CONGRESUL 20 PCC | Încredere și convingere în forțele proprii, în următorii cinci ani și mai departe

Ultima zi a Congresului Național al Partidului Comunist Chinez (PCC), încheiat astăzi la Marea Sală a Poporului din Beijing, a marcat adoptarea rezoluțiilor și propunerilor de modificare a Statulului PCC și alegerea noilor membri Comitetului Central al PCC și ai Comisiei de Disciplină a PCC. De asemenea, într-un mod extrem de puțin evidențiat cu un ton triumfalist, ba dimpotrivă pe un ton modest și discret, a fost marcat momentul realegerii lui Xi Jinping în calitate de Secretar General al PCC și automat de președinte al RP Chineze și al Comisiei Militare Centrale a RP Chineze.

Sesiuna de închidere a celui de-al 20-lea Congres Național al PCC a fost prezidează de Xi Jinping, ca o nouă confirmare simbolică a continuității în funcție, dar și a politicilor PCC și conducerii Chinei.

Deloc specific sistemului occidental de a face politică, ultimul cuvânt în cadrul Congresului PCC nu a aparținut liderilor, nici măcar Secretarului general Xi Jinping, ci a fost lăsat delegaților participanți: cadre universitare, specialiști în domeniul economic, judiciar, militar, bancar, energetic, medical, agricol, tehnologic, digital, spațial, ajungând până la administratorii de orașe și sate.

Însă, dincolo de aceste evenimente previzibile în condițiile dezbaterilor utimului an din China, trebuie evidențiat tonul care a dominat mesajele reprezentanților politici, delegaților și comentatorilor invitați în studiourile de televiziune chineze, un ton dominat de optimism și încredere în capacitatea PCC, a chinezilor și Chinei de a depăși toate problemele interne și externe, în vederea urmăririi și atingerii obiectivelor naționale, până la atingerea celui de-al doilea obiectiv centenar* (2049).

* Al doilea obiectiv centenar vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).

În acest amplu proces de transformare internă, PCC are în vedere ca principală filozofie centrarea politicilor pe nevoile oamenilor, pornind de la educație, securitate socială, un sistem medical și de sănătate dezvoltat. Apoi, PCC va promova un nou proiect național denumit „China frumoasă”**. În următorii ani, potecția mediului și promovarea protecției faunei, vor reprezenta o altă preocupare cu statut important la nivel național, alături de programele pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, în concordanță cu urmărirea stimulării economiei cu consum redus de carbon.

** Inițiativa „China frumoasă” evidențiază dezvoltarea ecologică cu emisii scăzute de dioxid de carbon, fiind vizată atingerea vârfului emisiilor de Carbon în 2030 (65% față de nivelul din 2005), apoi neutralizarea Carbonului până în 2060.

Cum va putea China să atingă aceste ținte? Printr-o coordonare fermă și implicarea oamenilor, simultan cu eforturile depuse de guvernul central pentru a indetifica soluții interne și externe, în beneficiul chinezilor, Chinei și protejării mediului.

În cadrul viziunii Xi Jinping pentru modernizarea Chinei, PCC va urmări prosperitatea comună pentru toți, modernizarea sistemului socialist cu caracteristici chineze sub conducerea PCC, îmbunătățirea sistemului de venituri și distribuția veniturilor, susținerea celor care se află în dificultate de a găsi un loc de muncă, îmbunătățirea sistemului de securitate socială, odată cu avansarea Inițiativei Chinei pentru Sănătate.

Politica externă a PCC, în noua eră

Centrată pe viziunea Xi Jinping, politic externă promovată de PCC și China în politica externă va urmări o politică independentă, o politică de pace, cu respingerea fermă a oricăror forme de hegemonie și dublu standard, fără a căuta, niciodată, hegemonia și expansionismul.

