INTERVIU – IURIE LEANCĂ: China sprijină Republica Moldova să îşi recapete încrederea în sine

Iurie Leanca_MAE R. MoldovaInterviu cu Domnul Iurie LEANCĂ, Vice-prim ministru al Republicii Moldova, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, realizat pentru Radio China Internațional.

Domnule ministru Iurie Leancă, bine aţi venit la Beijing. Sunteţi la finalul unei vizite făcută într-o ţară care, în ultima perioadă, s-a dovedit a fi şi prietenă şi interesată să deruleze colaborări cu Republica Moldova. Care sunt principalele argumente ale acestei relaţii?

Vreau să menţionez faptul că, în câteva luni, în ianuarie 2012, vom celebra aniversarea a 20-cea de când am stabilit relaţii diplomatice. Vreau să menţionez că această perioadă de aproape 20 de ani ne-a oferit o ocazie şi o şansă foarte bună, istorică poate, să avem o relaţie excelentă cu China. Vreau să mai menţionez că indiferent de forţa politică perindată în Republica Moldova în această perioadă, unul dintre domeniile importante din politica noastră externă a fost acela că nu au existat divergenţe între partidele politice în ceea ce priveşte felul şi modul cum ar trebui să avansăm pe această relaţie. Dacă doriţi, relaţia cu China este consensuală în contextul intern al Republicii Moldova. Aceasta arată, pe deoparte, că toţi actorii politici realizează importanţa în creştere a Chinei, atât din punctul de vedere al situaţiei de pe plan internaţional, al economiei internaţionale, iar pe de altă parte înţelegem că Republica Moldova nu îşi poate permite luxul să nu aibă o relaţie extrem de dinamică, una foarte intensă şi bună cu China. Astfel, în aceşti aproape 20 de ani, am reuşit să creem un cadru foarte fabvorabil pentru relaţia cu noastră, avem un dialog politic activ, la diverse niveluri. Dacă mă uit numai la ultimi doi ani, am avut mai multe vizite atât aici, la Beijing, a conducerii din Republica Moldova, am avut şi vizite de nivel înalt, din China, la Chişinău, iar această vizită pe care o întreprind, în aceste zile la Beijing, sunt convins că ne va permite, pe baza acestor premise favorabile, care deja au fost acumulate şi realizate, să discutăm despre o nouă fază a relaţiilor noastre, o nouă fază calitativă din punctul de vedere al dialogului politic, al relaţiilor economice. Având o astfel de relaţie bună, ne dorim foarte mult să venim cu conţinut, cu substanţă în cadrul relaţiilor noastre şi substanţa ţine în mod special de relaţiile comercial – economice. Ne dorim să amplificăm comerţul, să construim un mecanism care ne-ar permite să promovăm produsele moldoveneşti pe piaţa chineză şi totodată ne dorim să atragem cât mai mult investiţii şi investitori chinezi în economia din Republica Moldova.

Ministrul Iurie Leanca BÎn cadrul vizitei efectuate la Beijing, aţi avut întâlniri cu omologul chinez, Yang Jiechi, cu vice-premierul Li Keqiang dar şi cu oameni de afaceri. Care au fost auspiciile sub care s-au derulat întâlnirile şi dacă s-au conturat oportunităţi de colaborare concretă?

