Qin Gang, noul ministru chinez de Externe

Qin Gang (56 ani/foto), în prezent ambasadorul Chinei în Statele Unite ale Americii, a fost numit vineri noul ministru de externe al Chinei, înlocuindu-l pe Wang Yi. Qin este al 11-lea ambasador chinez în Statele Unite, preluând funcția în iulie 2021. Înainte de a fi ambasador, a fost viceministru de externe chinez.

Qin Gang a fost purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei și director general adjunct al Departamentului de Informații,  a petrecut opt ani în Marea Britanie ca diplomat, iar în ultimii trei ani a fost viceministru al Afacerilor Externe. Qin este căsătorit și are un fiu.

În cadrul unui interviu comun acordat (textul integral AICI), în luna August a.c., pentru Reuters, Associated Press, Bloomberg, National Public Radio, The Washington Post, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Hill, POLITICO, Axios și Defense One, ambasadorul Qin Gang a vorbit despre relațiile China-SUA, problema Taiwan, Hong Kong și diplomația Chinei. În cadrul aspectelor care privesc Taiwanul, Qin a declarat:

„Încercăm să realizăm o reunificare pașnică. Este dorința noastră, deoarece credem că acest lucru servește interesele oamenilor de pe ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan. Oamenii de ambele părți sunt compatrioți. Ultimul lucru pe care îl vom face este să luptăm cu compatrioții noștri. Vom depune toate eforturile și vom da dovadă de cea mai mare sinceritate pentru a realiza o reunificare pașnică. Motivul pentru care nu renunțăm la mijloacele non-pașnice de reunificare nu vizează poporul chinez din Taiwan. Este de a descuraja un număr mic de forțe separatiste și de a descuraja intervenția străină.
Pentru aranjamentele de după reunificare, am propus filosofia „o țară, două sisteme”.”

De asemenea, privind problema Taiwan, ca reacție la vizita derulată de Nancy Pelosi în insulă, în luna August, Qin Gang a declarat la CNN:

„Realizarea reunificării (…) este voința fermă și puternică a întregii națiuni chineze. Suveranitatea Chinei nu poate fi încălcată, poporul chinez nu poate fi umilit, iar reunificarea Chinei nu poate fi oprită. Am spus-o în mod repetat, în ultima vreme, că Armata de Liberare a Poporului (PLA) nu va rămâne inactivă, iar datoria PLA, armata Chinei, este aceea de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Vom lua toate măsurile ce ne stau în putință pentru a răspunde și pentru a ne proteja, pentru a ne proteja suveranitatea și integritatea teritorială, iar răspunsul nostru va fi foarte ferm, puternic și categoric.”

În ceea ce privește relația China – SUA, Qin Gang a explicat că:

„Țara mea este percepută greșit și calculată greșit ca o provocare sau chiar o amenințare la adresa Statelor Unite (…). Această relație, care este atât de importantă și atât de consecventă, este acum condusă de frică, nu de interese comune și responsabilități comune. Dacă asculți declarațiile și vezi comportamentele politicienilor din această țară (SUA – n.m.), nu e greu să tragi această concluzie. Dar vreau să spun că China nu este o amenințare, nu este o provocare. Intenția de dezvoltare a Chinei este doar de a obține o viață mai bună pentru oamenii săi. Nu avem intenția de a înlocui Statele Unite și de a distruge Statele Unite. Vrem doar ca oamenii noștri să ducă o viață fericită. Avem nevoie de un mediu extern pașnic și cooperant, care să includă, în special, relațiile noastre cu Statele Unite, astfel încât să ne putem concentra asupra construcției noastre interne. Dar, din păcate, intenția noastră este înțeleasă greșit. Așa că sper ca oamenii să poată scăpa de „amenințare-fobie” și să nu dea vina pe China pentru tot, pentru fiecare problemă a acestei țări. China și Statele Unite sunt diferite. China nu poate schimba Statele Unite. Statele Unite nu pot schimba China. Avem diferențe. Dar diferențele nu pot justifica blamări nefondate și cuvinte și fapte nebunești, nerezonabile. Și nu ar trebui să lăsăm diferențele și dezacordurile să se afle în centrul etapei relațiilor noastre.”

