„Zonele de frontieră trebuie să fie bine gestionate pentru a guverna cu succes ţara, stabilitatea Tibetului fiind extrem de importantă pentru gestionarea acestor zone”, a declarat Yu Zhengsheng, preşedintele Parlamentului chinez, în cadrul ceremoniilor organizate în capitala Regiunii Autonome Tibet cu ocazia celebrării celor 50 de ani de la acordarea autonomiei. Potrivit oficialului, Tibetul a intrat într-o nouă etapă de stabilitate obţinută după ce oamenii tuturor grupurilor etnice au luptat împotriva separatismului, zădărnicind încercările de sabotaj derulate de cel de-al 14-lea Dalai Lama şi de forţele ostile internaţionale.
Platoul Palatului Potala din Lhasa, capitala Regiunii Autonome Tibet, a găzduit, azi, ceremonia oficială de marcare a primei jumătăţi de secol de când autorităţile de la Beijing au instituit autonomia regională în una dintre cele mai cunoscute provincii chineze la nivel mondial. La ceremonia oficială la care au participat peste 20 de mii de tibetani şi în cadrul căreia a fost organizată o paradă a etniilor, religiilor şi trupelor de apărare, liderul delegaţiei oficiale a conducerii centrale din Beijing, preşedintele Parlamentului Chinez Yu Zhengsheng a reiterate că autonomia etnică regională este o necesitate pentru dezvoltarea şi progresul Tibetului, în conformitate cu interesele fundamentale ale tuturor grupurilor etnice.
Una din temele accentuate în ultimele zile, dar şi în cadrul ceremoniilor din Lhasa, a vizat decizia Chinei de a lupta cu „toate tipurile de activităţi separatiste”. Potrivit lui Yu Zhengsheng, Tibetul joacă un rol important în asigurarea securităţii naţionale fiind în interesul tuturor tibetanilor să menţină unitatea naţională şi solidaritatea etnică. Zonele de frontieră trebuie să fie bine gestionate pentru a guverna ţara cu succes, stabilitatea în Tibet fiind extrem de importantă pentru gestionarea zonelor de graniţă. Pe de altă parte, Yu Zhengsheng a cerut autorităţilor locale tibetane să gestioneze afacerile religioase potrivit legii şi să menţină valoarea budismului tibetan.
În această perioadă, în Regiunea Autonomă Tibet sunt organizate peste 40 de evenimente religioase şi pelerinaje la munţii şi lacurile sfinte, cele mai cunoscute fiind: Festivalul Saga Dawa, Expoziţia Buddha şi Festivalul de dans Lamaist „Devil Dance”, toate fiind moşteniri culturale protejate.
Potrivit datelor oficiale, începând din anii ’80, China a alocat peste 1,4 miliarde yuani pentru restaurarea relicvelor culturale tibetane şi pentru modernizarea principalelor mânăstiri. Peste 111 kilograme de Aur, 2.000 de kilograme de Argint şi o mare cantitate de perle au fost alocate pentru restaurarea pagodelor unde sunt păstrate corpurile celui de-al 5-lea, al 6-lea, 7-lea, 8-lea şi 9-lea Panchen Lama. Pentru reconstrucţia pagodei dedicate celui de-al 10-lea Panchen Lama, autorităţile chineze au asigurat 66,2 milioane yuani şi 650 kilograme de Aur.
În cadrul ceremoniilor oficiale dedicate celor 50 de ani de la constituirea Regiunii Autoneme Tibet, demarate cu mai multe zile în urmă, China a lansat Cartea Albă – „Practica de succes a Autonomiei Regionale etnice din Tibet”. Regiunea Autonomă Tibet a fost fondată la data de 1 septembrie 1965, după înfiinţarea Congresului regional al Poporului – legiuitorul local, de atunci locuitorii din Tibet putând să îşi desemneze deputaţi în congres.REFERINŢE >>>
Tibetul are 358 de Buddha întrupaţi
Tibetul a aniversat 55 de ani de la ieșirea din iobăgie
Tablou gigant cu Budda Sakyamuni la Sărbătoarea Shoton
Ipocrizia SUA ca poliţie a drepturilor omului
China-SUA acuze reciproce pe marginea drepturilor omului
„Libertăţi fără precedent în Tibet”, afirmă China în faţa SUA
ANALIZĂ | Ridicarea Chinei (III)