APARIȚIE EDITORIALĂ: „MERGI ÎNAINTE – Jurnal de pandemie în China 2019-2022”

La început de săptămână primesc un semn mult așteptat din țară, pentru care mulțumesc doamnei Flory Preda și domnului Iulian Popescu de la Editura Prestige din București. Volumul „MERGI ÎNAINTE – Jurnal de pandemie în China 2019-2022” a ieșit de sub tipar și a plecat spre librăriile din România. Deja, cartea este disponibilă în magazinul online al editurii, în colecția TOT ADEVĂRUL.
De asemenea, mulțumesc din nou domnilor Ion Cristoiu și Viorel Isticioaia-Budura, pentru onoarea făcută mie de a lectura volumul în manuscris, pentru Prefață și Cuvântul înainte.

În cele 580 de pagini ale volumului în format A5, prezint observații, experiențe, constatări, consemnări de gazetar, în care evidențiez o realitate: Din China, lumea se vede altfel. Dacă reușești să îți depășești prejudecățile, șabloanele și falsele superiorități, descoperi că lumea este cu adevărat altfel, mult diferită și nuanțată de haosul generat de mass și new media. Sunt 26 de luni de viață, trăite cu reflexe de gazetar, în noua capitală a lumii secolului XXI: Beijing. Sunt notițe, evenimente, consemnări personale, pasaje din 380 de articole publicate pe tema sau având ca subiect pandemia SARS-Cov-2 (Covid-19), alte 160 de articole în care am reflectat evenimente cu importanță planetară: China-SUA, China-UE, China-Rusia, China-România, sute de știri despre evoluția Chinei.

În timp ce lumea privea epidemia internă aflată în apogeu la Wuhan, prezentată în știri decupate și exagerate de obsesia audiențelor, autoritățile de la Beijing lansau primele suspiciuni legate de originea noului coronavirus. Era în luna Martie 2020, când se arăta, fără reținere, spre SUA. Apoi, mesajul a fost repetat, pentru ca începând cu finalul anului și în 2021 să apară o serie de confirmări oficiale care susțineau afirmațiile Chinei: Covid-19 a fost plantat la Wuhan și a fost anterior momentului în care autoritățile au raporat apariție unui nou coronavirus.

O demonstrează zeci de studii, zeci de cercetări derulate de cele mai importante universități ale lumii, inclusiv de studii realizate de americani, evidențiate în jurnal. În aceste condiții, sublinierea Organizației Mondiale a Sănătății care a anunțat că o scăpare de laborator din Wuhan este puțin probabilă, nu a convenit Occidentului, care, prin intermediul presei a lansat atacuri la adresa membrilor echipei internaționale de cercetare.

Deja este demonstrat că pandemia Covid-19 a explodat simultan în Asia, Europa și America, anterior Wuhan, China fiind prima țară care a observat și alarmat comunitatea internațională medicală. Este motivul pentru care China solicită transparență, cu precădere din partea SUA, pe care le acuză indicând laboratoarele biologice militare din întreaga lume și în mod direct laboratorul Fort Detrick din Maryland. La mai bine de doi ani și jumătate, dincolo de avalanșa de acuzații, de inacceptabilele etichetări cu reverberații sinofobe, SUA nu a făcut niciun pas pentru a ieși de sub valul de suspiciuni tot mai rezonabile.

Legat de pandemie, de tot ce a schimbat lumea în ultimii ani, am reținut un mesaj transmis în China: atunci când oamenii traversează momente dificile, liderii trebuie să genereze liniște, încredere și susținere, nu să accentueze starea de tensiune și teamă – Xi Jinping, 29 Mai 2020. Dincolo de cuvinte, dincolo de imaginile decupate și prezentate în presa occidentală, China se exprimă, se comportă și adoptă o atitudine responsabilă nu doar în fața propriului popor. O face într-o manieră proprie, în stilul impus de guvernul condus de Partidul Comunist Chinez, în interiorul propriilor granițe în care străinii sunt primiți ca prieteni, colaboratori, dar niciodată ca decidenți sau factori de influență socială, economică și politică. Iată ce Occidentul nu poate înțelege, nu poate accepta, motiv pentru care sunt exacerbate mesajele și acțiunile coordonate global, deocamdată în plan economic.

După ce, în Aprilie 2020, a închis epidemia de la Wuhan, China a revenit, treptat, la ritmul normal, reușind să fie singura țară a lumii care a înregistrat o creștere a Produsului Intern Brut. Apoi, în 2021, a accelerat, marcând evenimente cu impact planetar: construirea propriei stații spațiale, explorarea planetei Marte, preluarea poziției de lider în relația economică cu Uniunea Europeană, consolidarea relațiilor cu Rusia și majoritatea țărilor din Asia, sunt doar o parte dintre momentele evidențiate. La acestea se adaugă evenimentele sociale, economice și politice interne, toate cu impact în conștiința poporului chinez dar și în plan global, culminând cu Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022, organizat așa cum a fost promis: simplu, sigur, splendid.

