Occidentul consolidează relațiile China-Rusia

La invitația președintelui Xi Jinping, președintele Vladimir Putin efectuază începând de astăzi dimineață (ora Beijing) o vizită de stat în China, eveniment cu semnificații strategice în plan bilateral și global. Prima vizită externă după ce președintele Putin a depus jurământul pentru noul mandat (7 Mai a.c.), prezența la Beijing trebuie privită în cadrul firesc al importanței relațiilor dintre cele două țări care urmăresc consolidarea parteneriatului strategic bilatereal în toate domeniile. Aceasta cu atât mai mult cu cât Occidentul colectiv a renunțat la diplomație și dialog real, forțând Rusia să se orienteze decisiv spre Est și spre relațiile cu Sudul Global.

Pe de altă parte, președintele Putin întoarce vizita pe care președintele Xi a efectuat-o la Moscova în luna Martie 2023 (la scurt timp după ce a fost reconfirmat în funcție), când cei doi lideri au susținut implicarea Chinei și Rusiei în schimbarea lumii, pentru a promova multilateralismul, multipolaritatea și o mai mare democrație în relațiile internaționale, pentru a preveni înrăutățirea situației de securitate internațională, poziții care este de așteptat să fie reconfirmate în aceste zile. (FOTO: Sosirea la Beijing a președintelui  Federației Ruse, Vladimir Putin, în dimineața de 16 Mai 2024.)

Apoi, trebuie observată creșterea și consolidarea schimburilor economice China-Rusia, ajunse la valoare de 240 de miliarde USD în 2023, pe fondul unei realități puțin evidențiate în Occident: dedolarizarea în relațiile economice bilaterale a ajuns la peste 90%, yuanul și rubla devenind principale monede. Președintele Putin este însoțit la Beijing de o consistentă delegație, temele de cooperare vizând domeniul financiar-bancar, înaltele tehnologii, investițiile, energia, industria aerospațială, inginerie chimică, educație, transporturile, construcția de infrastructură, agricultura și cooperarea media.

Pe fondul încrederii reciproce, China și Rusia vor reafirma la Beijing consolidarea cooperărilor în afacerele internaționale, în cadrul ONU și Consiliului de Securitate, pentru a susține multilateralismul real, justiția, securitatea și stabilitatea ambelor țări, a regiuni și lumii, în cadrul mai larg al celebrării, în toamnă, a celor 75 de ani de relații diplomatice bilaterale, Rusia (URSS) fiind prima țară care a rescunoscut Republica Populară Chineză.
Analiștii de la Beijing și Moscova privesc cele două țări ca fiind doi piloni ai lumii multipolare care încurajează tot mai multe țări să participle la construirea unei noi ordini internaționale bazată pe încredere. Aceasta în condițiile în care sunt reclamate dublul standard, ipocrizia și politica de șantaj promovate de puterile occidentale.

Războiul din Ucraina

În cadrul dialogului Xi-Putin va fi abordată și situația războiului din Ucraina, poziția chineză fiind una consecventă, pentru promovarea discuțiile de pace,  pentru medierea conflictul. China a prezentat, la un an de la declanșarea conflictului, un plan în 12 puncte pentru soluționarea politică a crizei ucrainene, în se arată că suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor ar trebui să fie garantate în mod eficient, toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, iar Dreptul internațional ar trebui aplicat în mod egal și uniform, fără standarde duble. (Vezi AICI)

Mai mult, China susține că strategia de securitate în Europa nu poate fi realizată excluzând Rusia, țările europene trebuie să deschidă dialogul și negocierile plecând de la o bază realistă, în care să primeze interesul european, nu interesele americane care alimentează conflictul și instabilitatea.

La rândul său, potrivit TASS, președintele Putin apreciază eforturile Chinei privind soluționarea politică a crizei din Ucraina. Conform liderului rus, China înțelege în mod clar rădăcinile crizei din Ucraina și impactul geopolitic global, cele patru principii pentru soluționarea pașnică a crizei din Ucraina propuse de președintele Xi în recentul turneu european fiind conforme cu planul în 12 puncte din 2023.

