China reflectată în presa de la Bucureşti – 11.10.2011

ADEVĂRUL – China rămâne fără piaţă de desfacere din cauza crizei datoriilor din UE

Activitatea industriilor exportatoare din China înregistrează scăderi de la o lună la alta ca urmare a adâncirii crizei datoriilor suverane din Europa. Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari cumpărători de bunuri produse în China, valoarea importurilor depăşind 380 de miliarde de dolari în 2010. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – Guvernul chinez, forţat de criză să-şi susţină băncile

O divizie a fondului suveran de investiţii controlat de statul chinez a început din nou să cumpere acţiuni la marile bănci locale pentru prima dată după criza din 2008-2009. Un semn că şi sectorul bancar chinezesc resimte tot mai puternic efectele crizei. China a început să cumpere acţiuni la băncile locale, pentru a susţine bursele, printr-o divizie a fondului suveran de investiţii controlat de statul chinez. Achiziţia de acţiuni bancare prin divizia Hujin ar fi prima după criza financiară din 2008-2009 şi prima recunoscută oficial de către Beijing, preluat de Mediafax. … (…).
Textul integral AICI

HISTORIA – Începutul tragediei chineze: revoluţia care n-a schimbat aproape nimic

China sărbătoreşte în aceste zile centenarul Revoluţiei din 1911 care a dus la înlăturarea dinastiei manciuriene şi, implicit, la sfârşitul vechiului imperiu chinez. Care este istoria acestei revoluţii? La o analiză a evenimentelor din anii 1911-1912 şi a celor de mai târziu, ajungem la concluzia că, de fapt, revoluţia n-a schimbat prea multe. Dar de ce? Revolta care a pus capăt celui mai îndelungat imperiu din istorie a pornit dintr-un accident (deşi tensiunile existau de câteva decenii): o bombă a explodat în biroul unor soldaţi revoluţionari în partea rusească a oraşului Hankou din centrul Chinei. Poliţia rusească a venit să investigheze şi a descoperit o listă a membrilor unei grupări clandestine ce dorea detronarea dinastiei Qing. Cum ruşii puteau să predea cazul autorităţilor chineze, membrii grupului au fost obligaţi să treacă rapid la acţiune şi să renunţe la continuarea activităţii secrete. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Afacerile necurate ale Chinei în Africa

În vreme ce Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia încearcă să pună pe picioare un guvern funcţional pentru o ţară proaspăt eliberată, începe să iasă la iveală adevărul despre regimul ­colonelului Muammar ­el-Gaddafi. Din vilele luxoase, părăsite în mare grabă de proprietarii lor, au apărut tot felul de bogăţii, iar acum au început şi dezvăluirile referitoare la ce s-a întâmplat cu cei ucişi, torturaţi sau dispăruţi. La iveală ies însă şi cele mai murdare secrete diplomatice ale lui Gaddafi. Pe 2 septembrie, ziarul canadian The Globe and Mail relata despre recentele negocieri dintre regimul asediat al lui ­Gaddafi şi companii chineze de armament cu legături directe spre guvernul de la Beijing, care aveau ca obiect contracte de 200 milioane de dolari. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Dalai Lama: „Unii oficiali chinezi mă cred un demon. Da, am coarne”

Dalai Lama a criticat China într-o discuţie video cu arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace, scrie BBC . Liderul spiritual tibetan ar fi trebuit să plece în Africa de Sud pentru a sărbători ziua de naştere a acestuia, însă nu a reuşit să obţină o viză în timp util pentru că autorităţile din China ar fi pus presiune pentru blocarea acestui demers, scrie the Associated Press. Dalai Lama a mărturisit în timpul conversaţiei că ar fi creat neplăceri Chinei spunând adevărul. „Unii oficiali chinezi mă cred un demon, normal că le este frică de… demon. Da, am coarne!”, a glumit liderul spiritual. Discuţia a putut fi urmărită în direct pe internet, dar nu şi la televizor, aşa cum s-a aşteptat toată lumea. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Cea mai populată provincie din China renunţă la planul de schimbare a politicii „copilului unic”

