Ambasadorul SUA, convocat de urgență la MAE chinez!

Vice-ministrul chinez de Externe, Xie Feng, l-a convocat de urgență, marți seară, pe Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns (foto), căruia i-au fost prezentate argumentele privind opoziția fermă în fața vizitei președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în regiunea chineză Taiwan. Convocarea a fost făcută în condițiile în care ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că acțiunea SUA reprezintă o „violare a suveranității Chinei”!

„SUA trebuie să plătească prețul pentru greșelile sale, în condițiile în care China va lua cu hotărâre contra-măsuri și vom face ceea ce spunem”, a declarat Xie, preluat de presa chineză.

Xie a arătat că Pelosi provoacă în mod deliberat și se joacă cu focul, vizita încălcând grav principiul unei singure Chine și cele trei comunicate comune China-SUA. De asemenea, acțiunea lui Pelosi subminează fundamentul politic al relațiilor chino-americane, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, subminează pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal greșit forțelor secesioniste pro „independența Taiwanului”.

Diplomatul chinez a acuzat SUA de trădare în chestiunea Taiwanului, arătând că guvernul american trebuie asume responsabilitatea pentru provocările care au dus la escaladarea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan și la deteriorarea relațiilor dintre China și SUA.

Vice-ministrul chinez de Externe a îndemnat Washingtonul să facă imediat corecțiile necesare și să ia măsuri pentru a elimina influența negativă a vizitei lui Pelosi în Taiwan, avertizând că SUA ar trebui să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Chinei, să înceteze să continue calea greșită și periculoasă.

„Taiwanul este Taiwanul Chinei și se va întoarce în cele din urmă în brațele patriei”, a declarat Xie Feng. „Nici o țară, nicio forță și nicio persoană nu ar trebui să subestimeze determinarea puternică, voința fermă și capacitatea puternică a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială și de a realiza întinerirea și reunificarea națională”, a mai arătat vice-ministrul chinez de Externe!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.