INTERVIU – “Visul chinezesc este visul unei naţiuni”

2 Andrei Dolineaschi PSD_28.04.2013Interviu acordat de Andrei Dolineaschi, Secretarul general-adjunct al Partidului Social Democrat din România, pentru Radio China Internaţional

Bun găsit domnule Andrei Dolineaschi. Vă aflaţi la finalul unei săptămâni cu o agendă încărcată, după un Forum politic important la nivelul Asia – Europa, dar şi evenimente care v-au dat posibilitatea să descoperiţi o parte din ceea ce înseamnă China, azi. Vă propun să începem dialogul invitându-vă să evidenţiaţi cele mai puternice impresii acumulate în cadrul acestei vizite?

Mulţumesc pentru întrebarea dumneavoastră, pentru mine chiar este o întrebare bună deoarece este prima mea vizită în China. A fost făcută la invitaţia Partidului Comunist Chinez, prin intermediul Ambasadei şi preşedintele partidului m-a desemnat să conduc această delegaţie. Delegaţie compusă din foarte mulţi oameni tineri, avem aici din toate mediile de reprezentare din cadrul Partidului Social Democrat, avem preşedintele Consiliului Judeţan Suceava, care este şi preşedintele organizaţiei de acolo, avem cea mai tânără parlamentară din Parlamentul României, prezentă şi ea aici, avem pe domnul deputat Nicu Vasilescu care are relaţii foarte-foarte vechi cu China, de peste 20 de ani, îl avem şi pe domnul deputat Dorel Căprar de la Arad, care este şi preşedintele organizaţiei PSD de acolo, şi nu în ultimul rând este şi Secretarul de stat al Ministerului Fondurilor Europene, domnul Alin Mitrică. Toţi suntem tineri, 35 – 38 de ani, şi bineînţeles cea mai tânără membră a delegaţiei, 23 de ani.
Pentru mine a fost impresionant ceea ce am văzut în China. Am citit mult, am văzut mult, iubesc cultura şi civilizaţia chineză, nu o spun ca titlu de complezenţă ci chiar mi-a plăcut să citesc despre China, să văd cultura chineză. Într-adevăr a fost o vizită extrem de lungă, lungă din punctul de vedere al distanţelor, am mers de la Shanghai la Xi’an, de la Xi’an la Beijing, am văzut unele dintre cele mai importante regiuni şi istorice, şi de dezvoltare ale Chinei. Pe de altă parte, cel mai important subiect pe ordinea de zi a fost participarea la Forumul Europa – China la care au fost invitaţi reprezentanţi ai foartor multe partide politice din stânga, dreapta, centrul eşicherului politic european. Într-adevăr, necesităţile sunt pe toate palierele, cele mai importante fiind pe palierul economic, în care se doreşte o cât mai strânsă legătură pe acest domeniu, al relaţiilor inter-partinice, şi s-a vorbit acolo de visul chinezesc. Aş putea să fac o remarcă, dacă vorbim de visul american, care este visul unui om de a se realiza pe continentul nord-american, s-a vorbit aicea de visul chinezesc şi după părerea mea este visul unei naţiuni, nu a unui singur om. M-a bucurat acest lucru şi cred că din ceea ce am văzut astăzi aicea putem împărtăşi, discuţiile pe care le vom avea în ţară, avem şi avantajul, bineînţeles, că preşedintele partidului este şi primul ministru al Guvernului României şi atunci putem împleti cele două direcţii, atât cea politică, cât şi cea guvernamentală şi ce decurge din aceasta.

Principalul punct pe agenda vizitei în China l-a constituit participarea la cel de-al patrulea Forum la nivel înalt al partidelor politice din China şi Europa, unde PSD are tradiţie în participare. A fost un eveniment în premieră pentru România, având în vedere că, în acest an, au fost invitate şi au participat toate partidele prezente în Parlamentul de la Bucureşti. În mesajul dumneavoastră, transmis în cadrul lucrărilor, aţi vorbit despre dificultăţile economice pe care lumea le parcurge, despre nevoia de cooperare, dar şi despre momentele importante din istoria comună China – România. După experienţa acestui Forum, care consideraţi că sunt punctele cheie ale unei cooperări eficiente la nivel politic?