China va susține permanent Cele cinci principii ale coexistenței pașnice***, odată cu promovarea unui nou model în cadrul relațiilor internaționale. China se va angaja în deschiderea mai amplă în cadrul unei strategii cu beneficii reciproce, va juca un rol activi în cadrul reformei și dezvoltării sistemului de guvernanță globală, odată cu stimularea dezvoltării globală și inițiativelor care privesc securitatea globală și cooperarea cu comunitatea internațională.

*** Cele cinci principii ale coexistenței pașnice (和平共处五项原则/hé píng gòng chǔ wǔ xiàng yuán zé) sunt normele fundamentale și permanente ale Chinei care ghidează relațiile internaționale.
Aceste cinci principii vizează: (1) respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială, (2) neagresiunea reciprocă, (3) neamestecul în afacerile interne ale celuilalt, (4) egalitatea și beneficiul reciproc, (5) coexistența pașnică.
Cele cinci principii au fost prezentate de premierul Zhou Enlai, în perioada negocierilor derulate la Beijing, între China și India  (Decembrie 1953 – Aprilie 1954), cu privire la relațiile bilaterale în regiunea Tibet.
Ulterior, Cele cinci principii consemnate oficial în „Acordul dintre RP Chineză și Republica India, privind comerțul și relațiile dintre regiunea Tibet din China și India”, pentru ca din luna Iunie 1954, să fie incluse în Comunicatul comun semnat de premierii Zhou Enlai și Jawaharlal Nehru, devenind componentă relevantă în diverse documente internaționale, fiind acceptate ca norme de bază în relațiile dintre țări.

Lupta anticorupție și securitatea națională

Așa cum am mai arătat, în cadrul celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez (PCC) astăzi au fost aleși noii membri ai Comisiei Centrală PCC pentru Inspecția Disciplinei, prin intermediul acestei comisii PCC urmărind menținerea stabilității partidului dar și a societății, condiție considerată obligatorie pentru asigurarea dezvoltării.

Pe fondul provocărilor interne și externe tot mai complexe cu care se confruntă China, tema securității naționale sub toate aspectele: economice, sociale și militare, a fost evidențiată frecvent în dezbaterile celor 2.296 de delegați perticipanți la Congresul Național al PCC, început la 16 Octombrie.

Potrivit declarației Secretarului general Xi Jinping, „securitatea națională este piatra de temelie a procesului de întinerire națională, iar stabilitatea socială este o condiție prealabilă pentru construirea unei Chine puternice și prospere”. Pe aceste considerente, PCC își propune să urmărească cu fermitate o abordare holistică a securității naționale și să promoveze securitatea națională în toate domeniile, pentru ca guvernarea Chinei să poată asigura securitatea națională și stabilitatea socială.

Asigurarea securității naționale în China trebuie să urmărească protejarea puterii politice, a sistemelor și ideologiei de stat, consolidarea capacității în domenile cheie: alimentare, energetice și a resurselor, dar și a principalelor lanțuri industriale și de aprovizionare. Mai mult, securitatea națională va urmări și îmbunătățirea mecanismelor de combatere a sancțiunilor și interferențelor externe, dar și jurisdicției cu „braț lung” (promvată de SUA și UE prin urmărirea prevalenței legislațiilor proprii dincolo de propriile granițe – n.m.).

În egală măsură, China își va proteja drepturile și interesele maritime, protejând cu fermitate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare, sancționând „infiltrarea, sabotajul, subversiunea și activitățile separatiste ale forțelor ostile”.

Prin toate aceste sublinieri, proiectul prezentat de Xi Jinping este privit ca o foaie de parcurs pentru următorii cinci ani, dar și dincolo de noul mandat, cuvintele cheie fiind „securitate”, „siguranță”, „dezvoltare” și „echitate”, toate conturând noua paradigmă de dezvoltare a Chinei.

În cadrul actualului plan cincinal al Chinei (al 14-lea, 2021-2025), guvernul de la Beijing a promvoat o abordare integrată a dezvoltării și securității, în timp ce reziliența industrială și a lanțului de aprovizionare au fost declarate ca prioritate pentru prima dată.

