Partidul Comunist Chinez (PCC) nu va ține lecții și nu va inteveni în politica altor țări, cum nu va admite niciodată interferența în politica internă a Chinei, scopul și misiunea diplomației chineze în noua eră fiind clar: menținerea păcii, avasarea dezvoltării comune și promvoarea construirii unei comunități cu soartă comună pentru umanitate, au declarat astăzi Shen Beili, viceministru al Departamentului Internațional al Comitetului Central al PCC, și Ma Zhaoxu, viceministru și membru al Comisiei PCC din cadrul Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în cadrul conferinței de presă rezervate politicii externe ale PCC și Chinei.
Gravitând permanent în jurul „Gândirii Xi Jinping” și al ultimilor zece ani din evoluția Chinei, oficialii au arătat că Beijingul va împărtăși din experiența proprie, va face schimburi de experiență cu alte partide politice, promovând o politică externă care să urmărească permanent pacea și dezvoltarea comună.
În cadrul cooperărilor cu partenerii majori, China a promovat un nou parteneriat strategic cuprinzător de coordonare cu Federația Rusă, în relația cu SUA a promovat trei principii: respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea reciproc avantajoasă, în timp ce în relația cu Uniunea Europeană a pledat pentru construirea de parteneriate care să urmărească permanent pacea, dezvoltarea, reforma și civilizația.
Pe acest fond, Ma Zhaoxu a arătat că, în prezent, China are un puternic suport strategic din partea țărilor vecine, cooperarea și unitatea fiind în creștere inclusiv în cadrul relațiilor cu țările în curs de dezvoltare.
China respinge interferențele externe
Pe de altă parte, China își apără cu fermitate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare, răspunzând presiunilor, izolării și interferențelor externe permanente, în condițiile în care un număr de nouă țări revendică relații diplomatice cu Insula Taiwan, în ciuda consolidării consensului internațional privind principiului existenței unei singure Chine.
De asemenea, au fost respinse tentativele de interferență în afacerile din Hong Kong, fiind respinse o serie de tentative care au vizat atacuri la adresa zonei continentale chineze, dar și securitatea și demnitatea națională.
“Repingem interferențele în problema Taiwan și vom consolida consensul privind existența unei singure Chine, în cadrul comunității internaționale. Vom rămâne fermi în implementarea politicii ‚o țară, două sisteme’, în aplicarea politicii privind securitatea în Hong Kong. De asemenea, vom respinge și demonta minciunile și tentativele de blocaj în ceea ce privește Xingjiang, și vom continua dialogul și consultările în zona Mărilor Chinei și vom urmări stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, a afirmat Ma.
În aceste condițiții, China reafirmă neinterferența în afacerile interne ale altei țări ca fiind una dintre lecțiile PCC, alături de respectarea diversității civilizației. Neinterferența este văzută de PCC ca o condiție în menținerea independenței, dar și ca o garanție a diversității politice și a civilizației, baza viitorului lumii.
“Promovând comunitatea cu soartă comună pentru umanitate nu promovăm înlocuirea un sistem cu altul sau o civilizație cu alta. Aceasta este despre a lăsa oamenii din întreaga lume să decidă asupra propriului sistem social și politic.”
Reiterând că RP Chineză se opune hegemonismului, se ridică împotriva mentalității Războiului Rece, interferenței în afacerile interne ale altora și dublului standard, oficialii Congresului aflat în desfășurare la beijing au subliniat și faptul că:
“PCC nu va ține lecții altor partide și nu va interveni în afacerile interne ale altora, nu va exporta modelele chineze și nu va cere altor partide sau țări să copieze politicile noastre. În același sens, nu vom accepta niciodată implicarea sau lecțiile altora, sau simpla copiere a sistemelor politice din alte țări.”
În timp ce China se apropie tot mai mult de centrul politicii internaționale, lumea intră într-o nouă eră a instabilității și transformare.
„Neamestecul în treburile interne ale celorlalte state este consensul comun al partidelor politice din toate țările și norma de bază a guvernării relațiilor internaționale.
Este, de asemenea, condiția prealabilă pentru ca partidele politice să își mențină independența”, a subliniat la rândul său Shen Beili, arătând că acesta este modul în care PCC gestionează relația cu alte partide, în baza respectul reciproc.
China se opune oricăror activități separatiste privind independența Taiwanului, dar și interferențelor din partea puterilor externe, fiind urmărită consolidarea consensul internațional al principiului existenței unei singure Chine. Apoi, implementând ferm principiul „O țară, două sisteme” și promovând aplicarea legii securității naționale în Hong Kong, China a contracarat și va contracara sancțiunile iraționale impuse de SUA.
China respinge politizarea drepturilor omului
În egală măsură, China nu va accepta lecții și va respinge politizarea drepturilor omului, cum vom respinge interferența în afacerile Chinei sub pretextul drepturilor omului. Mai mult, China se va opune sancțiunilor adoptate unilateral și presiunilor, și nu va accepta niciodată jocul cu sumă zero sau legea junglei.
