-al patrulea portavion și va răspunde inclusive la întrebarea dacă acesta va fi alimentat cu energie nucleară, a declarat Yuan Huazhi, comisar politic al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a Chinei, în marja celei de-a doua sesiuni a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului (CNP) și a Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC) 2024.
Citat de Global Times, Yuan Huazhi a subliniat că programul chinez de înzestrare cu portavioane nu vizează concurența cu SUA, ci protejarea suveranității, integrității teritoriale și drepturilor naționale, în condițiile în care politica de apărare a Chinei este de natură defensive.

Întrebat dacă China poate face față portavioanelor americane care au fost desfășurate în Pacificul de Vest, Yuan a declarat: „putem. Nu avem de-a face doar cu portavioane. Ne ocupăm de potențiale amenințări în mod cuprinzător”.

Marina PLA operează în prezent două portavioane, Liaoning și Shandong, ambele alimentate convențional și dotate cu rampe lansare pentru decolarea aeronavelor. Al treilea portavion, Fujian, cel mai mare, folosește catapulte electromagnetice pentru decolarea aeronavelor și se află în teste, fiind așteaptat să efectueze primele exerciții în acest an.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, dat în exploatare în Septembrie 2012, a fost construit pe structura unui portavion nefinalizat din epoca sovietică, denumit inițiat Varyag.
Al doilea portavion al Chinei, Shandong, dat în exploarare în Decembrie 2017, a fost primul dezvoltat pe plan intern. Pe o structură de bază similară cu Liaoning, al doilea portavion a fost îmbunătățit, având o capacitate de transport mai mare de avioane.
Al treilea portavion, Fujian, a foast dat în exploatare în Iunie 2022, o lungime de 320 metri și o sarcină maximă de deplasare de peste 80.000 de tone.

Premierul Li Qiang a anunțat, săptămâna trecută, că în 2024 China va aloca pentru Apărare 7,2% din PIB, în valoare de 1,66 trilioane yuani (aproximativ 234,5 miliarde USD). Similar procentului alocat în 2023, bugetul pentru apărare al Chinei crește în cifre reale cu 112 miliarde yuani (aproximativ 19,5 miliarde USD). China menține bugetul alocat pentru Apărare la o singură cifră din PIB pentru al optulea an consecutiv.

La nivel global, SUA dețin cel mai mare număr de portavioane militare în funcțiune (11), urmate de China, Italia și Marea Britanie (2), Franța, Rusia, Spania, India, Brazilia și Thailanda (1).
După numărul de portavioane militare în construcție, clasamentul este condus de SUA (3), China și Japonia (2), Italia, India și Franța câte 1.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2024, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.