Nezavisimaia Gazeta: Moldova este ostatică în mâna câtorva oameni

Republica Moldova nu a reuşit să iasă din criza politică şi a mai făcut un pas în direcţia alegerilor parlamentare anticipate. Aşa poate fi catalogat eşecul alegerilor prezidenţiale din 16 decembrie. Singurul pretendent, speakerul parlamentului şi preşedintele în exerciţiu al ţării, Marian Lupu, nu a reuşit să cumuleze 61 din voturile deputaţilor, care ar fi făcut din liderul Partidului Democrat şeful statului, scrie Nezavisimaia Gazeta. Modova este, practic, ostatică în mâinile câtorva oameni, ale căror ambiţii nu permit rezolvarea crizei politice.
În plus, politicile greşite au şters imaginea clară despre cum va evalua ţara în viitor. Iar prezenţa în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană a unor politicieni cu viziuni şi preferinţe politice contradictorii face această construcţie instabilă şi lipsită de perspective. Nu se poate vorbi despre o echipă omogenă dacă figurile cheie ale alianţei susţin poziţii antagoniste în chestiuni principiale. Greu de imaginat realizarea politicii externe a ţării dacă democrat-liberali conduşi de Vlad Filat se pronunţă în favoarea unificării cu România şi, prin urmare, sunt dispuşi să sacrifice statalitatea Moldovei, iar liderul democraţilor, Marian Lupu, se pronunţă cel puţin formal pentru consolidarea statalităţii, neutralitatea Moldovei şi dezvoltarea de relaţii atât cu Occidentul, cât şi cu Orientul.
Interesantă este, în acest context, poziţia statelor occidentale, care preferă să nu observe instabilitatea politică din Moldova. În ultimii doi ani, alianţa şi-a demonstrat incapacitatea de a ajunge la inţelegeri politice. Şi cu toate acestea, AIE continuă să se bucure de sprijinul total al Occidentului, care salută reformele moldoveneşti şi cursul democratic de dezvoltare.
Motivul este simplu, scrie publicaţia rusă. Politicienii moldoveni respectă toate indicaţiile venite din partea structurilor occidentale în privinţa politicii economice a statului. Între timp, nivelul de viaţă al populaţiei a scăzut dramatic în Moldova, preţurile cresc, la fel şi datoria statului.
Situaţia politică din Moldova este determinată, în mare parte, de rolul României, care în ultimii doi ani şi-a intensificat influenţa asupra Chişinaului. Bucureştiul este adeptul principiului potrivit căruia menţinerea instabilităţii politice permite realizarea intereselor sale în privinţa Moldovei.
Indiferent dacă, într-un final, va fi sau nu ales un preşedinte în Republica Moldova, repartizarea forţelor politice va suferi schimbări însemnate. … (…).
Textul integral pe HOTNEWS.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.