Vreau să vă spun că nu sunt discuţii în premieră. Vă spuneam că anul trecut au mai avut loc vizite la nivel înalt şi aceste proiecte economice au început să fie discutate în septembrie, anul trecut, atunci când cei doi prim-miniştri s-au întâlnit cu prilejul Forumului Economic Davos din China. Pot să afirm că atunci a fost pusă temelia pentru derularea unor proiecte pe unele domenii foarte precise. Acestea ţin, în primul rând, de infrastructură, energetică, sectorul tehnologiilor avansate. Aici m-am întâlnit şi cu oficialităţi politice dar şi cu compani cu care sper să reuşim, în special cu SinoHydro, într-o perspectivă foarte rapidă, să semnăm contractul şi să începem implementarea unor proiecte care ţin în primul rând de infrastructură. Este vorba de a atrage resurse financiare chinezeşti şi împreună cu companiile chinezeşti să le valorificăm în Republica Moldova. Aceste împrumuturi stipulează condiţii financiare avantajoase şi suntem convinşi că companiile care vor veni să realizeze aceste împrumuturi, vor veni cu cele mai bune tehnologii, know-how etc. Sper, în câteva săptămâni, în câteva luni, am putea finaliza un prim proiect şi în baza acestui prim proiect, vom putea să ne extindem cu lucrări şi în alte domeni.

La fel de important pentru noi este să atragem şi investiţii directe în economia din Republica Moldova. Constat că există un interes tot mai mare din partea companiilor private, de stat şi nu neapărat din partea celor de mari dimensiuni, să vină să examineze aceste oportunităţi de investiţii în Republica Moldova, care, în pofida pieţei interne destul de mici, are anumite avantaje. Acestea ţin de forţa de muncă calificată dar, din păcate pentru noi, ieftină. Apoi avem o zonă de liber schimb pe plan Estic în cadrul a ceea ce se numeşte Comunitatea Statelor Independente, iar într-o perspectivă, sper eu de maxim câteva luni, vom începe negocierile privind zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Când vom finaliza aceste negocieri, şi sper să nu dureze mai mult de un an, un an şi jumătate, aceasta va însemna că atât la Est cât şi la Vest vom avea aceste zone care vor însemna că orice produs fabricat în Republica Moldova poate fi exportat, fără tarife vamale suplimentare. Deci, sesizez acest interes şi sper să se materializeze în diverse domenii. Fireşte, dacă vorbim despre cooperarea economică, ne interesează foarte mult să promovăm în special vinul moldovenesc, aici pe piaţa chinezească. Mă bucură că toţi interlocutorii cu care m-am văzut şi am avut o agendă extrem de încărcată, ştiu despre vinul moldovenesc, apreciază calităţile vinului şi sunt gata să ne ajute, prin anumite strategii de marketing, de indentificare a unor parteneri, să facem încât vinul nostru să vină aici în cantităţi mult mai mari. Vreau să vă spun că trendul este unul deja pozitiv. Dacă nu mă înşel, în anul 2010, exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa chineză s-a majorat de şapte ori. Am început de la o bază destul de mică, dar trendul este pozitiv, iar potenţialul este unul enorm. Prin aceste discuţii cred că nu doar am identificat, dar am reuşit să avansăm şi sper să finalizăm într-o perspectivă imediată cel puţin un prim proiect şi pe marginea acestui proiect şi al rezultatelor sunt convins că vom fi capabili să ne extindem şi pe alte proiecte care deja se află în curs, în fază de discuţie destul de avansată.

Domnule ministru Iurie Leancă, Republica Moldova se află la confluenţa a două forţe de talie continentală, numind aici Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Coincidenţă sau nu, aceste zile, la Beijing, s-a aflat chiar premierul Rus, Vladimir Putin. În această configuraţie geo-politică, cum vedeţi dezvoltată prietenia cu R. P. Chineză şi care ar putea fi rolul R. P. Chineze în susţinerea intereselor R. Moldova?