“Pașii se bazează pe ideea că trebuie să renunțăm la mentalitatea Războiului Rece și să asigurăm securitatea indivizibilă, respectarea dreptului internațional și a Cartei ONU în ansamblul”, a declarat Putin. “Nu am refuzat niciodată să negociem. (…) Căutăm o soluționare cuprinzătoare, durabilă și justă a acestui conflict, prin mijloace pașnice. Suntem deschiși la un dialog cu privire la Ucraina, dar astfel de negocieri trebuie să țină cont de interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre”, a subliniat liderul rus.

De asemenea, liderii Chinei și Rusiei vor avorda conflictul palestiniano-israelian, în contextul larg al bunelor relații Rusia-Israel dar și al relațiilor extinse pe care China și BRICS le au cu Sudul Global, mesajul principal fiind respingerea unilateralismului și hegemoniei.

240 miliarde USD schimburi bilaterale

În ultimii cinci ani, comerțul dintre cele două țări s-a dublat, China fiind cel mai mare partener comercial al Rusiei timp de 13 ani consecutivi, la rândul său Rusia ocupând locul patru între partenerii comerciali ai Chinei. Peste 90% dintre tranzacțiile derulate de companiile din cele două țări sunt decontate în monedele naționale, fiind realizată, așa cum am arătat, de-dolarilarea.

Nivelul schimburilor economice și comerciale China-Rusia a marcat, în 2023, un nou prag istoric, fiind de peste 240 miliarde USD, în condițiile în care nivelul de 200 de miliarde era stabilit pentru acest an.

În primul trimestru din 2024, comerțul bilateral China-Rusia a ajuns la 56,8 miliarde USD (+5,2%), Ministerul chinez al Comerțului informând că structura comerțului continuă să se îmbunătățească, cu tendințe puternice de cooperare în domeniile emergente: comerțul cu servicii și comerțul electronic transfrontalier, unul dintre proiectele principale fiind noua conductă de petrol care va lega cele două țăro.

În cadrul vizitei în China, președintele Vladimir Putin este însoțit de prim-viceprim-ministrul Denis Manturov, de cinci vicepremierii, de șefii agențiilor economice, precum și liderii Serviciului Federal pentru Cooperare tehnico-militară, ai Căilor Ferate Ruse, Rosatom și Roscosmos. De asemenea, din delegația rusă mai fac parte Guvernatorul Băncii Centrale, Ministrul Finanțelor, ministrul Dezvoltării Economice, șeful Serviciului Federal de Monitorizare Financiară.
Din zona mediului de afaceri din Rusia sunt reprezentanți co-președintele Comitetului ruso-chinez de prietenie, pace și dezvoltare, Comisarul prezidențial rus pentru drepturile antreprenorilor, șeful Consiliului de Afaceri ruso-chinez, directorii executive ai companiilor Volga Group, Sber, Fondului Rus de Investiții Directe, VTB, Rusnano și Novatek, Business Russia, Rosneft, președintele Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia și președintele VEB.RF.

Rusia, principal furnizor de petrol

Importurile chineze de petrol din Rusia au crescut cu în luna Martie 2024 cu 4% față de luna Debruarie, ajungând la 11,6 milioane barili pe zi, Rusia devenind din nou cel mai mare furnizor de petrol pentru China.
Potrivit OPEC, în luna Martie, Rusia a asigurat 22% din importurile totale de petrol ale Chinei, față de 13% din Arabia Saudită, 11% Irak și 10% Malaezia.

Parteneriat bazat pe egalitate și încredere

Înainte de a părăsi Moscova, în cadrul unui interviu acordat agenției TASS, președintele Putin a declarat că Rusia și China cooperează pentru dezvoltarea și prosperitatea comună, prin consolidarea cooperării economice și umane, pentru consolidarea coordonării politicii externe în interesul construirii unei ordini mondiale multipolare juste. “Toate acestea sunt cheia succesului viitor al parteneriatului nostru strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră”.