Da, într-adevăr, delegaţia României a fost extrem de important reprezentată, a fost şi domnul vice-preşedinte al Partidului Naţional Liberal, fostul ministru care are şi el o prietenie de ani de zile cu China, domnul Ovidiu Silaghi, a fost domnul vice-preşedinte al UDRM, domnul Laslo Borbely, care şi el, în calitatea lui de ministru a avut nenumărate discuţii, la toate nivelurile, cu China, şi a fost şi domnul primar Onţanu, primarul Sectorului 2, unul dintre cele mai mari sectoare ale capitalei, au fost prezenţi la această vizită. Ne-am bucurat foarte mult pentru că am fost invitaţi la o bilaterală a tuturor partidelor româneşti prezente aici, nu era trecută în program. Asta ne-a încântat extrem de mult şi ne-a arătat că relaţia China – România este într-adevăr o relaţie privilegiată. Discuţiile la Forum, aşa cum este şi pusă întrebarea dumneavoastră, au fost centrate în special pe o întărire a relaţiilor economice dintre Uniunea Europeană şi China. Uniunea Europeană, ţările din spaţiul european, trec prin, încă sunt sub auspiciul unei crize extrem de profunde financiare, dar care a avut puternice repercursiuni şi în mediul protecţiei sociale şi al drepturilor, eu ştiu, cetăţenilor europeni. Mi s-a dat ocazia, şi m-am bucurat extrem de mult, că am putut să am un speech în deschiderea lucrărilor acestui forum şi în care, într-adevăr, am şi spus aceste lucruri, şi ca o remarcă a ceea ce s-a dezbătut în cadrul Forumului, atât în cuvintele de deschidere, cât şi în atelierele care au făcut parte din acest forum, s-a ajuns la o concluzie că putem reuşi să trecem peste acest impas, în special, noi, Europa, doar împreună cu China şi printr-un parteneriat în termeni egali între China şi Uniunea Europeană. Beneficiile, bineînţeles, vor fi de ambele părţi. S-a văzut acum, cât am fost şi noi în China, chiar când am plecat de la Shanghai, urma să vină preşedintele Franţei, Francois Hollande, asta înseamnă iarăşi o întărire a relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, relaţiile dintre România şi China tot timpul au fost privilegiate, au recunoscut şi partenerii noştri chinezi, şi prezenţa noastră aici, şi prezenţa preşedintelui Partidului Social Democrat, dacă nu mă înşel a avut cel puţin patru vizite în China, întăresc această idee de bună colaborare. Am stabilit câteva chestiuni atât la nivel … pe care le putem aduce, având în vedere că noi suntem o delegaţie politică, şi nu suntem o reprezentare mai mult parlamentară, semnalele oficialilor chinezi vor fi aduse la cunoştinţă în ţară tuturor factorilor decidenţi, pe fiecare subiect în parte: economic, politic, cultural şi aşa mai departe.

Concret, care ar fi direcţiile, ca să întrăm direct în probleme. România ce ar trebui să facă pentru a beneficia de relaţia există în istoria bilaterală, dar pentru a o eficientiza. Se ştie că în ultimi ani lucrurile nu au fost …
Andrei Dolineaschi PSD_28.04.2013

Într-adevăr, într-adevăr, au fost … ne-au spus partenerii chinezi acest lucru. China în special doreşte o mult mai bună discuţie, o agendă mult mai încărcată în ceea ce priveşte colaborarea economică. Pentru că dacă în ceea ce o priveşte pe cea politică o avem la un nivel foarte bun, pe cea culturală care poate fi îmbunătăţită, ne privesc în mod special oportunităţile la nivel economic. Mă bucură că acum, întâlnindu-mă cu oficiali de la Ambasada română, mi-au spus că în perioada imediat următoare ministrul Energiei, domnul Niţă, va fi prezent în China, care este iarăşi o chestiune foarte-foarte importantă, pe de altă parte miniştrii care vor mai veni în imediata perioadă în China sau vizite ale omologilor chinezi în România, vor întâri această chestiune. Am spus oficialilor chinezi că sunt două căi de atac. Una la nivel guvernamental, pentru proiectele mari de dezvoltare ale României, şi doi, să nu neglijeze partea … să intre în discuţii directe cu parteneri la nivelul judeţelor, la nivelul regiunilor. Noi, acum, în România, ştiţi foarte bine, ne aflăm într-un plin proces de regionalizare. Au fost foarte-foarte-foarte curioşi pe acest subiect, le-am prezentat, la momentul de faţă, cam care sunt principiile regionalizării, le-am spus să nu neglijeze parteneriate şi discuţii concrete cu entităţile mai mici, să spunem aşa. Au fost foarte interesaţi de acest subiect şi au spus că în imediata perioadă vor stabili o agendă să ducem la îndeplinire aceste chestiuni. Au fost, aşa cum menţionam, au fost foarte curioşi şi au fost discuţii chiar şi la toate, chiar şi în regiunile în care le-am vizitat, subiectul le-a suscitat cu adevărat interesul şi cred că este un plan care poate da rezultate benefice. Au fost problemele legate de o mai bună circulaţie a cetăţenilor chinezi în special în România, îi interesează foarte mult turismul, aşa cum menţionam unul din colegii mei conduce unul din cel mai turistic judeţ al ţării, este vorba de Suceava, cu o cultură şi civilizaţie extrem de bogată. Le-am menţionat şi lucrul că este extrem de important că România este la momentul de faţă graniţă a Uniunii Europene, din punct de vedere geografic are deschidere, i-a interesat foarte mult şi acest punct, are deschidere la mare, are şi frontieră pe uscat, are şi frontieră la mare şi atunci sunt oportunităţi foarte bune pentru investitorii chinezi. Şi cred că am spus că vom face strategie atât la nivel guvernamental cât şi la nivelul partidelor, o strategie pe termen scurt, mediu şi lung care va cuprinde şi aceste problematici.

