Într-un articol care abordează zona cultural-religioasă din Estul Europei, publicaţia chineză de limbă engleză China Daily prezintă o serie de „biserici de lemn neobişnuite dintr-o regiune antică”.
Pe lângă bisericiile din Slovacia, Republica Cehă, Polonia se vorbeşte şi de bisericile din România, „dintr-o regiune o dată cunoscută sub numele de Ţara Românească. Acum, multe dintre aceste comori culturale din România, aceste case de cult, au fost incluse în ultimii treizeci de ani în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Bisericile de pe listă sunt un amestec de romano-catolic, greco-catolice şi evanghelice” … (…)
„În România, oficialii din turism speră să valorifice frumuseţea naturală şi cultura tradiţională, acum când accesul spre bisericile istorice din lemn este mai accesibil datorită noilor drumuri şi infrastructurii în mare parte finanţate de Uniunea Europeană.
Ascunse timp de secole într-un colţ al Carpaţilor de Nord, bisericile de lemn din Maramureş sunt una dintre cele mai bine păstrate secrete din România. Biserica de la Surdeşti are pretenţia de a fi cea mai înalta clădire de stejar din lume, având 236 de metri.
Viaţa din Maramureş respiră a muzeu în aer liber al Balcanilor vechi de secole. Sătenii, care încă mai poarta costume tradiţionale, animale şi utilizarea uneltelor de lemn, ţesăturile manuale, sculpturile în lemnul aflat din abundenţă în păduri, sunt atracţii irezistibile„. … (…)
Sursa: China Daily