Drum lin, doamnă Ruan Jiafan

România a pierdut un vechi și bun prieten. Doamna Ruan Jiafan/阮家璠 (foto), o chinezoaică dedicată limbii și culturii române, a plecat ieri seară în eternitate, la vârsta de 87 de ani. Membră a celei de-a doua generații de chinezi care au ajuns la București pentru a studia limba română, începând cu anul 1954, Ruan Jiafan avea să descopere România la vârsta de 18 ani.

După încheierea studiilor la Facultatea de Filologie a Universității București, începând din 1960 a fost unul dintre eminenții interpreți şi diplomați ai Chinei în relația cu România, totodată un eminent traducător din literatura română. Sub semnătura acesteia, în China au apărut volumele: Culegere de poezie şi proză de Tudor Arghezi și piesa de teatru Matca de Marin Sorescu.

Doamna Ruan a fost premiată de Uniunea Scritorilor din România pentru Contribuţiile deosebite aduse la popularizarea literaturii române, iar anul 2009, la 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi România, Ministerul român al Afacerilor Externe i-a conferit Diploma de Excelenţă, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare bilaterale.

Deși membră a clubului select de chinezi româniști dedicați culturii române, Ruan Jiafan a urmat o carieră diplomatică și politică, fiind Consilier al Ambasadei RP Chineze la Bucureşti, Director general-adjunct al Centrului de Cercetări Lumea Contemporană, Director general-adjunct la Departamentul Internaţional al PC Chinez, membru al Consiliului de conducere al Asociaţiei de Inţelegere Internaţională din China.

Ruan Jiafan (foto centru) asigurând traducerea în cadrul vizitei oficiale pe care Secretarul general al CCPC Chinez, Hu Yaobang, a efectuat în România, în 1983, unde a fost primit de Secretarul general al CCPC Român, Nicolae Ceaușescu

În cadrul unui articol de memorii, publicat în „Evantaiul celor 10.000 de gânduri – România şi China: trei veacurti de istorie”, volumul IV, apărut în luna Septembrie 2014, în preajma celei de-a 65-a Aniversări de la stabilirea relaţiilor diplomatice România-China, doamna Ruan Jiafan rememora:

„De la Milescu încoace, de-a lungul celor peste 300 de ani, pentru cunoaşterea şi înţelegerea reciprocă, pentru stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie, mii şi mii de chinezi şi români au depus mari eforturi să construiască marele edificiu de prietenie între cele doua ţări geografic îndepărdate – China şi România. Mii şi mii de chinezi şi români depun şi astăzi, în continuare, eforturi pentru consolidarea acestui edificiu. Ca şi coloana infinită a lui Brâncuş, acest edificiu va fi şi el infinit. Sunt mândră şi fericită că am pus şi eu o cărămidă la acest mare edificiu.”

Ultima vizită efectuată în România, țară pe care a iubito nespus de mult, a fost în anul 1993, când a condus o delegație din China. A fost anul în care a revăzut multe dintre locurile bine cunoscute și dragi, unde a reîntâlnit prieteni români, despre care a afirmat mereu că fac parte dintr-un popor prietenos şi primitor.

„România a rămas în adâncul inimii mele şi repet de sute de ori versurile lui Eminescu: Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, La trecutu-ţi mare, mare viitor!, pentru că aceste versuri frumoase reprezintă şi sincera mea dorinţă.”

Drum lin, doamnă Ruan Jiafan (1936-2023)!
Mulțumim.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Drum lin, doamnă Ruan Jiafan

  1. VELA GHEORGHE spune:

    Dumnezeu s-o odihnească!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.