Pansament și leac de dor de România, la “Muzica Lumii” din Beijing

??????????????????????????????????????????????????Ciprian Răducanu, Cornelia Tihon, Daniel Bădoi și Iulian Bădoi (foto de la stânga la dreaptă) sunt parte din acea Românie care împlinește, ca adaugă, iar când se află peste hotare sunt, fără nicio exagerare, pansament și leac de dor de țară. Marți seara, în spectaculoasa National Center for the Performing Arts, cei patru au concertat în cadrul unui proiect derulat de Institutul Cultural Român Beijing, în cooperare cu organizatorii evenimentului “World Music Series” ediția cu numărul 101.

În central capitalei Beijing, la câțiva pași de Piața Tian Anmen și Orașul Interzis, a fost oferită o porție de bine, de prietenie și muzică, artiștii traversând de la rapsodiile lui Enescu, la horele și baladele populare românești, apoi trecând prin piese de jazz și romanțe, pentru a aborda cunoscute bucăți din repertoriul internațional și chiar o lucrare tradiţională chinezească (茉莉花/Mòlì Huā – Ceai de Iasomie).

??????????????????????????????????????????????????Sub titlul “Concert românesc de nai”, având-o în prim plan pe tânăra Cornelia Tihon (foto), timp de aproape 80 de minute spectacolul a fost completat de pianistul Daniel Bădoi, basistul Ciprian Răducanu și acordeonistul Iulian Bădoi, atmosfera fiind în multe dintre momente electrizantă. Concertul a fost pigmentat de interpretări la diverse instrumente tradiționale românești (ocarină, fluier sau tiugă), prezentând ingredientele necesare unui real succes, răsplătit pe măsură de publicul format în bună parte din muzicieni și naiști veniți din multe zone ale Chinei, pentru a o întâlni și schimba experiențe cu Cornelia Tihon.

Nu este puțin lucru să auzi în National Center for the Performing Arts din Beijing muzică românească, să vezi români cucerind și publicul chinez, după ce au performat în fața publicului european sau american, toți cei patru artiști având deja o bogată experiență concertistică.

Închei aceste rânduri spunând că românii Cornelia Tihon, Ciprian Răducanu, Iulian Bădoi și Daniel Bădoi (tată și fiu) s-au exprimat în fața publicului chinez nu doar pentru a acompania și revărsa în suflete sunetele instrumentului divin, naiul, ci mai ales pentru a aduce în China o bucată din România frumoasă, neprețuită, aceea care contează și trebuie promovată!

După ce luni au participat la gala de deschidere a “World Music Series” ediția cu numărul 101, amfitrionii din această seară se vor întâlni, miercuri, cu instrumentiști chinezi de nai, în cadrul proiectului “Dincolo de granițele cunoașterii” având ca temă “Naiul, un instrument simplu, dar fără limite”, organizat și găzduit de Institutul Cultural Român Beijing.??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.