Joe Biden: „Câștigarea competiției cu China ar trebui să ne unească pe toți”

„Câștigarea competiției cu China ar trebui să ne unească pe toți. Ne confruntăm cu provocări serioase în întreaga lume. Dar, în ultimii doi ani, democrațiile au devenit mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile au devenit mai slabe, nu mai puternice. America se unește din nou în lume pentru a face față provocărilor climatice, de sănătate, insecuritate alimentară, terorism și agresiune teritorială. Aliații concentrează, cheltuiesc mai mult. Punțile se formează între partenerii din Pacific și cei din Atlantic. Iar cei care pariază împotriva Americii învață cât de mult greșesc. Nu este niciodată un pariu bun să pariezi împotriva SUA”, a transmis președintele Joe Biden, marți, în Discursul privind starea națiunii.

În mesaj, președintele american a subliniat că „înainte de a veni în funcție, se vorbea despre despre modul în care Republica Populară Chineză era în plină creștere a puterii sale, iar SUA era în scădere la nivel global. Niciodată”. Mai mult, Biden a spus că a transmis președintelui Chinei, Xi Jinping, că Statele Unite caută concurență cu China, nu conflictul.

„Nu îmi voi cere scuze pentru că investim pentru a face America puternică. Investiții în inovația americană, în industriile care vor defini viitorul și pe care guvernul Chinei intenționează să le domine. Aceasta înseamnă, de asemenea, să investim în alianțe și să colaborăm cu aliații și partenerii, pentru a proteja tehnologiile avansate”, a declarat Biden.

Președintele SUA a vorbit despre modernizarea armatei americane, pentru a proteja stabilitatea și pentru a descuraja agresiunea.

„Astăzi, suntem în cea mai puternică poziție din ultimele decenii, pentru a concura cu China sau cu oricine altcineva în lume. Mă angajez să lucrez cu China. acolo unde aceasta poate promova interesele americane și în beneficiul lumii. Dar fără nicio greșeală, așa cum am precizat săptămâna trecută. Dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara. Și am făcut-o.” (cu privire la doborârea balonului meteorologic – n.m.)

Nu în cele din urmă, liderul de la Casa Albă a subliniat că Europa nu este singurul loc în care ordinea internațională bazată pe norme este contestată, însă „națiunea noastră lucrează pentru mai multă libertate, mai multă demnitate și mai multă pace, nu doar în Europa, ci oriunde”.

Trebuie remarcat faptul că discursul președintelui Biden a fost derulat pe un mesajul „Not anymore.” (niciodată), repetat de șase ori, fie că a fost vorba despre relația cu China, despre problemele americane sau globale. De asemenea, trebuie reținut că în mesajul său China a fost menționată de șase ori, ca fiind o amenințare la adresa SUA, în timp ce nicio altă țară, cu excepția Ucrainei (trei mențiuni), nu a fost evidențiată.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Joe Biden: „Câștigarea competiției cu China ar trebui să ne unească pe toți”

  1. Cristi spune:

    SUA nu face decat ceea ce a făcut intotdeuna . Instigă , provoacă razboaie să poate vinde armament , ucide pe teritorile altor tari sub diferite pretexte , santajează economic si politic . Mintea bolnavă de atotputernic a scăpat de sub control .

  2. ciobi13 spune:

    Idiotul asta senil incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Hitler. Parca citeaza din Mein Kampf! China ameninta SUA!? Da, pe plan economic, nu mai este o amenintare, este o certitudine ca, China este cu mult in fata SUA. Dar pe plan militar, China nu ameninta in nici un fel SUA, care de altfel, baga batul prin gardul Chinei, cu asa zisa problema aTaiwanului si a regiunii Tibet. Insasi filozofia politica a Chinei, nu presupune razboaie de agresiune. Asadar mr Robinet incearca sa coalizeze cat mai multe tari, in cruciada, vezi Doamne, de a convinge China, sa vina la masa tratativelor de „PACE”, si daca nu sa o constranga!!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.