Ministrul Iurie Leanca EVreau să menţionez un element. Deşi Republica Moldova se află, într-adevăr, în această zonă de interacţiune activă dintre Uniunea Europeană şi spaţiul fost sovietic, noi am trasat foarte clar liniile noastre directoare, liniile fundamentale pentru politica externă şi internă, care sunt şi pot fi exprimate foarte succint prin integrarea europeană a Republicii Moldova. Obiectivul nostru este acelea de a nu ne menţine în această zonă de confluenţă şi să aparţinem, să trasăm această mişcare foarte clar şi sper, într-o zi, să ajungem la destinaţie. Trebuie să devenim în primul rând o ţară eligibilă la Uniunea Europeană, fiindcă noi suntem înca în faţa acestei mari provocări de a convinge toate cele 27 de state ale UE că Republica Moldova este o ţară europeană, nu doar în virtutea faptului că geografic suntem localizaţi în Europa, ci că aparţinem civilizaţiei europene. Şi asta nu doar prin faptul că limba pe care o vorbim este limbă oficială în UE, dar şi în virtutea aspiraţiilor noastre şi a interesului de a împărtăşi aceleaşi valori şi standarde. Acesta este obiectivul şi în acest sens ne mişcăm destul de puternic. Dar, faptul că ne dorim realizarea acestui obiectiv nu înseamnă că dorim să neglijăm sau să ignorăm relaţia cu vecinii noştri din Est, Ucraina – care este vecinul nostru imediat, Federaţia Rusă – un partener important al Republicii Moldova. Ne dorim, bineînţeles, să avem o relaţie foarte activă cu R. P. Chineză.

Am fost aici, la Beijing, cu 19 ani în urmă. Revenind aici după o perioadă destul de îndelungată, văzând aceste transformări profunde, de o anvergură fără precedent aici în Beijing, mă gândeam că în aceşti 19 ani nu s-a schimbat la faţă doar Beijingul şi China, dar cred că unul dintre cel mai distinct element al evoluţiei pe plan internaţional a fost faptul că, astăzi, China este una dintre cele mai importante puteri politice, economice, comerciale din lume şi bineînţeles că orice ţară, inclusiv Republica Moldova, îşi doreşte să aibă o relaţie bună şi chiar foarte bună cu China.

China, în dialogul acestor ani, a servit drept un exemplu de relaţie dintre o ţară cu pondere deosebită în politica mondială şi o ţară cu dimensiuni relativ modeste cum este Republica Moldova. China a spijinit de o manieră principială problema suveranităţii, integrităţii teritoriale a Republicii Moldov. Această poziţie principială, această voce puternică pe care o are China, este un mare avantaj, un mare atu pe care îl are Republica Moldova. Această atitudine de prietenie ne serveşte nouă în primul rând în procesul de devenire, de afirmare pe plan regional, dar şi pe plan internaţional.

Domnule ministru, R. Moldova are o relaţie strânsă cu România, o ţară cu un parteneriat istoric în relaţia cu China. România, o ţară vecină, cu o istorie comună, China o ţară îndepărtată însă extrem de activă, la fel ca şi România, în prezentul şi actualitatea Republicii Moldova. Care este orizontul politicii externe, ştiut fiind că pe dimensiunea europeană, deşi este „un elev bun”, realităţile UE nu permit Republicii Moldova o abordare în termeni concreţi? Spre ce se va îndrepta politica externă a Republicii Moldova?

