Patru produse agricole din China au primi statut de protecţie în UE

Mierea de pomelo “Guanxi Mi You”, merele “Shaanxi ping guo” şi ceaiul “Longjing Cha” au fost înregistrate oficial ca denumiri de origine protejată (DOP) în Uniunea Europeană, iar produsul yam “Lixian Ma Shan Yao” a primit indicaţie geografică protejată (IGP). Acestea fac parte din cele 10 nume de produse din China protejate de Uniunea Europeană, parte a proiectului “10 plus 10”.
Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a predat certificatele pentru aceste produse ministrul chinez al Administraţiei Generale a calităţii de supraveghere, inspecţie şi carantină (AQSIQ), Zhi Shuping.
Proiectul “10 plus 10” a început în iulie 2007, când UE şi China au depus în mod oficial câte 10 cereri de protecţie IGP pentru produse agricole. În timp ce sistemele pentru indicaţiile geografice (IG) sunt similare, diferenţe semnificative în cadrul procedurilor şi problemele lingvistice ar trebui să fie depăşite.
Comisarul european Dacian Cioloş a declarat că “în cadrul recentei vizite în China am explicat faptul că sistemul nostru IGP este foarte important pentru a oferi consumatorilor garanţii legate de calitate, tradiţie şi siguranţa alimentară. De asemenea, dorim să protejăm producătorii de imitaţii. Însă, IGP este şi un util instrument de marketing. Scopul nostru comun este de a construi punerea în aplicare a unui acord mai larg asupra lui IGP, pentru beneficiul reciproc al agricultorilor şi consumatorilor din China şi Europa”.
Cele 10 produse europene care vor fi în curând înregistrate în registrul oficial chinez AQSIQ GI sunt: Grana Padano; Prosciutto di Parma, Roquefort, Pruneaux d’Agen / Pruneaux d’Agen mi-cuits; Priego de Cordoba, Sierra Mágina, Comté; White Stilton / Stilton Blue; somon scoţian de crescătorie şi West Country Farmhouse Cheddar.
De partea cealaltă, cinci produse chinezeşti au primit statut de protecţie, alături de cele patru figurând şi fideaua “Longkou Fen Si”. Alte cinci produse se află în etapele procedurale de obţinere a DOP şi IGP. Acestea sunt sparanghelul “Dongshan Bai Lu Sun”, usturoiul “Jinxiang Da Suan”, piersica “Pinggu Da Tao”, racii “Yancheng Long Xia” şi oţetul “Zhenjiang Xiang Cu”.

Sursa: Delegaţia Comisiei Europene în China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.