Apoi, în jurnal în veți găsi România, țara de care nu mă pot desprinde și spre care nu pot să nu privesc cu ochi critic, mai ales latura politică și diplomatică. Realitatea ultimilor ani a accentuat politica de distanțare, de răcire și sfidare promovată de București în relația cu China. Dincolo de grava eroare, similară blocajului impus în dialogul și relația cu Rusia, asta va costa România, țară care își pierde identitatea, orgoliul și ambițiile, devenind un stat captiv, un instrument dispensabil al intereselor străine.

Cu toate acestea, puține sunt cele care sunt veșnice, iar cele care sunt mă obligă și te obligă să MERGI ÎNAINTE, să te ridici, să ai curaj și forța să te regăsești, oriunde ești, mereu cu gândul la țară. – Cuvântul autorului, Mai 2022

„Deși departe de România, cu o slujbă în China, cu familie și prieteni la Beijing, Dan Tomozei se manifestă, culmea, ca ziarist român care comentează la zi evenimentele din România. Un ziarist necruțător cu Puterea și cu Presa acesteia. (…)

Să trăiești și să muncești la mii de kilometri de țară, într-o Chină care-i oferă ziaristului știri de senzație aproape zilnic și să scrii în Jurnal despre România este ca și cum ai lucra într-o redacție din România. Pentru aceasta – zic eu – trebuie să fii un mare ziarist. Un mare ziarist e, înainte de toate, un mare curios.” – ION CRISTOIU

„Condeiul acesta e mânuit aprig și penetrant. Autorul nu poate construi o frază de la cap la coadă cu calm și împăcare. (…) Din paginile lui răzbate un patriotism adânc, îndurerat, sfâșietor. Ca ziarist, el se consumă dezlănțuit, cu reflexul de a compara, între China și restul lumii, inclusiv, România, evoluții și politici, proiecte, împliniri sau neîmpliniri, industriale, tehnologice, sociale. Știați, nu? Unii citesc pentru a putea adormi. Această carte trebuie citită pentru a ne trezi!” – VIOREL ISTICIOAIA-BUDURA

Am gândit acest proiect sub forma unui jurnal, nu doar pentru că am notat aproape zilnic evenimente din China, din România, Europa sau din lumea întreagă, ci pentru a evindenția că fiecare zi din Pandemie a reprezenta o zi din viața noastră, a fiecăruia.

Ce am făcut în toată această perioadă? Cum am evoluat? Ce s-a schimbat în noi, în jurul nostru, cu oamenii de lângă noi? Sunt întrebări la care avem răspunsuri personale. Iată de ce, sumarul este structurat pe lunile și anii cuprinși în perioada Decembrie 2019 – Februarie 2022.

În mod cert, în perioada imediat următoare, îmi va fi imposibil să ajung în țară pentru a iniția evenimente de promovare a noului meu volum de autor. Cu puțină șansă, însă, în 2023, poate se va întâmpla. (Volumul poate fi achiziționat online AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Cărţile mele, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, JO Beijing 2022, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la APARIȚIE EDITORIALĂ: „MERGI ÎNAINTE – Jurnal de pandemie în China 2019-2022”

 1. laur22 spune:

  De la fața locului, de acolo de unde orasul nu se opreste niciodată si cine nu face azi plecă mâine acasă să faca pagubă la tata si la mama acasă deoarece seful a vândut deja ziua de mâine, de acolo de unde de 40 de ani Time is Money & Efficiency is Life (Shenzhen) ce pot să va zic.
  Salut voios de pionier (dacă vă mai aduceți aminte):
  Înainte !
  Tot înainte !

 2. Un îndemn (titlul cărții) care de obicei aparține unor veritabili aristocrați ai spiritului! Mă bucur din tot sufletul pentru succesul desăvârșirii dumneavoastră profesionale! Așa cum mă bucur că mai sunt oameni care NU dorm într-o permanentă hiperbolă a intențiilor, ci chiar au curajul să transmită gânduri printre rânduri și trăiri! Și emoții! Ceea ce demonstrează încă o dată, că viața nu e alcătuită mozaicat numai din pietre albe și negre, iar persoanele valoroase NU se pot tranșa ca și coletele. Munca grea nu-l trădează niciodată pe cel orientat spre obiective! Felicitări pentru realizare!

  Mai apropiate de suflet mi se par cuvintele Excelenței Sale, Viorel Isticioaia-Budura. Cel puțin nu dau impresia unor vorbe aruncate așa…. doar să fie, nicidecum să inspire și să ofere prioritate laturii esențiale, de perspectivă a cărții. Pe de altă parte, gusturile, preferințele, capriciile colorează personalitatea, dar ea se constituie și se vertebrează nu prin mofturi, ci prin atitudini și convingeri în regimul intens solar al gândirii. Cel puțin, asta-i opinia mea!

 3. Valentin spune:

  Felicitari pentru carte ! Din Romania nu se zaresc sperante la orizont, o spun cu strangere de inima !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.