China reflectată în presa de la Bucureşti – 27.12.2011

EVENIMENTUL ZILEI – China: Vrem propriile noastre agenţii de rating!

China ar trebui să nu mai ţină cont de agenţiile de rating din străinătate şi să-şi facă propriile agenţii de evaluare, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a ţării, Zhou Xiaochuan, citat de Bloomberg. Astfel, guvernul ar trebui să încurajeze marile instituţii financiare să-şi întărească diviziile de research şi să facă propriile evaluări. În plus, Beijingul ia în calcul crearea unor agenţiile de evaluare susţinute de guvern. Declaraţiile lui Zhou arată dorinţa Chinei de a găsi alternative la cele trei mari agenţii de rating de pe plan global. Principalul motiv îl reprezintă scepticismul oficialilor asiatici în legătură cu independenţa companiilor de rating respective. În septembrie 2010 a apărut prima agenţie de credit chinezească, China Credit Rating, care protejează interesele creditorilor. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Acord între China şi Japonia pentru folosirea monedelor proprii în relaţiile dintre cele două ţări

China şi Japonia au încheiat un acord pentru susţinerea folosirii monedelor proprii în relaţiile comerciale şi de investiţii dintre cele două ţări, ceea ce va conferi yuanului chinezesc un rol mai puternic la nivel mondial. Autorităţile de la Beijing trebuie însă să facă schimbări substanţiale în administrarea economiei, înainte ca yuanul să devină o monedă la fel de puternică ca dolarul sau euro, relatează Wall Street Journal. Problemele economice din Europa şi Statele Unite au subminat încrederea pieţelor în dolar şi euro, dar investitorii care caută un plasament sigur au alternative puţine. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Acord istoric între China şi Japonia pentru a submina puterea dolarului american în Asia

Japonia şi China au făcut public planul economic privind posibilitatea convertirii directe a celor două monede dintr-una în alta, ceea ce ar reduce sensibil costurile companiilor transfrontaliere şi va duce la schimburilor comerciale, scrie BBC. În urma semnării acestui acord, care momentan este doar în fază de proiect, companiile din cele două state vor putea schimba moneda proprie direct în cea a partenerului comercial. În momentul de faţă conversia este făcută având dolarul la mijloc, respectiv firmele sunt nevoite să cumpere dolari pe care apoi să îi schimbe în yeni sau yuani, după caz. Jurnaliştii de la BBC notează că această măsură face parte dintr-un plan mai mare al Chinei de a întări rolul propriei monede, yuanul, la nivel global. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Chinezii lovesc dolarul. Războiul continuă şi în 2012

Azi noapte, Banca Populară Chineză a pompat masiv dolari în piaţă prin băncile de stat, dând pieţei semnalul clar că guvernul nu va permite deprecierea monedei naţionale chineze (yuan) nici anul viitor. Este tactica obișnuită a chinezilor pentru menţinerea excedentului comercial și a temperării inflației. Cursul monedei chineze a ajuns în jurul valorii de 6,33 yuani / dolar în dimineaţa zilei de azi, până la aproape 6,3364, după ce a atins un nivel record de 6,3287. Este probabil ca moneda chineză să continue să aprecieze şi anul viitor, China continuând politica monedei puternice şi a excedentelor comerciale mari, în ciuda unei încetiniri a exporturilor şi pe fondul presiunii din Statele Unite pentru a permite depecierii yuanului şi a echilibrării balanţei comerciale bilaterale, spun dealerii citaţi de Reuters. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Creşterea sectorului industrial din China va încetini în 2012, pentru al doilea an consecutiv

Creşterea sectorului industrial din China va încetini în 2012 la aproximativ 11%, faţă de o creştere de 13,9% estimată pentru 2011, relatează Xinhua. Dacă previziunile se vor adeveri, 2012 va fi al doilea an de încetinire a creşterii sectorului industrial, după ce în 2010 creşterea a fost de 15,7%. Ministrul Industriilor şi al Tehnologiei Informaţiei, Miao Wei, a dat vina pe impactul negativ pe care îl vor avea asupra sectorului industrial problemele şi incertitudinile crizei globale financiare. Miao Wei a mai precizat că Beijingul va continua eforturile de a promova inovaţia tehnologică, modernizarea sectorului industrial şi dezvoltarea sectoarele emergente strategice. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Japonia şi China analizează situaţia din Coreea de Nord, de după moartea lui Kim Jong-il

Liderii Chinei și Japoniei discută azi problema stabilității și păcii din peninsula coreeană, în urma decesului liderului de la Phenian, Kim Jong-il, a anunțat un oficial de la Beijing, potrivit CNN. „Pacea şi stabilitatea Peninsulei coreene reprezintă un interes comun pentru Japonia şi China”, a afirmat premierul nipon Yoshihiko Noda la începutul întâlnirii cu președintele chinez Hu Jintao în capitala chineză, unde șeful guvernului japonez întreprinde o vizită de două zile. Noda este primul lider regional care vizitează Beijingul, de la anunţul de lunea trecută privind decesul lui Kim Jong- il, în urma căruia fiul acestuia, Kim Jong Un, a devenit liderul statului comunist.
Moartea lui Kim Jong- il a zguduit regiunea, pe fondul adâncirii temerilor legate de testele nucleare ale Phenianului şi o posbilă confruntare militară. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Fiul cel mare al lui Kim Jong-Il este la Beijing şi beneficiază de protecţie chineză

Fiul cel mare al fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il a sosit la Beijing şi a fost plasat sub protecţie chineză, informează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citată de AFP. Potrivit Yonhap, citând o sursă bine-informată despre activităţile lui Kim Jong-Nam, a comunicat că acesta a venit la Beijing de la Macao în urmă cu câteva zile şi a fost plasat sub protecţie chineză. Nu pare să existe nimic sigur în legătură cu participarea lui Kim Jong-Nam la funeraliile tatălui său, programate miercuri în capitala Coreei de Nord. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China testează un nou tren de super-viteză de 500 km/oră

China a lansat în acest weekend un tren super-rapid pentru testare, care e capabil să se deplaseze cu 500 kilometri pe oră, au anunțat mass media naționale, transmite Reuters. Astfel, China își continuă ambițiile feroviare, în ciuda problemelor serioase cu care s-a confruntat pe rețeaua ei de super-viteză. Trenul este construit de o filială a CSR Corp Ltd, cel mai mare producător chinez de trenuri, și este conceput pentru a semăna cu o sabie antică chineză, a anunțat un oficial al agenției de știri Xinhua. Noul tren va furniza referințe utile pentru operațiunile actuale pe calea ferată de super-viteză, a spus expertul Shen Zhiyun. … (…).
Textul integral AICI

HOTNEWS – China: O toxină cancerigenă descoperită în lapte

Autorităţile chineze au descoperit cantităţi excesive dintr-o toxină cancerigenă în laptele produs de una dintre cele mai mari companii de lactate din ţară, confruntată cu mai multe scandaluri alimentare, relateaza AFP. Autorităţile sanitare au detectat niveluri ridicate de aflatoxină, o substanţă toxică produsă de mucegaiuri, în laptele fabricat de Mengniu Dairy Group, a informat compania într-un comunicat transmis luni. Toxina a fost depistată într-o fabrică din provincia Sichuan (Sud-Vestul ţării), potrivit companiei, care a precizat că laptele contaminat nu a ajuns la reţelele de distribuţie. Laptele respectiv a fost distrus, iar Mengniu şi-a cerut scuze faţă de consumatori. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.