Pentru a înțelege gândirea politicilor interne și externe ale Chinei, în cadrul Gândirii Xi Jinping, este relevant să fie înțeles că strategia de securitate promovată de PCC, pe toate planurile, este una de natură defensivă, așa cum am arătat principalul scop fiind acela de a proteja suveranitatea națională, securitatea și interesele proprii de dezvoltare.
În privința securității globale, Inițiativa pentru Securitate Globală – propusă de Xi Jinping în urmă cu jumătate de an în urmă, solicită menținerea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperante și durabile, proces în care sunt chemate să participe toate țările, în cadrul unui sistem de consultare comună bazată pe egalitate, nu pe excepționalismul unei țări sau a alteia.

Securitatea energetică și adaptarea la realitatea globală

Fiind considerat că nu există nimic mai relevant pentru a evidenția punctele slabe ale sistemelor și societăților decât o criză energetică, participanții la Congresul Național al PPC a arătat că o serie de țări s-au angajat în reducerea dependenței de combustibilii fosili, anunțând obiective extrem de ambițioase privind zero emisii de carbon.
Reprezentanții PCC susțin că aceste angajamente s-au izbit dur de realitate, odată cu declanșarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, odată cu creșterea prețurilor la gazele naturale.

Din lecțiile Europei, China înțelege că trebuie să își dezvolte propriul proiect echilibrat care să urmărească securitatea energetică și ambițiile ecologice. PCC analizează cu atenție modul în care China se va angaja și își va reafirma angajamentele climatice, ajustând în contact cu realitatea regională și globală obiectivele, inclusiv în ceea ce privește emisiile  cu efect de seră, primordială fiind – așa cum am arătat – dezvoltarea și securitatea socială interne.

În cifre reale, între 2010 și 2019, China a investit 758 miliarde USD în capacități de energie regenerabilă, echivalentul unei treimi din totalul global.
În 2021, consumul național de energie al Chinei pe unitate PIB a scăzut cu 2,7% (față de 2020), iar dioxidul de carbon pe unitatea PIB a scăzut cu 3,8%.
În 2021, energia curată conumată a reprezentat 25,5% din consumul total de energie (+1,2% față de 2020).

Chiar și în aceste condiții, pentru a atinge obiectivul zero emisii de carbon, sistemul energetic al Chinei necesită o reformă aplicată profund, pentru înlocuirea cărbunelui cu surse regenerabile mai ieftine. În mod cert, deciziile și măsurile Chinei vor fi reglate în paralel cu eforturile SUA (cele două țări fiind primele două generatoare de gaze cu efect de seră din lume), fiind necesară cooperarea în cadrul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

NOTĂ:
Membrii noului Comitet permanent al Biroului Politic al Celui de-al 20-lea Comitet Central al PCC vor susține, mâine, o conferință de presă, după ce noua conducere a partidului va fi aleasă în prima sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central PCC.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Congresul 20 PCC, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la CONGRESUL 20 PCC | Încredere și convingere în forțele proprii, în următorii cinci ani și mai departe

  1. T. Bucur spune:

    Va multumesc pentru raspunsurile prompte si la obiect.