Putin a evidențiat că parteneriatul Rusia-China se bazează pe egalitate și încredere reciprocă, pe respect reciproc pentru suveranitate și luarea în considerare a intereselor celuilalt.

“Acest nivel fără precedent de parteneriat strategic între țările noastre a determinat alegerea mea pentru China ca primul stat care va fi vizitat după inaugurarea oficială a noului mandate de președinte al Federației Ruse”, a declarat Putin, care a subliniat că, astăzi, relațiile dintre Rusia și China au atins cel mai înalt nivel din istorie, iar în ciuda unei situații internaționale provocatoare relația continuă să se dezvolte.

Anii Culturii China-Rusia

Potrivit informațiilor prezentate de Beijing și Moscova, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin vor semna o declarație comună și mai multe documente bilaterale, vor participa la un eveniment de gală pentru marcarea celor 75 de ani de relații diplomatice și la deschiderea Anilor Culturii China-Rusia 2024-2025,

După prezența la Beijing, președintele Putin se va deplasa la Harbin, capitala provinciei Heilongjiang (graniță cu Federația Rusă), unde va participa la inaugurarea celei de-a 8-a Expoziții China-Rusia, la deschiderea celui de-al 4-lea Forum China-Rusia privind cooperarea inter-regională și la o întâlnire cu studenții Institutului de Tehnologie Harbin.

Datele oficiale ruse arată că aproximativ 90.000 de tineri ruși învață limba chineză la diferite niveluri educaționale, în timp ce numărul turiștilor ruși care au ajuns în China în 2023 a fost de peste 730.000.

China și Rusia împotriva ipocriziei occidentale

Trebuie observată cu atenție poziționarea comună a Chinei și Rusiei în fața problemelor fierbinți de pe agenda internațională, cele două țări susținând rolul primordial al dreptului internațional, asigurarea unei securități egale, indivizibile, cuprinzătoare și durabile la nivel global și regional, cu rolul central al ONU.

China și Rusia resping încercările occidentale de a impune o ordine bazată pe minciuni și ipocrizie, pe unele reguli neasumate dar care sunt impuse de forțe invizibile care instigă și generează conflicte urmărind interese egosite, în detrimentul țărilor și populațiilor direct afectate.

O nouă ordine mondială

Rusia și China vor să fie în fruntea stabilirii noii ordini mondiale democratice, declară ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în condițiile în care Occidentul vorbește despre democrație “numai atunci când vrea să se amestece în afacerile interne ale oricărei țări”.

„China a devenit lider mondial. Acest lucru nu este plăcut de SUA, care, împreună cu sateliții săi, au subordonat restul Occidentului și au declarat doctrinar că nu pot permite nimănui să fie mai puternic și mai influent decât Washingtonul. De aceea, noi, împreună cu colegii noștri chinezi, suntem interesați să continuăm să fim lideri în ceea ce privește eforturile de stabilire a unei ordini mondiale democratice, mai echitabile”, a declarat Lavrov citat de TASS.

Ministrul Lavrov a mai arătat că Rusia și China resping categoric orice formate care încalcă flagrant Carta Națiunilor Unite. “Cooperăm cu membrii grupului de prieteni în apărarea Cartei Națiunilor Unite în cadrul Națiunilor Unite. Aceasta este o structură foarte importantă, iar grupul se extinde. Bineînțeles, membrii BRICS, Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), sunt alături de noi. (…) Am ajuns să fim mai mulți decât cei din G20, după extinderea BRICS. Jumătate dintre membrii G20 sunt fie membri BRICS, fie susținători BRICS. De aceea, G20 se va schimba pozitiv și în ceea ce privește interesele tuturor celorlalte regiuni ale lumii, ale celelalte grupuri de țări, nu doar ale Occidentului colectiv”, a afirmat Lavrov.

Rusia va organiza Summitul BRICS 2024, în perioada 22-24 Octombrie, marcând primul eveniment de la extinderea blocului. Pe de altă parte, China deține președinția rotativă a SCO.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, BRICS, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Gaza, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.