“Avem curajul și abilitatea de a lupta în buna tradiție a diplomației chineze, China fiind angajată ferm în promovarea unei politici independente, de pace. Noi nu vom promva intimidarea prin practici hegemonice, rămânând permanent de partea justiției și împotriva oricărei forme de hegemonism și politici de putere. Vom avea determinarea și puterea unei stânci de a apăra suveranitatea națională, integritatea teritorială și salvgardarea intereselor și demnității națiunii chineze”, a arătat oficialul chinez.
Pe de altă parte, China va continua să aprofundeze și să se alăture “cu o putere fără precedent” procesului de guvernanță globală, devenind “un pilon al protejării multilateralismului”.
Gândirea Xi Jinping urmărește promvarea Chinei ca țară majoră în planul relațiilor diplomatice internaționale. Diplomația Chinei și PCC sunt fundația și sufletul politicii “oamenii pe primul loc”. Apoi, menținerea unei viziuni globale rămâne aspirația originală a diplomației chineze, alături de promvarea echității și justiției, “prin ridicarea prin forțele proprii, ca o caracteristică distinctivă a Chinei”.
O lume divizată nu este în interesul nimănui
Vorbind despre apropiata reuniune G20 de la Bali (Indonezia, 15-16 Noiembrie), la care pentru prima dată va fi posibil un dialog între țările Occidentale și Rusia, după declanșarea operațiunilor speciale militare din Ucraina, reprezentanții chinezi au transmis că Beijingul va depune eforturi pentru menținerea balanței corecte în relațiile globale, dar și că va promova cooperarea economică, pentru asigurarea securității alimentare, energetice și securității mondiale.
“Astăzi, lumea noastră, timpul nostru, dar și istoria sunt în schimbare, la un nivel cum nu a mai fost până acum. Cooperarea pentru asigurarea păcii și beneficii reciproce sunt de neoprit. În același timp, lumea se confruntă cu provocări fără precedent. Există forțe în lume care acționează împotriva curentului istoric, care promovează mentalitatea Războiului Rece și a jocului cu sumă zero. De asemenea, creionează cercuri mici, trasează granițe ideologice, urmăresc confruntarea, promovând politica de forță, bulling-ul și hegemonismul. Acestea sunt marile amenințări la adresa ordinii globale”, a declarat Ma Zhaoxu.
În condițiile în care China susține că întreaga lume îmbrățișează valorile comune ale păcii, dezvoltării, echității, justiției, democrației și libertății, de a respecta diversitatea civilizației, reprezentanții chinezi au subliniat că o lume dominată de tensiuni și divizare nu este în folosul nimănui.
“O lume divizată nu este în interesul nimănui. Iar impingerea lumii spre confruntare este un drum înfundat. Doar construind o lume cu soartă comună este calea spre avansare pentru întreaga lume. China este angajată în construirea unei lumi cu pace, dialog și consultare, o lume cu securitate universală, cooperare și distribuirea beneficiilor. O lume cu prosperitate comună, în baza cooperărilor reciproce, o lume deschisă și incluzivă, o lume curată, frumoasă și ecologică.”
Iată de ce, China se declară o apărătoare fermă a sistemului internațional centrat pe Organizația Națiunilor Unite, a ordinii internaționale și legislației internaționale, promovând Carta ONU alături de o lume mai justă și mai echitabilă, “rămânând permanent de partea corectă a Istoriei și a progresului civilizației umane, promovând pacea, cooperările și dezvoltarea cu beneficii reciproce”.
Politica externă chineză, în ultimii zece ani
Potrivit viceministrului Ma Zhaoxu, în ultimii zece ani, diplomația Chinei a reușit să crească numărul țărilor cu care are stabilite relații diplomatice, de la 172, la 181, în timp ce numărul țărilor și organizațiilor regionale cu care are stabilite parteneriate de cooperare strategice a crescut, de la 41, la 113.
De asemenea, China are semnate 90 de acorduri pentru derularea de schimburi internaționale cu 26 de țări și regiuni.
În cadrul inițiativei chineze „O centură, un drum” au fost atrase 149 de țări, regiuni și 32 de organizații internaționale, fiind derulate proiecte în domeniul infrastructurii și protecției sanitare.
În ceea ce îl privește pe Secretarul general al PCC, Xi Jinping, relațiile internaționale au reprezentat una dintre misiunile asumate în procesul de dezvoltare al Chinei, în cei zece ani de la preluarea mandatului derulând 42 de vizite externe la cel mai înalt nivel, în 69 de țări de pe cinci continente, primind peste 100 de vizite din partea liderilor de stat și guvernelor din țările și regiunile majore ale lumii, dar și din partea organizațiilor internaționale.