După declarațiile lui Biden, Rusia cere explicații pentru incidentele Nord Stream!

Președintele Joe Biden trebuie să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite ale Americii au pus în practică amenințările formulate pe 25 și 26 Septembrie, când au fost raportate alarme la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Cererea oficialului rus vine pe fondul declarațiilor făcute de președintele Joe Biden, la data de 7 Februarie a.c., în Germania, când a afirmat că, în cazul în care Rusia invadează Ucraina „nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”. Solicitat să explice cum va face asta câtă vreme Nord Stream 2 este proiectul și sub controlul Germaniei, Biden a replicat. „Vom – vă promit, vom reuși.” (foto dreapta)

La câteva ore, Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a nuanțat, schimbând total sensul declarației făcute de Joe Biden, arătând că SUA vor colabora cu Germania „pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu avansează, în cazul în care Rusia invadează și aceasta rămâne poziția convenită”.

Faptul că rețeaua europeană de gaze naturale Nord Stream se afla în lista de ținte ale SUA ne este confirmat de Casa Albă, înaintea viziei pe care președintelui Joe Biden a efectuat-o în Germania, la 7 Fabruarie 2022, unde a făcut controversatele declarații. În cadrul unei informări de presă, s-a reiterat poziția SUA potrivit căreia, „dacă există o agresiune rusă împotriva Ucrainei (…) într-un fel sau altul Nord Stream 2 nu va merge mai departe”.

„Președintele american Joe Biden trebuie să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite și-au îndeplinit amenințarea, pe 25 și 26 Septembrie, când a fost raportată o urgență la trei secțiuni ale Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care a fost recunoscută preliminar ca rupturi, în timp ce el (Biden – n.m.) a sugerat că acestea au fost aruncate în aer”, a transmis Zakharova pe canalul Telegram, preluată de TASS.

„Declarația de intenție a fost susținută de o promisiune. Trebuie să fii responsabil în fața propriilor declarații. Neînțelegerea a ceea ce spune nu exonerează pe nimeni de responsabilitate. Europa trebuie să cunoască adevărul”, a subliniat Zakharova.

Nord Stream AG a raportat, luni, „daune fără precedent” care au afectat trei secțiuni ale gazoductelor Nord Stream 1 și 2, înregistrate în decurs de câteva ore.
Primul incident a fost identificat de-a lungul Nord Stream 2, lângă insula daneză Bornholm, ulterior fiind descoperite două scurgeri. Agenția pentru Energie a Danemarcei a anunțat că există mari cantități scurgeri de gaze naturale.
Ulterior, seismologii suedezi au anunțat, luni, că au fost înregistrate două explozii de-a lungul rutelor ambelor conducte.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat incidentele sabotaj și a avertizat că „orice perturbare deliberată este inacceptabilă, care va duce la cel mai puternic răspuns posibil”.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că incidentele soldate cu scurgerile de gaze din conductele Nord Stream sunt rezultatul unui act deliberat!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la După declarațiile lui Biden, Rusia cere explicații pentru incidentele Nord Stream!

 1. Anonim spune:

  Dupa parerea mea este extrem de probabil ca nu vom afla niciodata adevarul despre ce s-a intamplat acum…
  Si mai cred ca rusii (si nu numai ei !) stiu exact cine este vinovatul, dar nu il vor arata cu degetul.
  Ramane fascinant pentru mine cum „mari secrete” ale epocii noastre (Kennedy, reactia comuna a intregii planete la covid, sursa acestui virus – sau daca Putin ar spune tot ce stie despre implicarea familiei Biden in Ucraina, sau a implicarii SUA in „Maidan” sau China daca ar spune macar 0,1 % din culisele relatiilor ei financiare si economice cu SUA si multe, multe altele) nu sunt dezvaluite nici de Rusia, nici de China sau SUA, oricata adversitate ar exista intre ele…
  Fascinant si prilej de meditatie pentru mine !

 2. Europa trebuie să-și adune curajul și să conducă o investigație reală și sinceră. Numai că dintre toate țările direct afectate de atentatul Nord Stream, Suedia a fost prima care a început o anchetă. Danemarca și Germania, se pare, o vor ajuta. Rusia nu a fost invitată. Deși este evident, că cu greu va fi posibil să se ajungă la profunzimea adevărului precum și la fundul Mării Baltice fără participarea proprietarului conductei. Mai sunt de părere că o astfel de investigație ar trebui să fie internațională, inclusiv cu participarea reprezentanților lumii non-occidentale, de exemplu, India și China, deoarece în formatul de anchetă mai sus menționat sunt șanse mari ca Rusia să fie acuzată de sabotaj. Mai mult, liderii UE au declarat deja
  că Moscova însăși și-ar fi aruncat în aer propriile conducte de gaz, uitând să precizeze că aruncarea în aer a conductelor este benefică doar pentru două țări: prima este Ucraina, care va deține monopolul asupra livrărilor de gaze rusești către Europa, iar a doua este America, fiindcă prin inițierea unui asemenea demers elimină
  semnificativ ponderea gazelor rusești în Europa ca și concurent al gazului lichefiat american. În plus, Statele Unite au fost mult mai interesate de sabotaj, pentru că în acest fel ultimele voci din Germania care susțin restabilirea relațiilor cu Rusia vor fi aduse la tăcere.
  Dacă ne amintim de cazurile Skripal și Navalnîi, nici acolo Moscova n-a participat la analiză și cercetare, iar rezultatele investigației, pe lângă că NU le vom cunoaște niciodată (ca și motivele REALE care au stat în spatele lor), ar putea deveni un alt motiv pentru a impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Ăsta, în cel mai „fericit” caz, dacă-l pot numi astfel…. E un casus belli de timpul Suhoiului doborât de turci cu ajutorul americanilor din baza aeriană de la Incirlik. Că Rusia doarme și dorește să fie făcut totul în litera și-n spiritul legii (i se trage de la V. Putin, specialist în Drept), în vreme ce yankeii știu să o încalce, s-o ocolească (în rare cazuri din istoria lor a avut loc fenomenul), dar mai ales s-o fenteze, asta-i cu totul altă mâncare de pește! Am mai scris-o pe portalul „Rossiya Segodnya” (Россия Cегодня), fosta „Govorit Moskva” (Говорит Москва) din vremea copilăriei/tinereților mele, acum câțiva ani buni (să fie vreo zece, pentru că nici nu începuse Maidanul ucrainean) că rușii se vor trezi cu rachetele americane în ferestrele Kremlinului și sub zidurile sale și nici în acele momente nu se vor decide să-și pună la punct „partenerii”! N-am greșit prea mult! Regret, că au ajuns atât de blegi! Cei care au rezistat peste 800 de zile în blocada Stalingradului s-au dus demult! Iar ăștia de azi au ADN-ul diluat!

  • Anonim spune:

   Da, diluarea ADN-ului este observabila pe intreaga planeta, cu preponderenta – cred eu – in emisfera nordica si desigur, Rusia nu e ferita de acest lucru, ea confruntandu-se practic cu aceleasi probleme ca si „”civilizatia”” occidentala (intr-o enumerare aleatorie: scaderea demografica, influenta „progresismului” asupra tinerilor, pierderea credintei in Dumnezeu (cu tot ce presupune acest lucru !), pierderea reperelor legate de familie, moralitate si (trist !) pierderea capacitatii de a judeca si a intelege despre tot ceea ce se intampla in jurul nostru…)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.