În replică la sancțiunile impuse de Consiliul European în luna Martie, Ministerul rus de Externe a anunțat o serie de sancțiuni și interdicții care vizează un număr de opt înalți oficiali europeni și din țările membre ale Uniunii Europene. Între persoanele vizate se regăsesc Președintele Parlamentului European – David Maria Sassoli și Vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul pentru pentru valori și transparență – Vera Jourova.
De asemenea, lista îi cuprinde pe: Ivars Abolins, președintele Consiliului național al mass-media electronice al Republicii Letonia; Maris Baltins, directorul Centrului de Limbă de Stat din Republica Letonia; Jacques Maire, membru al delegației franceze la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei; Jorg Raupach, șeful procuraturii din Berlin, Republica Federală Germania; Asa Scott, șeful Laboratorului de securitate chimică, biologică, radiațională și nucleară la Institutul de cercetare a apărării totale din Regatul Suediei; Ilmar Tomusc, șef al Departamentului pentru limbi al Republicii Estonia. Cei menționați au interdicție să intre pe teritoriul Federației Rusie. (vezi AICI)
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova a declarat că reacția Moscovei „este un răspuns la acele acțiuni absolut neprietenoase și uneori ostile, derulate colectiv, pe care le vedem din partea Occidentului. Toate încercările noastră de a aduce asta în canalul unui dialog constructiv, anume pentru a rezolva problemele apărute, au fost blocate de reprezentanții europeni. Prin urmare, aceasta este o măsură de răspuns atunci când Bruxellesul rămâne surd, dar nu mut”. (vezi declarațiile integral AICI)
Explicând lista persoanelor vizate de sancțiuni, Zakharova a arătat că „aceștia sunt cei care s-au manifestat extrem de agresive față de țara noastră. Nu cred că este nevoie să repet declarațiile pe care le-au făcut”.
Potrivit Jurnalului Oficial al UE, sancțiunile succesive adoptate de Consiliul Uniunii Europene împotriva Rusiei vizează „privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului” (2 Martie) și „încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv de arestări și detenții arbitrare, precum și de reprimarea larg răspândită și sistematică a libertății de întrunire pașnică și de asociere, precum și a libertății de opinie și de exprimare” (22 Martie).
În lista sancțiunilor aplicate unor persoane din Federația Rusă, potrivit documentului emis la data da 2 Martie 2021 (Vezi AICI), se regăsesc: Alexander Petrovich Kalashnikov – directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia; Alexander Ivanovich Bastrykin – președintele Comisiei de Anchetă a Federației Ruse; Igor Viktorovich Krasnov – Procuror general al Federației Ruse; Viktor Vasilievich Zolotov – directorul Serviciului Federal al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse.
Ulterior, la data de 22 Martie a.c. (Vezi AICI) să fie adăugați: Aiub Vakhaevich Kataev – șef de departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației
Ruse, în orașul Argun din Republica Cecenă și Abuzaid Dzhandarovich Vismuradov – comandant al echipei «Terek» din cadrul unității speciale de intervenție rapidă, viceprim-ministru al Republicii Cecene.
La momentul prezentării celei de a doua liste de sancțiuni UE, ministrul de Externe Sergei Lavrov declara că Rusia va fi pregătită pentru contacte și cooperare cu Uniunea Europeană (UE) atunci când Bruxelles-ul va considera necesară eliminarea „anomaliilor din relațiile bilaterale”.
„Dacă și când europenii vor considera oportun să elimine aceste anomalii în contactele cu cel mai mare vecin, desigur, vom fi gata să construim aceste relații bazate pe egalitate, pe căutarea echilibrului de interese”, a arătat Lavrov. (vezi AICI)
De partea cealaltă, Uniunea Europeană continuă presiunile politice și economice la adresa Moscovei, implicându-se în problemele interne și legislative ale Federației Ruse, având ca principal „instrument” cazul Navalnâi.
În cadrul unei noi rezoluții adoptate de Parlementul European (PE), la data de 28 Aprilie a.c., este condamată încă odată, „cu fermitate, arestarea lui Alexei Navalnîi la întoarcerea sa la Moscova și solicită eliberarea sa imediată și necondiționată”.
Este inutil să subliniez că PE își arogă poziții și drepturi care intră în contradicție cu dreptul internațional și regulamentele relațiilor diplomatice, care interzic amestecul în problemele interne ale oricărei țări. Însă, pentru a sublinia și accentua derapajul pe model american, PE „invită guvernul rus și Duma de Stat să revizuiască cadrului juridic privind alegerile și legislația referitoare la agenții străini și organizațiile indezirabile, pentru a facilita pluralismul și organizarea de alegeri libere și corecte, în conformitate cu standardele internaționale”.
Pare că nimeni din Parlementul European nu înțelege că Rusia nu este membră a Uniunii Europene și că nu are absolut niciun drept să se amestece în deciziile Justiției (bazate pe legile interne) și nici să facă propuneri legislative.
La final, mai arăt că între inițiatorii Rezoluției adoptate de Parlamentul European se regăsesc și doi europarlamentari români: Traian Băsescu și Eugen Tomac, doi politicieni recunoscuți ca total dezechilibrați în exprimările de opinii și poziții în relația cu Federația Rusă. (vezi AICI)