La nivel mondial, Institutul Confucius din China – HANBAN are deschise peste 475 de institute şi 851 de clase, în 126 ţări. Numărul cursanților era, în decembrie 2014, de peste 3,45 milioane.
În Europa, sunt active 94 de Institute Confucius şi 34 de clase Confucius.
ROMÂNIA
Primul Institut Confucius a fost înfiinţat în România la Sibiu, în anul 2007, an în care oraşul a deţinut titlul de partener al Luxemburgului în proiectul Capitala Culturală Europeană. Institutul a fost inaugurat la Sibiu la data de 18 noiembrie, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. Partenerul universităţii sibiene este „Beijing Language & Culture University”.
Activitatea Institutului este susţinută financiar de Office of Chinese Language Council International (HANBAN).
Institutul Confucius din cadrul ULBS are ca principală misiune întărirea cooperării în domeniul educaţional între Romania şi China, sprijinirea şi promovarea dezvoltării programelor de învăţare a limbii Chineze şi şi consolidarea înţelegerii reciproce între români şi chinezi.
Potrivit ULBS, Institutul de la Sibiu este condus de prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean în calitate de preşeidinte şi de prof. univ. dr. Cui Xiliang în calitate de vicepreşedinte.
Al doilea institut Confucius din România a fost deschis la Cluj Napoca, în cadrul Universităţii Babes Bolyai, la 25 septembrie 2009. Partenerul UBB este Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie Zhejiang din Hangzhou.
Activitatea Institutului este susţinută financiar de Office of Chinese Language Council International (HANBAN).
Potrivit UBB, Institutul de la Cluj este condus de Feng Shaozhong în calitate de director.
La 30 april 2010, la Deva a fost inaugurat Clasa Confucius de învăţare a limbii chineze, în cadrul Liceului de Artă din localitate. Clasa este coordonată de Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
19 martie 2011, la Constanţa a fost inaugurat Clasa Confucius de învăţare a limbii chineze, în cadrul Universităţii Ovidius. Clasa este coordonată de Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
26 martie 2012, la Braşov a fost inaugurat Institutul Confucius, în cadrul Universităţii Transilvania. Institutul Confucius Braşov este rezultatul cooperării Universităţii Transilvania cu Universitatea Jianzju din Shenyang, China.
21 noiembrie 2013, la Bucureşti a fost inaugurat Institutul Confucius, în cadrul Universităţii Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea de Studii Politice și Juridice din Beijing.
REPUBLICA MOLDOVA
Institutul Confucius funcţionează în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova – ULIM, având ca partener Universitatea Normală de Nord-Vest din China. Datele de contact pot fi găsite AICI
Surse: Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca, Institutul Confucius China
Buna ziua,
Ce puteti sa imi spuneti despre Institutul Confucius din Brasov?
Când se fac înscrieri pt clasa Confucius şi cine se poate înscrie ? Mă puteţi ajuta cu aceste informaţii ?
Multumesc.
Bună ziua.
Dat fiind că nu am nicio legătură cu institutele Confucius, vă rog să contactaţi responsabilii din cadrul Universităţii Transilvania: http://confucius.unitbv.ro/contact/
Ma scuzati ca este in engleza si nu are subtitrari, insa video-ul documentat de mai jos explica in termeni foarte simpli ca Institutul Confucius este **** – mesaj moderat pentru inadecvarea la subiect.
Domnule Vlad Negrilă, pot să înţeleg opţiunea dvs. cu privire la unele aspecte legate de China sau altă ţară. Însă, câtă vreme nu aveţi nimic de adus ca şi contribuţie, vă rog să înţelegeţi că acest sait nu este unul al polemicilor lipsite de legătură cu subiectele sau temele puse în dezbatere. Iată de ce nu voi aproba comentariile trimise.
Gânduri bune.
Cu precizarea că numele doamnei director al Inst. Confucius din Cluj este Feng Shaozhong:)
Buna ziua! Sunt un admirator al Chinei si as dori sa in vat si limba acestui popor. Sunt din Iasi,insa aici nu am gasit nici un curs de limba chineza.Stit ceva care m-ar putea ajuta? Am intrebat pe cei de la Institutul Confucius dar nu au au clasa in Iasi. Poate ma ajutati cumva.Va multumesc!
Corect domnule Tomozei, politica e un tabu in China, din pacate, dar nu si la Cluj. Mie mi-au inchis gura la Cluj, nu in China. Asta ma deranjeaza. Libertatea de exprimare pe orice teme (politice sau nu) din China nu are ce cauta la Cluj… Atat am vrut sa spun, pentru ca asta m-a deranjat. Mersi de reply!
Buna ziua.
Domnule Dan Tomozei, va rog frumos sa-mi spuneti si mie In ce zile se tine cursul si la ce ora incepe deoarece lucrez si sunt la a 2 a facultate.
Multumesc anticipat.
Bun găsit, Loredana.
