După 76 de zile, WUHAN SE REDESCHIDE!

Epicentrul focarului cu noul coronavirus COVID-19 din China, orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, va fi redeschis total, în această noapte, la ora zero.

Ziua de 8 Aprilie va fi prima de totală libertate, după 76 de zile de izolare impusă la data de 23 ianuarie 2020, la ora 23. Începând cu 8 Aprilie, locuitorii orașului Wuhan vor avea voie să părăsească orașul și provincia, în condiții de monitorizare medicală strictă.

La 23 Ianuarie, orașul cu peste zece milioane de locuitori, a fost închis total: economie, transport, administrație, educație, circulație pietonală, parcuri.

Pe durata perioadei de blocaj total, la Wuhan au fost trimiși, din întreaga Chină, peste 40.000 de cadre medicale care au acționat în peste 100 de spitale (din care două spitale speciale improvizate și 13 spații temporare construite în timp record), coordonați de cei mai renumiți cercetători și academiciei chinezi, între care și expertul în boli respiratorii, Zhong Nanshan, cunoscut drept Dr. SARS.

La Wuhan, în perioada de vârf a epidemiei au fost prezenți vicepremierii și premierul Chinei, iar pe finalul eforturilor, președintele Chinei.

Eforturile medicilor și ale întregii Chine au dat rezultate, astfel că de la peste 13.000 de cazuri pe zi, la 12 Februarie, s-a ajuns la o medie de sub 100, la data de 6 Martie.

Ridicarea totală a restricțiilor la Wuhan are loc după ce aici, în ultimele peste trei luni, au fost înregistrate peste 50.000 de cazuri confirmate, din care peste 47.000 au fost vindecate.

În total, provincia Hubei a înregistrat de la declanșarea epidemiei peste 67.800 de cazuri, din care în 3.212 a fost constatat decesul (peste 2.570 în Wuhan), iar în peste 64.000 a fost reușită vindecarea.
Peste 3.000 dintre cadrele medicale care au acționat în Hubei au conctact noul coronavirus, din care 14 au decedat.

Chiar dacă vor fi ridicate restricțiile la Wuhan și Hubei, autoritățile vor continua monitorizarea electronică strictă a persoanelor care părăsesc provincia și revin aici, fiecare urmând să fie monitorizată printr-o aplicație mobilă. Concret, fiecare rezident al provinciei va primi un cod de sănătate QR, care va permite persoanelor sănătoase din zonele cu risc mediu și mic să călătorească în provincie.

Data de 8 Aprilie va fi la fel de importantă ca și momentul 11 Martie, când în privincia Hubei au început să fie reluate activitățile de producție, iar în orașul Wuhan a fost permisă redeschiderea întreprinderilor din domeniul medical, alimentar și agricol.

Tot după data de 11 Martie, la Wuhan au fost încurajate și stimulate să reia activitatea companiile conectate la economia națională, care asigurau traiul zilnic al localnicilor și lanțul industrial global. Pentru aceasta, au fost luate măsuri preferențiale pentru repornirea motorului economic al orașului, cum ar fi cooperarea cu instituțiile financiare. A fost înființat un fond inițial de 20 de miliarde yuani (aproximativ 2,82 miliarde USD), din care au fost oferite subvenții și au fost acoperite reducerile de taxe, pentru ajutorarea întreprinderilor afectate, să depășească dificultățile generate de epidemie.

Astăzi, 7 Aprilie, rata de reluare a muncii în companiile industriale din Wuhan a ajuns la 97,2%, în condițiile în care peste 93,2% dintre companiile de servicii au reluat activitatea.

Surse: Xinhua, CGTN, China Daily, People’s Daily, www.gov.cn, fmprc.gov.cn

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la După 76 de zile, WUHAN SE REDESCHIDE!

  1. doina spune:

    Onoare Chinei și poporului ei. Cine nu a fost bolnav sau nu a suferit nu poate înțelege, când nu ai fost niciodată între viață și moarte nu știi cum arată privirea grea și tăcută a familiei, nu știi câtă mângâiere aduce prezența medicului, a asistentei medicale… căutarea lor și speranța unui leac… miracolul nu este palatul, miracolul este mâna care zidește.

  2. Socrate spune:

    Asa si? Probabil ca asteapta turisti sa vada cu ochii lor minunea! Lumea s-a cam saturat de miracolele chinezesti!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.