România, un singur produs în lista UE-China cu indicație geografică!

România are un singur produs în lista UE-China a produselor cu indicație geografică (IG), listă intrată în vigoare astăzi, odată cu primele 100 de produse protejate ale fiecărei părți, între acestea regăsindu-se băuturi alcoolice, ceaiuri, produse alimentare și agricole. Singurul produs românesc aflat în primele 100 din lista UE este vinul de Cotnari.
Acordul bilateral UE-China, va asigura consumatorilor produse garantate și autentice din cele două regiuni. În următorii patru ani lista va fi extinsă la alte 350 de produse cu indicație geografică.

Potrivit Comisiei Europene, piața chineză are un mare potențial de creștere pentru absorbția de alimente și băuturi europene, în condițiile în care, în 2020, China a fost a treia destinație pentru produsele agroalimentare din UE și a doua destinație pentru exporturile UE de produse IG.
În perioada ianuarie – noiembrie 2020, valoarea produselor agroalimentare și băuturilor europene importate în China a fost de 16,3 miliarde euro.

În lista primelor 100 de produse cu indicație geografică europene, care urmează să fie protejate pe piața chineză, cele mai multe sunt din: Italia 25, Franța 24, Spania 12, Germania 8, Grecia 5.
Vecinii României sunt prezenți în listă după cum urmează: Croația 5, Bulgaria 3, Ungaria 2. Lista integrală a primelor 100 de produse IG europene și chinezești poate fi consultată AICI (corelată cu Art. 2 Al. 3)

În lista lungă a produselor UE, care urmează să fie introduse în acord, România apare cu alte 9 produse: vinuri – Dealu Mare și Murfatlar, Recaş, Târnave; spirtoase – Pălincă, Ţuică Zetea de Medieşu Aurit, Vinars Murfatlar, Vinars Târnave; produse din carne – Salam de Sibiu. (vezi ANEXA IV din Acord, corelată cu Art. 3 Al. 1)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.