Prof. Univ. Dr. Luminița BĂLAN premiată la Beijing pentru contribuția adusă la promovarea culturii chineze

Guvernul Chinei a acordat, marți, la Beijing, premiul pentru “Contribuția special adusă la promovarea culturii chineze”, în cadrul ceremoniei oficiale organizată la Casa de oaspeți Diao Yu Tai (rezervată celor mai înalți oaspeți ai poporului chinez) fiind onorați sinologi, traducători, scriitori și cercetători din întreaga lume. În cadrul evenimentului, între cele 15 personalități premiate și între cele patru invitate să prezinte un mesaj, s-a numărat și Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan (foto), şefa Secţiei de Limba Chineză din cadrul Departamentului de Limbi și literaturi Orientale al Facultăţii de Limbi şi Literatură Străină – Universitatea Bucureşti.

În prezența ministrului-adjunct Liang Yanshun, Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan a fost prezentată audienței drept unul dintre cei mai prolifici traducători din limba chineză din ultimii 20 de ani, publicul din România având astfel acces la scrierile filozofilor Zhuang Zi și Xun Zi, dar și la creațiile scriitorilor contemporani precum laureatul Nobel pentru literatură Mo Yan, Yu Hua sau A Cheng.

INTERVIU – Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan: Literatura chineză contemporană este o oglindă a întregii sale tradiții culturale

În mesajul său, doamna Bălan a vorbit despre pasiunea pentru limba chineză descoperită încă de la vârsta de opt ani, “pasiune care m-a însoțit permanent, viața mea căpătând farmec și sens. De aceea, afirm cu recunoștință, din tot sufletul, că într-adevăr China a dar sens vieții mele, motiv pentru care trebuie să spun: Mulțumesc, China!

La ceremonia de decernare a premiilor, alături de Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan au fost reprezentanții Institutului Cultural Român din Beijing și Ambasadei României în China.

După ceremonia și recepția organizată în onoarea personalităților premiate, doamna Luminița Bălan a vorbit despre semnificația evenimentului și trofeului primit.

Am fost extrem de onorată să primesc acest premiu acordat de către guvernul chinez pentru contribuția mea în sfera traducerilor, în sfera sinologiei din România. Am fost suprinsă de această veste pentru că mi se pare că, și nu o spun cu falsă modestie, că nu am făcut atât de mult sau cel puțin comparativ cu ceea ce mi-aș dori să fac în continuare, mi se pare puțin. Cu siguranță că la decizia care a fost luată de către juriul acestui eveniment a contat destul de mult și activitatea mea ca profesor la catedra de limba chineză și co-director la Institutul Confucius, pentru că din această postură am organizat numeroase evenimente cu caracter academic, iar Institutul Confucius reprezintă o platformă extrem de importantă în acest sens.” – Luminița Bălan

Personalitățile apreciate marți în capitala Chinei se adaugă celor 108 sinologi din 44 de țări care au contribuit la promovarea culturii chineze în lume, între aceștia regăsindu-se, de asemenea, Prof. Univ. Dr. Anna Eva Budura și Constantin Lupeanu. De asemenea, ceremonia de premiere este organizată în deschiderea oficială a Târgului Internațional de Carte de la Beijing, programat în acest an în perioada 22-26 august.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Înţelege China, Interviuri, Mari sinologi români, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.