China reflectată în presa de la Bucureşti – 02.11.2011

CAPITAL – Chinezii, interesaţi să investească în Canalul Siret-Bărăgan

Chinezii s-au arătat din nou interesaţi să investească în realizarea Canalului Siret – Bărăgan, cu ocazia întâlnirii dintre ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără şi ambasadorul Chinei la Bucureşti. La venirea sa în minister, Valeriu Tabără a readus în atenţie aceast proiect de investiţii, inclusiv în cadrul vizitei efectuate de premierul Emil Boc în China fiind discutată posibilitatea unei investiţii chineze în realizarea canalului. „Premierul a abordat în China inclusiv cu acest obiectiv. Canalul Siret-Bărăgan va avea o lungime de 190 kilometri şi va putea iriga aproape un milion de hectare în zona de Est a Bărăganului”, a arătat Tabără. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – China şi-a început aventura spaţială: Primul laborator cosmic chinezesc, lansat cu succes pe orbită

Nava spaţială Shenzhou 8, care trebuie să se cupleze cu modulul spaţial Tiangong 1 a fost lansată cu succes. Va fi prima cuplare spaţială efectuată de China. Pe lângă îndeplinirea primei andocări spaţiale cu Tiangong 1, nava spaţială Shenzhou 8 va face, de asemenea, o serie de experimente ştiinţifice. Shenzhou 8 a fost lansat din deşertul Gobi de o rachetă „Marele Marş 2F”. El s-a separat de racheta sa de lansare la aproximativ 200 de km deasupra Pământului, a anunţat Ria Novosti. Shenzhou 8 urmează să se cupleze de Tiangong-1, un modul de testare lansat pe 29 septembrie. Acest lucru va fi pentru China prima sa întâlnire spaţială, o tehnologie crucială în cucerirea spaţiului. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – China: lansare reuşită, pentru o primă „întâlnire spaţială” a două module chinezeşti

ROMÂNIA LIBERĂ – China: lansare reuşită, pentru o primă „întâlnire spaţială” a două module chinezeşti

CAPITAL – Unde sunt banii omenirii? Patru ţări deţin peste o treime din rezervele valutare globale

Grupul ţărilor BRIC, adică Brazilia, India, Rusia şi China adună în rezervele lor internaţionale, constând în principal în dolari şi euro, aproape 5.000 de miliarde de dolari însemnând aproximativ 37% din rezervele valutare ale tuturor celor 96 de state care contează în lume. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau ţările membre ale zonei euro în frunte cu giganţii francezi sau germani pot fi trecute la categoria „alţii” atunci când vine vorba despre rezervele valutare pe care le deţin. Nici măcar Japonia, care ani la rândul a dominat topul, nu se mai află pe primul loc. Iar într-o lume în care lipsa de lichidităţi este din ce în ce mai acută, rezervele contează din ce în ce mai mult. … (…).
Textul integral AICI

FINANCIARUL – Milionarii chinezi pleacă din ţară

Aproape jumătate din milionarii chinezi îşi fac planuri de plecare din ţară, este concluzia unui studiu realizat de Hurun Report in colaborare cu Banca Chinei. Un procent de 46% din cele 980 de persoane intervievate, toţi cu averi de minimum 1,1 milioane de euro, se gândesc să se mute în alte ţări. Educaţia copiilor lor reprezintă principalul motiv al acestei decizii, dictată, de asemenea, de nemulţumirea faţă de neputinţa Partidului Comunist de a rezolva problemele care frânează modernizarea ţării, rigiditatea sistemului educaţional, degradarea mediului social, costul tot mai ridical al vieţii şi securitatea alimentară incertă. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Jumătate dintre milionarii Chinei vor să părăsească ţara

Deși gigantul asiatic este văzut, în prezent, precum un tărâm al oportunităților, milionarii chinezi vor să emigreze, potrivit unui studiu efectuat de Banca Chinei și Hurun (un trust de presă care deține și un institut de cercetare a opiniei publice). Mai exact, aproximativ 46% dintre chinezii ale căror active depășesc zece miliarde de yuani (1,14 miliarde de euro) iau în calcul posibilitatea de a părăsi țara. Dintre aceștia, 14% au început deja formalitățile de emigrare. Destinațiile preferate de cei mai bogați oameni ai Chinei sunt Statele Unite și Canada. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – Milionarii chinezi visează să emigreze

Cel puţin jumătate dintre chinezii cu averi de peste un milion de euro vor să se mute în altă ţară. Ei îşi fac proiecte despre o nouă viaţă în Statele Unite sau Canada, unde vor să-şi aducă şi mare parte din familie, inclusiv bunici sau mătuşi. Cel puţin, aşa reiese dintr-un raport care în fiecare an dă publicităţii lista cu cei mai bogaţi oameni din China. Astfel, 46% dintre chinezii cu averi ce depăşesc 10 milioane de yuani (aproximativ 1,14 milioane de euro) mărturisesc că intenţionează să se mute în altă ţară, în timp ce alţi 14% au demarat deja demersurile oficiale în acest sens. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Un artist chinez a fost somat de autorităţi să plătească fiscului suma de 1,7 milioane de euro

Artistul disident Ai Weiwei a anunţat, marţi, că a fost somat de autorităţile fiscale chineze să plătească suma de 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro), o măsură care, în opinia lui, are scopul de „a-l înfrânge”, informează AFP. „Mi-au transmis astăzi o somaţie scrisă. Fără nicio explicaţie. Am cerut să ne spună de unde a reieşit această cifră, dar ei nu au putut să ne ofere un răspuns clar”, a declarat Ai Weiwei, care a fost eliberat în iunie, după ce a petrecut circa trei luni într-un loc secret, în urma unei acuzaţii de evaziune fiscală. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – Amendă de 1,7 milioane de euro pentru un celebru artist chinez

Sculptorul Ai WeiWei, 54 de ani, este somat să plătească o amendă uriaşă, ce reprezintă, de fapt, o nouă pedeapsă a autorităţilor pentru atitudinea sa anticomunistă. Militant pentru drepturile omului şi critic acerb al sistemului totalitar din China, Ai WeiWei face din nou obiectul unei anchete, de data aceasta reproşându-i-se unele „delicte economice” pentru care este somat să plătească nici mai mult, nici mai puţin de 15 milioane de yuani (circa 1,7 milioane de euro). De altfel, între 3 aprilie şi 22 iunie 2011, el a mai fost reţinut sub pretextul că nu şi-a declarat toate veniturile pentru impozitare. Aceste acuzaţii sunt total nefondate, susţine WeiWei, autorul celebrei lucrări „Cuib de pasăre” (numele sub care este cunoscut Stadionul naţional din Beijing, unde s-au ţinut Jocurile Olimpice din 2008). … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.