România nu mai păstrează nici aparențele în relația cu China!

Kunshan Poly Theater din orașul Kunshan, provincia chineză Jiangsu, a găzduit, în această seară, Gala de Anul Nou dedicată Cooperării China – Țările Europei Centrale și de Est (China-ECE / 17+1), eveniment care pune accent pe cooperările culturale și economice. Gala din această seară va fi difuzată pe postul central de televiziune din China – CCTV, în ziua de Anul Nou, 1 Ianuarie 2021.

Pentru prima data de la demararea formatului China-ECE, de la nivel guvernamental și diplomatic, România nu se mai străduie nici măcar să păstreze aparențele de onorabilitate în relația cu China. Concret, România nici măcar nu a răspuns invitațiilor și mesajelor primite, în țară și la Beijing, pe diverse canale de comunicare!

Mai mult, reprezentarea României în cadrul evenimentului pentru care China a alocat resurse uriașe, a fost lăsată pe seama chinezilor și relațiilor personale pe care cei de aici le au cu România.

Din partea României, în cadrul Galei a participat interpretul de muzică pop Mugur Ciubăncan, român cu notorietate în lumea artistică din China, stabilit aici din anul 2001. Acesta a interpretat piesa „We are Family” – melodie în limbile chineză și engleză.

De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost difuzate trei mesaje video primite de organizatori din partea: Maestrului Gheorghe Zamfir – binecunoscut în China, Primarului Ion Georgescu – orașul Mioveni, localitate care derulează strânse coperări culturale și administrative cu capitala Beijing și orașul Jinhua din sudul țării, și Primarului Emil Boc – Cluj Napoca.

În spectacolul Galei de Anul Nou China-ECE au fost prezentate momente susținute de artiști din toate cele 18 țări partenere în cadrul formatului China- Țările Europei Centrale și de Est.

Așa cum am arătat, Gala de Anul Nou dedicată Cooperării China – ECE a inclus multiple evenimente culturale, unul dintre acestea fiind o prezentare de carte unde au fost promovate 172 de titluri, din care 11 au reprezentat România. Între autorii traduși în limba chineză și selectați în cadrul standului s-au regăsit: Mihai Eminescu, Norman Manea, Ana Blandiana, dar și autori chinezi care au scris sau tradus lucrări având ca subiect România.

Principalul mesaj pe care organizatorii doresc să îl transmit participanților la formatul 17+1 este legat de promovarea conceptul de cooperare prin “consultare egală, beneficiu reciproc, deschidere și incluziune, inovație pragmatică”, promovarea comunicării  culturale și politice,  conectivității facilităților și comerțului fără obstacole.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la România nu mai păstrează nici aparențele în relația cu China!

  1. Democratu` spune:

    Nu exista greseala (prostie) mai mare in domeniul DIPLOMATIEI , decit racirea relatiilor cu China, racire impusa de Basescu si continuata cu zel de Johannis.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.