Presa chineză hipnotizată de victoria Monicăi Niculescu


Text apărut şi pe Jurnalul.ro
Presa sportivă chineză este sub hipnoză după ce marea campioană a Asiei, câştigătoarea turneului Roland Gaross 2011, Na Li, a fost eliminată încă din primul tur al China Open. Înfrângerea severă i-a fost aplicată de românca Monica Niculescu. O „adolescentă care a uimit lumea”, consemnează agenţia oficială de presă Xinhua.
Cu 6-4, 6-0 la seturi, chinezoaica a reeditat dezamăgirea de la US Open, de acum o lună, când „a fost făcută knock-out de către o altă jucătoare româncă necunoscut, Simona Halep”, tot în primul tur.
Adolescenta, cum a fost catalogată Niculescu (25 ani), a câştigat fără probleme primul set, după ce a condus cu 5 – 1, pentru ca setul doi „să fie o tortură pentru publicul chinez şi Na Li” care a comis greşeli surprinzător de grave. Presa chineză, care vedea în jucătoarea lor o pretendentă la titlul openului de la Beijing, scrie despre o „înfrângere în modul cel mai umilitor”. O înfrângere care a făcut ca simpatia pentru Na Li a celor 15 mii de spectatori, prezenţi pe noul National Tennis Stadium, să se piardă.
„Mi-am pierdut încrederea de sine, nu ştiu ce pot face”, a declarat dezamăgită chinezoaca, după partidă. „Când nu ai încredere, în mod natural, pierzi meciul””.
La 29 de ani, Na Li a devenit prima câştigătoare din China şi din Asia a unui titlu de Grand Slam la simplu, după ce s-a impus, în iunie, în finala open-ului francez. După acest triumf, Li a devenit eroină în China, fiind recompensată cu multiple premii şi participând la nenumărate ceremonii organizate de sponsori.
Poreclită de chinezi „Sora 1”, după un celebru film asiatic, Li pare să renunţe la spiritul de luptă, plin de încredere care o caracteriza. În teren, în faţa româncei Monica Niculescu, părea să refuze jocul. Niculescu a avut nevoie de numai 20 de minute pentru a-şi adjudeca al doilea set, la zero. „Nu este cel mai obişnuit mod ca un campion să piardă un meci”, consemnează Xinhua.
Adaptare după Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.