Autorităţile provinciei chineze Canton, cu populaţia cea mai numeroasă din ţară şi unul dintre motoarele celei de-a doua economii mondiale, au anunţat că au renunţat la planul de relaxare a politicii „copilului unic” instaurată în China acum 30 de ani pentru a frâna suprapopularea, a informat luni presa oficială, potrivit Efe. Acum trei luni, aceleaşi autorităţi solicitaseră guvernului central creşterea numărului cuplurilor din această regiune autorizate să aibă doi copii, iniţiativă care a atras atenţia mediilor naţionale şi internaţionale, fiind considerată un prim pas spre schimbarea controversatei reglementări. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Un eveniment care ar putea schimba ordinea mondială: Chinezii nu mai vor să renunţe la regula copilului unic

ZIARUL FINANCIAR – China riscă să nu mai aibă cui să vândă marfă ieftină în Europa, din cauza crizei datoriilor

Criza datoriilor din Europa a început să îi afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situaţiei ar putea să pună în pericol milioane de locuri de muncă din China, potrivit unor şefi de companii şi analişti, transmite AFP. Comenzile primite, de exemplu, de un producător de curele din estul Chinei au scăzut cu 50% într-un an, a declarat Wu Wenlong, directorul de vânzări al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration.
Compania producătoare de curele şi centuri de siguranţă pentru vehicule nu a recurs deocamdată la concedieri, dar Wu nu este optimist. … (…).
Textul integral AICI

CURIERUL NAŢIONAL – Criza din Europa pune în pericol milioane de locuri de muncă din China

Criza datoriilor din Europa a început să îi afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situaţiei ar putea să pună în pericol milioane de locuri de muncă din China, potrivit unor şefi de companii şi analişti, transmite AFP.
Comenzile primite, de exemplu, de un producător de curele din estul Chinei au scăzut cu 50% într-un an, a declarat Wu Wenlong, directorul de vânzări al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – Exportatorii chinezi, afectaţi de criza din Europa

Criza datoriilor din Europa a început să îi afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situaţiei ar putea să pună în pericol milioane de locuri de muncă din China, potrivit specialiştilor. Spre exemplu, Wu Wenlong, directorul de vânzări al companiei „Zhejiang L.F. Gifts and Decoration”, declară că, într-un an, comenzile primite de compania sa (producător de curele) au scăzut cu 50%. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Criza din Europa ar putea pune în pericol milioane de locuri de muncă din China

Criza datoriilor din Europa a început să îi afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situaţiei ar putea să pună în pericol milioane de locuri de muncă din China, potrivit unor şefi de companii şi analişti. Comenzile primite, de exemplu, de un producător de curele din estul Chinei au scăzut cu 50% într-un an, a declarat Wu Wenlong, directorul de vânzări al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration. compania producătoare de curele şi centuri de siguranţă pentru vehicule nu a recurs deocamdată la concedieri, dar Wu nu este optimist. „Este improbabil ca pieţele externe să se redreseze imediat, vor avea nevoie de cel puţin doi ani”, a estimat Wu. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – China a început să cumpere acţiuni la băncile locale, pentru a susţine bursele

O divizie a fondului suveran de investiţii controlat de statul chinez a început din nou să cumpere acţiuni la marile bănci locale pentru prima dată după criza din 2008-2009, acesta find cel mai recent semnal că autorităţile de la Beijing încearcă să susţină bursele, transmite Reuters. Indicele Shanghai Compozit a pierdut aproape 17% în acest an, din cauza temerilor privind înăsprirea politicii monetare şi evoluţia economiei. Achiziţia de acţiuni bancare de către divizia Hujin ar fi prima după criza financiară din 2008-2009 şi prima recunoscută oficial de către Beijing. Compania Central Huijin Investment cumpără acţiuni la cele patru mari bănci din China, a anunţat, luni, după închiderea burselor, agenţia de presă Xinhua. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Fiţe „made in China”: Jaguar Land Rover va produce maşini în Republica Populară

Patronatul indian al producătorului auto de lux britanic Jaguar Land Rover urmează a încheia un parteneriat cu firma Chery Automobile pentru fabricarea renumitelor limuzine şi SUV-uri europene în China. Este doar o chestiune de zile. Ediţia online a revistei britanice „Autocar” a titrat în urmă cu puţin timp: Jaguar Land Rover (JLR) va face maşini în China! … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.