Mihai Eminescu şi Nadia Comăneci omagiaţi în China

Beijing - Mihai Eminescu si Nadia Comaneci omagiati in China 7APoetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, a fost omagiat, marţi, în China, în cadrul unei ceremonii organizate la Şcoala Naţională „1 Octombrie” din Beijing, una dintre liceele de renume ale capitalei asiatice, într-un spectacol asigurat integral de elevii chinezi, pentru al cincilea an consecutiv.
Beijing - Mihai Eminescu si Nadia Comaneci omagiati in China - Ministrul  AI Ion DicuCelebrarea zilei culturii române a avut loc în prezenţa diplomaţilor din România şi Republica Moldova, acreditaţi în China, tinerii chinezi dedicând evenimentul din acest an celei mai cunoscute gimnaste a planetei, Nadia Comăneci, un idol aici chiar şi la zeci de ani de la unicele performanţe înregistrate la Montreal. Elevii şcolii în care se predă în peste 20 de limbi străine, au fost impresionaţi de proiecţile video în care România şi Nadia Comăneci au fost prezentate drept unicate la nivel planetar, pentru generozitatea cu care au marcat istoria culturală şi sportivă. Primul 10 din istoria gimnasticii i-a făcut pe mulţi dintre sutele de tinerii elevi prezenţi la eveniment să amuţească la propriu pentru ca apoi să se lanseze în ropote de aplauze în urma explicaţiilor oferite de ministrul Însărcinat cu Afaceri din cadrul Ambasadei României la Beijing, Ion Dicu, domnia s-a prezentând dimensiunea culturală inegalabilă a lui Mihai Eminescu şi performanţele unice ale Nadiei Comăneci. Mulţumind gazdelor pentru perseverenţa de a organiza anual o zi dedicată României, ministrul Ion Dicu (foto stânga) a declarat că „dorim să vă mulţumim în numele colegilor din România şi Republica Moldova pentru faptul că ne faceţi să ne simţim ca acasă”.

Beijing - Mihai Eminescu si Nadia Comaneci omagiati in China - Consilier Amb RM Iurie VitionLa rândul său, Iurie Vition (foto dreapta), consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în China, ţară nelipsită la evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu, a declarat că „suntem bucuroşi de sărbătoarea culturii române care ne reuneşte aici, la Beijing, an de an. Ambasada Republicii Moldova vine în şcoala dumneavoastră deja pentru a patra ediţie, pentru a releva încă odată identitatea de cultură, istorie, obiceiuri şi limbă a neamului românesc din cele două ţări, Republica Moldova şi România”.
Dedicat geniului sportiv „Na-dia Cîmă-neţii” cum spun chinezii, evenimentul a cuprins un moment de lectură, demonstraţii de gimnastică dar şi o scurtă prezentare de modă inspirată din porturile tradiţionale româneşti.

Beijing - Mihai Eminescu si Nadia Comaneci omagiati in China 5Trebuie spus că evenimentul de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu la Beijing a fost iniţiat de fostul ambasador al României în China, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, la Şcoala Naţională „1 Octombrie” din Beijing, la mijlocul secolului XX, un alt fost ambasador român, Romulus Budura, fiind profesor.
În semn de respect pentru efortul peren al elevilor şi profesorilor chinezi din Beijing, Ambasada României a oferit cadou şcolii câteva tablouri cu momente memorabile din activitatea Nadiei Comăneci şi a altor olimpici români care au făcut istorie şi care sunt cunoscuţi aici, în China.
Text apărut şi pe JURNALUL.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Eminescu în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mihai Eminescu şi Nadia Comăneci omagiaţi în China

  1. Dumitru Copilu-Copillin spune:

    Eminescu-Comăneci,- o asociere inspirată, Felicitări din partea autorului cărţii „Eminescu universal. Eminescu în circuitul universal – traduceri şi ecouri în 77 de limbi din 250 de ţări”, deci şi din China, invitat să o prezint la Congresul internaţional al eminescologilor din 3-4 sept. 2014, interesul trezit a determinat oferte de a traduce cartea în câteva limbi, inclusiv în chineză (păcat că nu ştiu cum să postez măcar coperta cărţii),
    prof univ Dumuru Copilu-Copillin

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.