Poltica externă se va îndrepta, neabătut, spre realizarea acestui obiectiv. Înţelegem că poate evoluţiile de astăzi, din interiorul UE, nu sunt cele mai favorabile, nu sunt cele mai prielnice pentru ca Republica Moldova să poată să avanseze pe o cale absolut nouă, pe relaţia sa cu UE. Această cale nouă se va întâmpla atunci când Republica Moldova va depune cererea de aplicare şi i se va recunoaşte statutul de ţară candidată. Înţelegem aceste dificultăţi, înţelegem această stare de oboseală de extindere, înţelegem problemele financiare grave cu care se confruntă unele ţări europene. Evoluţiile din Africa de Nord, care pot provoca mişcări migraţioniste puternice şi pe această baza apar anumite temeri în unele ţări, iarăşi nu ne sunt foarte favorabile. Dar, cred că exemplul altor ţări, inclusiv ţări din fostul spaţiu sovietic, mă refer la cele baltice, arată foarte clar că atunci când o ţară ştie exact ce vrea să realizeze, pune la dispoziţie tot arsenalul de care dispune, obţine sprijin din partea partenerilor săi, atunci această cale poate fi realizată. Poate durează ceva mai mult decât ne-am fi dorit noi, decât am fi vrut să vedem aceste schimbări, dar este important să avem această voinţă politică, este important să avem un singur limbaj, atât pentru Est cât şi pentru Vest. Pentru că nu trebuie să inducem pe nimeni în eroare dintre partenerii noştri. Şi dacă vom da dovadă de aceeaşi coerenţă şi de aceeaşi consistenţă, în primul rând pe plan intern, fiindcă din păcate, astăzi, avem suficiente probleme pe plan intern, care pot fi folosite de către unele ţări UE, care sunt mai sceptice sau reticente faţă de un nou val de extindere, pot fi folosite drept pretexte pentru a nu ne oferi o altă perspectivă. Astăzi avem probleme grave în sistemul nostru judecătoresc, în instituţiile de forţă, economia nu este încă liberalizată şi mai există sfere de interes care distorsionează într-un fel sistemul politic, instituţiile statului încă nu îşi fac sau nu îşi onorează în totalitate angajamentele …

Ministrul Iurie Leanca DProblema transnistreană …

Problema transnistrează, bine înţeles, deşi convingerea noastră este aceea că existenţa acestei probleme nu ar trebui să fie un impediment pentru demararea procesului de integrare. Aderarea este altceva. Dar acum, noi trebuie să ne mişcăm pe această cale şi sunt convins că mai devreme sau mai târziu, fireşte, noi ne dorim cât mai devreme, această schimbare dramatică în relaţia noastră cu UE se va produce şi Republica Moldova îşi va ocupa locul pe care îl merită în acest spaţiu civilizaţional european.

Care este tonul mesajului cu care vă întoarceţi în Republica Moldova, care va fi mesajul către moldoveni după întâlnirile şi discuţiile avute aici?

Merg acasă cu sentimente foarte pozitive. Am redescoperit aici, în China, o ţară foartă sigură pe ea, o ţară care îşi continuă acest proces de modernizare cu o viteză uluitoare, dar o ţară care este interesată să joace un rol mai activ în regiunea noastră. O ţară care este interesată să ne sprijine să depăşim aceste probleme, aceste provocări cu care ne confruntăm. Să ne ajute financiar, să ne ajute politic, să ne ajute să obţinem ceeace ne dorim cu tot dinadinsul, să redăm cetăţeanului din Republica Moldova încrederea că îşi poate realiza un viitor pentru dânsul, familia şi copiii săi, în interiorul Republicii Moldova. Acest lucru se poate realiza mult mai repede cu ajutorul prietenilor şi partenerilor noştri. Dacă vom obţine investiţii, vom crea locuri de muncă bine plătite, asta va însemna că nu vom mai exporta moldoveni în afara Republicii Moldova ci produse fabricate de moldoveni cu valoare adăugată în Republica Moldova. Rolul Chinei, în acest sens, sunt convins că va creşte şi sunt, încă odată, foarte satisfăcut că am avut aceste discuţii foarte încurajatoare. Acum, depinde de noi, de cei de la Chişinău, de capacitatea de a realiza tot ceea ce am convenit aici, în aceste trei zile.

Ministrul Iurie Leanca CDomnule ministru Iurie Leancă, Radio China Internaţional vă spune de pe acum: La mulţi ani! pentru alţi 20 de ani, după ce, anul viitor, veţi sărbătorii 20 de ani de colaborare cu R. P. Chineză. Şi mă gândesc că anul viitor veţi avea şi dumneavoastră 20 de ani de când aţi descoperit China.

Vă mulţumesc foarte mult. Numai bine!

Beijing, 2011.10.13

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, DAVOS, Interviuri, Republica Moldova, Veşti din China și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.