Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au semnat astăzi, la Beijing, o Declarație comună privind aprofundarea parteneriatului cuprinzător și cooperării strategice bilaterale care intră într-o nouă eră, în contextul celei de-a 75-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice.
Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce liderul de la Moscova a fost primit la Marea Sală a Poporului din Piața Tian Anmen, în cadrul unei ceremonii de stat, în care au fost intonate imnurile celor două state, au fost trase 20 de salve de tun. Apoi, până la apariție Gărzii Naționale a Chinei, fanfara militară a interpretat piesa “Nopțile Moscovei”, compusă de Vasily Solovyov-Sedoy.
Președintele Xi Jinping a transmis că prezența la Beijing a președintelui Putin, aflat în prima vizită externă de la preluarea noului mandat, subliniază pe deplin importanța deosebită pe care Rusia o acordă dezvoltării relațiilor cu China, în contextul celor 75 de ani de relații diplomatice. Cele două țări au găsit împreună o nouă cale pentru ca două țări majore și vecine să se trateze reciproc cu respect, urmărind prietenia și cooperarea reciproc avantajoasă, a arătat Xi.
Președintele Xi a declarat că China avansează modernizarea chineză pe toate planurile, acționând rapid pentru a încuraja noile forțe de producție de înaltă calitate, care vor adăuga noi motoare creștere economică globală. Potrivit acestuia, este alegerea comună a Chinei și Rusiei de a aprofunda coordonarea strategică, de a extinde cooperarea reciproc avantajoasă și de a urma tendința istorică generală a multipolarității și globalizării economice.
Occidentul consolidează relațiile China-Rusia
La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia și China susțin principiile justiției și unei ordini mondiale democratice care reflectă realitățile multipolare și ordinea mondială bazată pe dreptul internațional. Pe acest fond, “relațiile dintre Rusia și China nu sunt oportuniste și nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a declarat Vladimir Putin.
„Este de o importanță fundamentală ca relațiile dintre Rusia și China să nu fie oportuniste și să nu fie îndreptate împotriva nimănui. Cooperarea noastră în afacerile mondiale servește astăzi ca unul dintre principalii factori de stabilitate pe arena internațională”, a subliniat liderul rus care a declarat disponibilitatea armonizării proceselor de integrare în spațiul eurasiatic, combinării potențialului Comunității Economice Eurasiatice și inițiativa ‘O centură, un drum’”, a declarat liderul de la Moscova.
Situația din Ucraina
Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, cei doi lideri au abordat în cadrul discuțiilor și situația din Ucraina, arătându-se “este absolut inutil să discutăm problemele de securitate care ne privesc, fără Rusia”, ca reacție la conferința care se pregătește în Elveția.
“Această conferință în sine, din punctul nostru de vedere, cu greu poate fi considerată o încercare serioasă de a găsi modalități de soluționare, este imposibil”, a declarat Peskov.
Pe de altă parte, oficialul rus a arătat că țările europene sunt încă incapabile să părăsească politica SUA. Iată de ce, în opinia lui Dmitri Peskov, este prea devreme pentru a vorbi despre schimbări în politica țărilor europene în urma vizitei efectuate de președintele Xi Jinping în Europa, în luna Aprilie a.c.
“Putem spune cu adevărat că în prezent capitalele europene urmăresc suveranitatea? Nu, nu putem, nu vedem astfel de încercări. Mai mult, nu vedem încă niciun potențial al țărilor europene de a părăsi cumva cursul politicii SUA. Până acum, cu greu sunt capabile să facă acest lucru”, a declarant Dmitri Peskov.
Conferința de presă comună
China și Rusia au arătat un exemplu pentru modul în care se pot construi un nou tip de relații între state, de relații între mari vecini, toate fiind posibile pentru că ambele părți sunt angajate în respectarea unui număr de cinci principii, a declarat președintele Xi Jinping în cadrul conferinței de presă ținute alături de președintele Vladimir Putin.
Potrivit acestuia, principiile vizează: sprijinul ferm reciproc în probleme legate de interesele fundamentale ale ambelor părți, pe baza respectului reciproc; susținerea beneficiilor reciproce, pentru a forma o nouă arhitectură de cooperare reciproc avantajoasă; susținerea vechii prietenii de secole și transmiterea prieteniei noilor generații, inclusive prin promovarea culturii celor două țări; promovarea diferențelor de guvernare globală pe direcția cea bună, în spiritul cooperării strategice; promovarea soluționării pe cale politică a problemelor fierbinți, fideli adevărului și dreptății, în condițiile în care mentalitatea Războiului Rece este încă răspândită în lumea de astăzi, alături de hegemonia unilaterală, confruntarea de blocuri și politica forței care amenință direct pacea mondială și securitatea tuturor țărilor.
Potrivit liderului chinez, în cadrul întâlnirii s-a stabilit ca urgență soluționarea conflictului palestiniano-israelian și necesitatea de a rezolva problema palestiniană pe baza formulei două State, odată cu aplicarea rezoluției ONU.
De asemenea, potrivit președintelui Xi, China și Rusia percep o soluționare politică ca fiind modalitatea corectă de a rezolva criza ucraineană. “Poziția Chinei cu privire la această problemă este consecventă și clară, și anume respectarea normelor și principiilor Cartei ONU, respectarea suveranității statului și integrității teritoriale a tuturor țărilor și preocuparea rațională cu privire la securitatea și formarea unei noi arhitecturi de securitate echilibrate, eficiente și durabile”.
La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că discuțiile de astăzi, au subliniat importanța deosebită pe care atât Moscova, cât și Beijingul, o acordă dezvoltării și consolidării parteneriatului cuprinzător ruso-chinez și cooperării strategice. “Acest parteneriat servește, fără îndoială, ca model al modului în care ar trebui construite relațiile dintre statele vecine”.
Președintele Putin a subliniat că Declarația comună semnată la Beijing stabilește noi sarcini și orientări pe termen lung pentru dezvoltarea întregului complex de relații ruso-chineze. “Subiectul cooperării comerciale și investiționale a fost o prioritate în timpul negocierilor noastre, având în vedere că China ocupă ferm poziția de principal partener în comerțul exterior al Rusiei, iar țara noastră a ocupat locul patru în balanța export-import a Republicii Populare Chineze anul trecut”.
Pe de altă parte, liderul rus a vorbit despre investițiile în proiecte commune, peste 80 de proiecte prioritare, în valoare de aproximativ 200 miliarde USD, fiind în derulare sau în pregătire la nivelul comisiilor interguvernamentale. Mai mult, decontările între cele două țări au ajuns să fie realizată 90% în ruble și yuani, indicatorul fiind în crștere, “ceea ce înseamnă că comerțul și investițiile reciproce sunt protejate de influența țărilor terțe și de tendințele negative de pe piețele valutare globale”.
Investițiile Rusiei în China privesc inclusive sectorul energetic, președintele Putin vorbind despre proiectele Rosatom care construiește unități energetice cu tehnologie rusească la centralele nucleare Tianwan și Xudapu din China, “care vor contribui semnificativ la aprovizionarea cu energie a economiei chineze, la furnizarea de energie ieftină și curată companiilor și consumului casnic chineze”.
Un alt proiect cu participarea Rusiei vizează o instalație experimentală de neutroni rapizi și un nou reactor rapid demonstrativ.
Proiecte comune majore Rusia-China sunt derulate, de asemenea, în industria metalurgică neferoasă, industria chimică, industria celulozei și hârtiei, biotehnologie, industria farmaceutică, explorarea spațiului și industriile cu înaltă tehnologie, dar și în dezvoltarea coridoarelor internaționale de transport și logistică.