„În calitatea sa de al doilea mare partener comercial al UE, China s-ar putea alătura eforturilor de ieşire din recesiune, având în vedere puterea generată de cererea masivă internă. Dar, UE a continuat să testeze răbdarea şi limitele Chinei, o situaţie nerealistă şi de neacceptat pentru China”.
Decizia Uniunii Europene de a impune taxe punitive de import pe panouri solare produse în China nu este chiar o surpiză, dar riscă să iasă din limitele legăturilor comerciale normale, consemnează Liu Jie, editorialist al agenţiei oficiale de presă chineze XINHUA.
În ciuda apelurilor repetate ale Chinei pentru negociere, UE a dispus aplicarea unor taxe variind între 11,8 şi 47,6%, decizie care va da o lovitură grea relaţiilor comerciale China-UE, care s-ar fi angajat anterior pe un drum mult mai puţin accidentat.
Protecţionismul UE transmite un mesaj greşit spre China şi lumii. „În loc să caute o soluţie win-win pentru a-şi rezolva problemele interne, UE deplasează vina în altă parte”, scrie Xinhua.
Comisarul European pentru Comerţ, Karel De Gucht, a anunţat o abordare care va permite o tranziţie lină pentru pieţele UE, oferind chinezilor o singură posibilitate de negociere, adăugând totuşi că doreşte o soluţie pe cale amiabilă. Pentru China, taxele suplimentare, deşi temporare, nu sunt susceptibile de a încuraja un răspuns pe cale amiabil, Uniunea Europeană ridicând miza pentru negocieri suplimentare, în mod unilateral.
Înainte de anunţarea deciziei, majoritatea statelor din blocul European au votat împotriva taxelor, fapt care demonstrează că cele mai multe state sunt conştiente de consecinţele grave ale măsurilor.
Alianţa pentru Energie Solară Accesibilă, o coaliţie cu mai mult de 450 de companii fotovoltaice din Europa, consideră tarifele punitive propuse „extrem de îngrijorătoare”, arătând că acestea ar genera „pagube ireversibile” în întregul lanţ valoric fotovoltaic din Europa. „Cu toate acestea, taxele au fost decise, fapt care arată caracterul bizar al mecanismului decizional european sau pur şi simplu încăpăţânarea Comisiei Europene, braţul executiv al UE”. De fapt, opoziţia majorităţii membrilor cu privire la noile taxe au pus Comisia Europeană într-o poziţie incomodă.
Editorialistul Xinhua notează că reprezentanţii Chinei au demonstrat o atitudine constructivă făcând eforturi concrete pentru a negocia cu liderii europeni, in diferite ocazii. În calitatea sa de al doilea mare partener comercial al UE, China s-ar putea alătura eforturilor de ieşire din recesiune, având în vedere puterea generată de cererea masivă internă. Dar, UE a continuat să testeze răbdarea şi limitele Chinei, o situaţie nerealistă şi de neacceptat pentru China.
Protecţionismul promovat de o parte obligă declanşarea protecţionismului de către cealaltă parte. UE ar trebui să fie responsabilă pentru declanşarea unui posibil război comercial, în cazul în care va avea loc un astfel de incident.
Xinhua concluzionează arătând că, într-un fel sau altul, taxele vor creşte costurile facturilor la electricitate ale europenilor şi ale întreprinderilor europene, deraind eforturile de dezvoltare a industriei de energie solară din UE.