Aşa cum am răspuns şi Emei, cel mai potrivit ar fi să contactezi Clasa Confucius de la Universitatea Ovidius, dacă despre ea eşti interesată. Personal nu cunosc detalii despre mecanismul de derulare a cursurilor. Cu certitudine, vei găsi toate răspunsurile.
Mult succes !
Sunt interesata sa ma inscriu la acest curs si as dori sa stiu ce program va fi.De cate ori pe saptamana se tin cursurile si la ce ore.Multumesc!
Buna ziua, Ema. Cred că cel mai potrivit ar fi să contactezi Centrul sau Clasa Confucius cea mai apropiată de oraşul în care locuieşti pentru a afla informaţiile dorite. Ce fac eu aici este doar o misiune voluntară de informare şi promovare a relaţiilor româno-chineze, fară nicio legătură cu vreo instituţie de stat sau privată. Prin urmare, nu am cum sa te ajut cu informaţiile solicitate. Ai datele de contact necesare pe această pagină. Numai bine.
Am înţeles că s-a deschis un Centru Confucius la Costanţa şi aş fi interesată să aflu mai multe amănunte. Când se fac înscrieri pt clasa Confucius şi cine se poate înscrie ? Mă puteţi ajuta cu aceste informaţii ?
Bun gasit, Laura.
Înscrierile la Clasa Confucius din Constanţa, Universitatea Ovidius, vor începe la 15 septembrie a.c., pentru anul universitar 2011-2012. Din datele găsite, taxa de înscriere este de 35 Lei, la care se adaugă taxa de curs de 120 lei/semestru. Taxele se plătesc la casieria Universităţii Ovidius, din Bld. Mamaia nr. 124, Constanţa, cu menţiunea „Pentru Clasa Confucius”. Pentru înscriere, trebuie să ai pregătit un dosar care să cuprinsă copii după chitanţe, certificat de naştere sau cartea de identitate şi date de contact (telefon, e-mail)
Cei care au urmat deja cursurile Clasei Confucius în martie – iunie 2011, taxa de înscriere este de 35 Lei, iar taxa de curs de 90 Lei/semestru.
ATENŢIE! : Cursurile Clasei Confucius încep la 3 octombrie a.c.
Regula spune că la clasele Confucius nu există o limită de vârstă, iar cursurile sunt ţinute în limba engleză, de tutori chinezi.
Mulţumesc foarte mult. Aceste date îmi sunt de un real ajutor. Sper să reuşesc să mă înscriu.
In bucuresti de ce nu exista un Institut?
La intrebarea aceasta nu am un raspuns. Sigur, totul depinde de interesul manifestat de autorităţile academice pentru că sunt convins că partea chineză este oricând gata să găsească soluţii în acest sens.
In Bucuresti de ce nu s-a deschis un Institut?
Aşa este…
Studentele din Sibiu fac naveta săptămânal în municipiul Deva pentru a dezvălui elevilor tainele limbii lui Confucius şi cultura ţării lor. Orele de curs se desfăşoară în fiecare zi de vineri la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”. Tinerele profesoare instruiesc patru grupe de şcolari, plecând de la cei de clasa a IV-a şi ajungând la adulţi, întrucât la aceste cursuri participă şi cadre didactice din cadrul şcolii devene. Din păcate, eu nu fac parte dintre cei care frecventează aceste cursuri, pentru simplul motiv că cei din conducerea institutului sprijină mai mult clasele de muzică. Aşa că, la rugămintea mea adresată directorului, pentru a mă ajuta să tipăresc o carte, mi s-a spus că mai bine cântam.
M-am inscris la cursuri acum doi ani la Cluj si, pe langa faptul ca nu am inteles nimic din felul in care nenea Wang ne explica limba chineza, a inceput sa ia la misto populatia si dialectul celor din Hong Kong.
Apoi, dupa curs, am intrebat de ce Partidul Comunist Chinez ii persecuta si omoara pe practicantii Falun Gong in China, si . Mi-a raspuns ca nu e comunist. Ceea ce e o mare minciuna. Apoi mi-au inchis gura intr-un mod cat se poate de … Comunist. Cica de la ce universitate sunt? Si ca sa nu mai intreb asa ceva. Tot respectul pentru China si cultura lor! Dar de ce se face politica la Institutl Confucius?
Nu iți ascund că sunt puțin amuzat de problematica ridicată. Înainte de orice imi cer scuze pentru că nu știu cum să mi te adresez, dar …
Trebuie să știi că în China sunt câteva lucruri/subiecte TABU: Politică, Religie, Sex. Din mesajul tău înțeleg că tu ai deschis poarta politică iar interlocutorul tau nu a făcut decât să o închidă rapid. Apoi, trebuie să știi că nu toți chinezii sunt membrii de partid, ceva peste 80 de milioane din cei 1,4 miliarde de chinezi având carnet de membru al unui partid politic din China. Cât despre ironiile la adresa unora sau altora dintre chinezi la adresa altor chinezi, ce să spun? Nu avem si noi oltenii, ardelenii, moldovenii, ungurii etc noștri?
Cred că important la Institutul Confucius este câștigul personal nicidecum problemele unor traineri. SUCCES!!!