China reflectată în presa de la Bucureşti – 08.06.2011

COTIDIANUL – Chinezii au început să cumpere economia Europei pe bucăţi

Investiţiile Chinei în Europa au crescut puternic în ultimii ani, în ciuda rezistenţei Lumii vechi la expansiunea chinezilor. Acum, asiaticii au bani şi ţintesc din ce în ce mai sus, către companiile puternice.
Cel mai mare exportator al lumii, prin companiile sale, a ieşit la cumpărături în Europa. Cu economii interne de 2,7 mii de miliarde dolari, chinezii îşi permit să plătească peste preţul pieţei pentru companiile europene cunoscute, ori pentru cele care deţin tehnologii avansate, scrie The Wall Street Journal. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Chinezii cumpără tot ce prind în Europa. Wall Street Journal afirmă că au făcut achiziţii de 30 miliarde eurompanii în UE

Frenezia cu care companiile chineze fac achiziţii în Europa îi îngrijorează pe unii politicieni, care cer introducerea unor legi prin care să poată bloca achiziţiile unor companii considerate strategice, aşa cum fac americanii. Chinezii cumpără pe bandă rulantă companii europene, atraşi de legislaţia permisivă şi de diversitatea oportuni­tăţilor. Investiţiile companiilor chineze în afaceri europene au urcat vertiginos la apoape 44 de miliarde de dolari (30,1 mld. euro) în perioada 2008-2010, de la doar 853 de milioane de dolari în 2003-2005. Prin această explozie a achiziţiilor, China a preluat controlul a 118 companii europene, potrivit firmei londoneze de consultanţă Dealogic. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Pregatiţi-vă pentru noi scumpiri. Alimentele nu se vor ieftini nici în 2012 din cauza secetei din China şi a recoltelor slabe din SUA

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzii pe 7 aprilie, urmând exemplul mai multor ţări de la China la Suedia care au majorat costurile de finanţare în acest an în încercarea de a controla inflaţia pusă parţial pe seama costurilor în creştere la alimente. Cele mai severe secete din mai multe decenii afectează puternic culturile de grâu din China până în Statele Unite şi Marea Britanie, împingând preţurile până la niveluri record, potrivit Bloomberg. Mai multe regiuni din China, cel mai mare cultivator, au înregistrat cel mai scăzut nivel al precipitaţiilor din ultimul secol, unele regiuni europene se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani, iar aproape jumătate din recolta de grâu de iarnă a Statelor Unite, cel mai mare exportator, este considerată cel puţin săracă. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Rivalii asiatici ai Nokia au tot mai mulţi clienţi

Companii precum ZTE din China sau Micromax din India afectează tot mai mult poziţia de lider a grupului finlandez Nokia, potrivit unei analize Reuters, relatează Mediafax. (…) Săptămâna trecută, Nokia a renunţat la obiectivele fixate la scurt timp după anunţarea acestora, invocând condiţiile dificile din China şi Europa. Acţiunile au pierdut 18% într-o singură şedinţă din cauza scpeticismului investitorilor privind planurile de a se alia cu Microsoft pentru a folosi soft-ul Windows Phone în „războiul smartphone-urilor”. (…) ZTE se aşteaptă să livreze peste 80 de milioane de telefoane în acest an, în urcare cu o treime faţă de anul trecut, a declarat, în aprilie, un oficial al companiei. Pieţele cheie pentru ZTE sunt cele din China şi Europa. Huawei a planificat livrări de 60 de milioane de unităţi în 2011, organizând promovări în mall-urile din China şi chiar în timpul unei prezentări de modă la Milano. (…) Unele mărci care concurează Nokia sunt foarte puţin cunoscute, notează Reuters. Însă pe piaţa din China cea mai mare concurenţă vine din partea producătorilor care nu au nici măcar nume. (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Nokia, „lovită” şi de celularele asiaticilor

Un număr foarte mare de celulare ieftine produse de companii precum ZTE din China sau Micromax din India erodează poziţia de lider a grupului finlandez Nokia pe pieţele emergente, potrivit unei analize Reuters. (…) Compania ZTE şi rivalul chinez mai mare Huawei Technologies, tradiţional cu activităţi de producţie a echipamentelor pentru reţele de telecomunicaţii, intră agresiv pe piaţa telefoanelor mobile. ZTE se aşteaptă să livreze peste 80 de milioane de celulare în acest an, în urcare cu o treime faţă de anul trecut, a declarat, în aprilie, un oficial al companiei. Pieţele cheie pentru ZTE sunt cele din China şi Europa. Huawei a planificat livrări de 60 de milioane de unităţi în 2011, organizând promovări în mall-urile din China şi chiar în timpul unei prezentări de modă la Milano.
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Armele nucleare, la mare căutare

(…) … SIPRI mai arată că Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistanul şi Israelul deţin peste 20.500 de focoase nu­cleare. Dintre acestea, „cel puţin 5.000 sunt pregătite de utilizare, iar aproape 2.000 sunt menţinute în stare de alertă operaţională ridicată”. În plus, SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China „fie amplasează noi sisteme de armament nuclear, fie vor face acest lucru, după cum şi-au anunţat deja intenţia”. … (…).
Textul integral AICI

CURIERUL NAŢIONAL – Furtul de cabluri de cupru din reţeaua de cale ferată britanică atinge proporţii „epidemice”

(…) … În numai trei ani, cotaţia cuprului s-a triplat la circa 9.000 de dolari pe tonă, susţinut de cererea ridicată a ţărilor emergente, precum China.
Textul integral AICI

BURSA – Saxo Bank se gândeşte să coboare ţintele privind piaţa acţiunilor

(…) … China a redus turaţia şi, cu dobânzi reale negative, vom asista la o şi mai accentuată încetinire a dezvoltării economice în 2011. La rândul ei, Japonia a produs un impact negativ puternic asupra cifrelor, dar acum a treia economie a lumii a început procesul de reconstrucţie, motiv pentru care aşteptăm efectul pozitiv al acestuia. De altfel, Japonia ar putea deveni în a doua parte a anului un joker pentru cei cu un apetit mare de risc”, explică oficialul Saxo Bank. (…).
Textul integral AICI

FINANCIARUL – În sectorul metalurgic, fuziunile şi achiziţiile au însumat 12,9 mld. $ în trimestrul I

(…) … Astfel, grupul metalurgic Baosteel (China) s-a arătat interesat să participe la proiectul Siman­dou din Guineea, care aparţine concernelor Rio Tinto si Chalco. Rio Tinto a declarat deja că va creşte investiţiile în acest proiect minier până la 19 mld. $. (…) În opinia specialiştilor, Asia şi Oceania îşi vor păstra titlul de lideri în fuziuni şi achiziţii pe pieţele interne până la sfârşitul anului, ţinând cont de faptul că întreprinderile mici din China se vor contopi cu scopul creşterii eficienţei de producţie. (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.