Numele statului – România – a fost adoptat în anul 1862, după fondarea statului-naţiune prin unirea celor două Principate româneşti: Valahia şi Moldova (1859). România este situată în Sud-Estul Europei Centrale, în Nordul Peninsulei Balcanice, pe Dunărea inferioară.
Graniţele României însumează în total 3.149,9 km. Două treimi din acestea (2.064,4 km) sunt determinate de Dunăre şi de râurile Prut şi Tisa sau urmează linia ţărmului Mării Negre, iar o treime (1.085,5 km) reprezintă graniţa terestră.
România se învecinează cu cinci state: La Nord-Est şi Est cu Republica Moldova, la Nord – Est cu Ucraina, la Sud Bulgaria (631,3 km), la Sud – Vest cu Serbia şi Muntenegru, Vest cu Ungaria iar la la Sud – Est cu Marea Neagră.
Teritoriul României are o organizare administrativă pe comune, oraşe şi judeţe. România are 41 de judeţe, plus municipiul-capitală – Bucureşti, care are un statut similar cu acela de judeţ. Un judeţ are, în medie, o suprafaţă de 5.800 kmp şi o populaţie de 500.000 locuitori.
Capitala
Bucureşti este cel mai important şi cel mai populat oraş al României, fiind centrul politic, administrativ, economic al ţării. Este situat în Sud – Sud – Estul României. Oraşul se întinde pe o suprafaţă de 228 kmp şi are 1.924.959 de locuitori, fiind al treilea oraş ca număr de locuitori din regiune, după Atena şi Istanbul.
Oraşele principale
Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Brăila, Oradea, Bacău, Piteşti, Arad şi Sibiu.
Populaţia
România este a 43-a ţară în lume şi a 9-a din Europa, având o populaţie de 21.623 milioane locuitori. 54.9% din populaţie locuieşte în oraşe şi localităţi şi 45.1% în zona rurală. Populaţia masculină reprezintă 48.8% şi cea feminină 51.2% din totalul locuitorilor. Pe naţionalităţi, România cuprinde români 89,5%, unguri (inclusiv secui) 6,6%, rromi (ţigani) 2,5%, alţii 1,4%. După criteriul religios în România trăiesc ortodocşi: 86,8%, romano-catolici 4,7%, reformaţi 3,2%, penticostali 1,5%, alţii 3,8%.
Limba oficială în România este limba română, limba maternă pentru 91% din populaţia ţării. Minorităţile etnice sunt libere să-şi utilizeze limba maternă în şcoli, administraţie, sistemul juridic, presă, cultură etc. Limba maghiară este vorbită de cea mai numeroasă minoritate etnică, iar limba germană de minoritatea germană (saşi şi şvabi). Principalele limbi străine care circulă în prezent în România sunt engleza, franceza şi germana.
Ziua naţionalăÎn 1990, 1 Decembrie a fost proclamată ziua naţională. Această zi reprezintă aniversarea Marii Unirii de la Alba Iulia, din 1918, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România, moment care marchează unirea tuturor românilor într-un singur stat şi realizarea unităţii statului-naţiune român.
Forma de guvernământ a României este republica. România este membră NATO şi UE.
Organizarea politică
Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat şi poate deţine cel mult două mandate de 5 ani. Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În present, funcţia este deţinută de Traian Băsescu, aflat la al doilea mandat.
Puterea legislativă reprezentată de Parlamentul României ales prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentării proporţionale, pe o perioadă de patru ani (471 de membri în legislatura 2008-2012) şi este bicameral – Senatul României (137 de membri) şi Camera Deputaţilor (334 de membri).
Puterea executivă este reprezentată de Guvernul României care este condus de un prim-ministru. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. În present, funcţia de prim ministru este deţinută de Emil Boc.
Sursa: Preşedinţia României
CE BINE CA AVETI IMAGINI ASA CA POT EU SA DESENEZ MAI BINE