  2. T. Bucur spune:

    Stimate Domnule Tomozei!
    Va rog sa aveti amabilitatea de a raspunde la urmatoarele intrebari (bineinteles, in masura in care dispuneti de timpul necesar):
    1. Se cunosc date despre averea principalilor lideri chinezi?
    2. Cam pana la ce procent din venit se ridica impozitul platit de cei bogati?
    3. Care mai e politica demografica a PCC?
    4. Eu consider ca un razboi intre SUA si China e exclus prin faptul ca fiecare parte a investit enorm in economia celeilalte parti si asta e o garantie ca nu vor periclita investitiile. Dvs. ce credeti?
    4. Se mai fac referiri la politica dusa de Mao-Tse-Dun? In ce sens? Aprobator, ca a fost necesara in situatia de atunci? Sau ca a fost o politica gresita, dar fara a diminua importanta lui Mao ca intemeietor al RPC? Se face haz de cultul lui Mao, cand un crescator de dovleci, intrebat cum de reuseste sa cultive dovleci atat de mari, raspundea ca a aplicat invataturile lui Mao din carticica rosie? Se gaseste in librarii carticica rosie?
    PS: interesul meu pentru ce scrieti dvs. a pornit de la interviul pe care l-ati dat Maestrului.

    • Dan Tomozei spune:

      1. Se cunosc date despre averea principalilor lideri chinezi?

      Nimic nu este secret în China, deși, spre deosebire de Occident, nu totul este subiect de dezbatere publică.
      Concret, la întrebare: da, se cunoaște, însă, prin comparație cu liderii occidentali (chiar și al României), dar mai ales cu dimensiunea Chinei, liderii chinezi la vârf sunt oameni normali din punct de vedere material. În ultimii zece ani, politica anticorupție dusă sub actualul președinte a vizat inclusiv aparatul de partid, liderii cu o cât de mică funcție, până la ultimul membru. Potrivit „Gândirii Xi Jinping”, nu poți conduce o populație dintr-o țară în curs de dezvoltare sfidând prin opulență. Majoritatea miliardarilor chinez sunt membri de partid, dar nu fac politică, iar când fac excese sunt cei dintâi vizați de Comisia de Disciplină a PCC, ulterior de procuratură.

      2. Cam pana la ce procent din venit se ridica impozitul platit de cei bogati?

      Nu am un răspuns la virgulă. În China există impozit suplimentar pe lux: auto, naval, imobiliar, pe considerentul … bogații plătesc mai mult, pentru a susține păturile la limita sărăciei!

      3. Care mai e politica demografica a PCC?

      De mai bine de șase ani, în China a fost eliminată legea „un singur copil”. Statul încurajează familiile să depășească reținerile unui singur copil, prin acordarea de stimulente economice, materiale, educaționale. Am detaliat subiectul în volumul „Statul în Secolul XXI – Modelul chinez”.

      4. Eu consider ca un razboi intre SUA si China e exclus prin faptul ca fiecare parte a investit enorm in economia celeilalte parti si asta e o garantie ca nu vor periclita investitiile. Dvs. ce credeti?

      Nu intru în speculații. Liderii Chinei afirmă că sunt pregătiți pentru oricare dintre variante.

      4 (bis!). Se mai fac referiri la politica dusa de Mao-Tse-Dun? In ce sens? Aprobator, ca a fost necesara in situatia de atunci? Sau ca a fost o politica gresita, dar fara a diminua importanta lui Mao ca intemeietor al RPC? Se face haz de cultul lui Mao, cand un crescator de dovleci, intrebat cum de reuseste sa cultive dovleci atat de mari, raspundea ca a aplicat invataturile lui Mao din carticica rosie? Se gaseste in librarii carticica rosie?

      Da. Perioada Mao Zedong rămâne baza RP Chineze, rămâne fondatorul RP Chineze și omul care a proclamat (1 Octombrie 1949) Republica Populară. Liderii Chinei de după 1990 au avut forța de a reactualiza Istoria, în sensul că există și referințe critice cu precădere la perioada Marelui salt înainte și Revoluției Culturale, cu privire la excesele și dramele care au marcat perioada 1966-1976.
      Nu. În China nu există glumă pe tema întemeietorilor Chinei, de la primul împărat al Chinei, la actualul președinte. În prezent, argumentele țin mai puțin de constrângeri ideologice, cât de educație, de permanenta punere în context, de etica și eticheta chineză specifică țărilor asiatice.
      Da. Cărticica roșie se găsește în mai toate libăriile și aproape în toate limbile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.