China şi Arabia Saudită au semnat acorduri în valoare de 65 miliarde USD

China-Arabia Saudita_16.03.2017China şi Arabia Saudită au semnat joi, la Beijing, 14 acorduri şi memorandumuri de înţelegere pentru a aprofunda cooperarea în domeniul energiei, investiţiilor, finanţelor, culturii şi cercetării aerospaţiale. Între cele 14 documente, Memorandumul privind capacitatea de producţie şi investiţii, cu 35 de mari proiecte, implică o valoare de 65 miliarde USD. (Xinhua, China Daily)

Semnarea documentelor a avut loc în prezenţa preşedintelui Xi Jinping şi a Regelui Salman bin Abdulaziz al-Saud, aflat de miercuri până sâmbătă în vizită oficială la Beijing, însoţit de o „uriaşă delegaţie”, potrivit presei chineze.

În urma cooperărilor în domeniul petrolier, China a devenit cea mai mare şi stabilă piaţă pentru exporturile de petrol brut din Arabia Saudita, cele două ţări depunând eforturi pentru aprofundarea cooperării în domeniul energiei. China a devenit în 2015 cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite, în timp ce în ultimii ani Arabia Saudită a fost cel mai mare furnizor de petrol brut pentru China şi cel mai mare partener comercial al Asiei de Vest.

În cadrul discuţiilor derulate la Beijing, delegaţiile celor două ţări au convenit să intensifice cooperarea în domeniul telecomunicaţiilor, industriei aerospaţiale, culturii, educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei, sănătăţii, turismului, mass-media, securităţii şi luptei împotriva terorismului, fără a neglija crearea unor platforme de finanţare şi cooperare în investiţii.

Preşedintele Xi Jinping a declarat că R.P. Chineză va continua să sprijine eforturile Arabiei Saudite de protejare a suveranităţii naţionale, securităţii şi dezvoltării, susţinând Arabia Saudită să joace un rol mai important în afacerile regionale şi globale.

De partea cealaltă, Regele Salman bin Abdulaziz al-Saud a arătat că Arabia Saudită susţine cu fermitate politica unei singure Chine, apreciind ca extrem de important rolul jucat de aceasta în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dorind totodată o mai mare implicare în afacerile din Orientul Mijlociu.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.