Legat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Qing a arătat că:

„Nu știu ce lecții ar trebui să ia Statele Unite, în urma crizei din Ucraina. China nu este parte în această criză, nici istoric, nici în realitate. Toată lumea știe cauza principală a crizei. Acest eveniment nu este între China și Ucraina. China nu este NATO. De ce s-a întâmplat această criză? Există complexități istorice și considerații realiste. Ceea ce vrea Rusia nu poate fi oferit de China. China este o forță pentru pace. Chiar de la începutul crizei, China solicită pacea, încetarea focului, găsirea unei soluții politice prin consultări diplomatice. Noi nu trimitem arme, muniție. Ceea ce a trimis China Ucrainei sunt saci de dormit, medicamente, ajutor umanitar. Deci, dacă există vreo lecție care trebuie trasă de Statele Unite, de NATO sau de alte părți implicate, poate că aceasta este modul de a obține securitatea. O țară nu își poate construi securitatea în detrimentul altor țări. Preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în considerare. Nu este un joc cu sumă nulă, iar mentalitatea războiului rece nu este o soluție la problemele de securitate din lumea modernă. (…) Sper că, mai devreme sau mai târziu, părțile implicate în criză vor veni la masa negocierilor, pentru a găsi o cale de ieșire din dificultatea actuală, astfel încât oamenii să poată negocia un viitor cadru de securitate.”

Pentru a înțelege nota în care abordează diplomația noul ministru de Externe al Chinei, este relevant răspunsul dat la întrebarea dacă crede că Ministerul de Externe are putere în sistemul politic chinez?

„În primul rând, eu sunt ambasadorul Chinei, nu un jurnalist independent. Trebuie să reprezint pozițiile guvernului meu, voința și dorința poporului chinez. Și ceea ce v-am spus, de fapt, este din inimă. Nu spun minciuni, nu răspândesc dezinformare sau nu sperii oameni. Vă spun doar adevărul și faptele. Eu nu sunt întotdeauna atent la punctele de vedere, așa cum toată lumea a auzit. Pe probleme spinoase, desigur, avem puncte de discuție, cum ar fi ceea ce fac oficialii de la Casa Albă și Departamentul de Stat. Dar dau mai multe sensuri cu privire la politicile noastre. Dacă trageți concluzia că ceea ce am vorbit sunt stereotipuri și retorici, cred că vă pierdeți timpul. Sper cu adevărat că toată lumea de astăzi, aici, va găsi această conversație necesară și de ajutor. Aceasta este dorința mea. Din punctul meu de vedere, am dat o mulțime de informații. 
Pentru a vă răspunde la întrebare, care este diplomația Chinei? Diplomația Chinei trebuie să fie prietenoasă cu restul lumii, pentru a proteja mai bine interesele Chinei, așa cum o face diplomația oricăror alte țări. Și, de asemenea, diplomația Chinei va lucra pentru pace, securitate și dezvoltare comună. (…)”

Qin Gang îl înlocuiește în funcție pe Wang Yi, ministru de Externe al Chinei din anul 2012.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Congresul 20 PCC, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Qin Gang, noul ministru chinez de Externe

  1. Vlad Tepes spune:

    S.U.A. ?

    • Dan Tomozei spune:

      Teoria fantezistă din text are o singură legătură cu realitatea: interesul și imixtiunea SUA în deciziile guvernării de la Tokyo (și nu doar, în zona indo-pacific. Dincolo de asta, militarismul promovat de Japonia este parte a codului genetic nipon, fiind cunoscut în Istoria faptul că japonezii sunt germanii Asiei. Japonia are pe conștiință zeci de milioane de victime în China, Coreea, Vietnam etc.
      Cât privește China, SUA nu va reuși decât să irite și să genereze reacții diplomatice și economice. Ghiciți cine vor fi primele și profund afectate?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.