În cadrul Forumului, oficialii locali au vorbit în mod direct despre nevoia de deschidere şi de apropiere, în condiţiile în care China este dispusă să împartă beneficiile cu Europa. Ce anume trebuie înţeles prin aceasta, dar mai ales ce trebuie făcut pentru ca Europa şi China să ajungă la un înţeles comun asupra nevoilor şi realităţilor?

După cum ştim, toată lumea ştie, China este una dintre puterile mondiale, care are cea mai mare creştere economică şi care nu a fost atinsă de criza care a lovit continentul american şi european. Cred că este un model de succes al modelului chinezesc, aşa cum menţionam şi mai devreme, în visul chinezesc, o împletire a unei politici foarte bine puse la punct din punct de vedere economic. Oportunităţile pe care le-au sugerat partenerii europeni au fost de toată natura. Pe deoparte sunt, şi trebuie să privim, să spunem clar acest lucru, sunt şi chino-sceptici, care înţeleg că printr-o prezenţă masivă a capitalului chinezesc vor avea de suferit capitalurile autohtone, dar, având în vedere lipsa de lichidităţi, de resurse financiare, care pote să asigure o dezvoltare în perioada aceasta, pentru că în Europa, în zona investiţiilor, şi mă refer aici în special la România, care ştiţi foarte bine, avem nevoie foarte mare de investiţii în infrastructura rutieră, feroviară, navală şi aşa mai departe, mai ales că trebuie să le legăm, aşa cum spuneam, şi de graniţa Uniunii Europene care să asigure cu adevărat o poartă de intrare în spaţiul Uniunii Europene. Pe acest domeniu mai pot fi spuse chestiuni de colaborare între partide, pentru că sistemul democratic aflat în toate ţările din Europa, regimurile se schimbă odată la patru ani, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi atunci China doreşte parteneri stabili, de dialog, indiferent de zona eşicherului politic, că sunt de dreapta, că sunt de stânga … au fost şi partide de la populari, Partidul Popular din Spania a fost reprezentat, a fost şi partidul de dreapta din Franţa care a avut speech de deschidere la lucrările forumului şi asta spune foarte mult, având în vedere că au fost de pe tot palierul eşicherului politic.

Domnule Dolineaschi, în urmă cu doi ani, la finalul celui de-al doilea Forum al partidelor China – Europa, actualul premier Victor Ponta vorbea despre misiunea tinerilor de a duce mai departe bunele relaţii tradiţionale dintre România şi China. Aş sublinia, ca o completare, că în aceste zile Franţa a fost prezentă în China la nivel de preşedinte, vizita fiind concretizată deja prin semnarea mai multor parteneriate de câteva zeci de miliarde de euro, iar acesta este doar ultimul exemplu, de acest tip, din acest an. Pe acest fond de intenţii declarate şi de realităţi consemnate, cum reuşeşte România să profite de oportunităţile economice deschise de relaţia cu China, cunoscută ca fiind una specială, privită din perspectivă istorică?

Aşa cum am menţionat puţin mai devreme, Victor Ponta este un prieten al Chinei, cred că şi vizita de care am spus, am auzit de ea de la Ambasadă, că va fi vizita ministrului Niţă, ministrul Energiei, care are foarte multe proiecte în vizor, în special pentru zona de producere a energiei hidro, cred că o discuţie va avea loc cât de curând care să stabilească câteva priorităţi strategice, care să aducă beneficii ambelor părţi. Germania vedem că a avut o bună … a semnat contracte de câteva miliarde de euro anul acesta, acum a fost rândul Franţei, credem şi noi că printr-o politică de stat mult mai bine, mult mai pragmatică, şi am şi tăria şi puterea să declar că Victor Ponta este un, chiar a şi fost caracterizat de unul dintre oficialii chinezi un tip cu curaj, ambiţiost şi care ştie ce vrea să facă. Oportunităţile vor veni făcând pas cu pas toate lucrurile. Ştim foarte bine că intenţia companiilor de construcţii chinezeşti de a veni să investească în infrastructură, aşa cum spuneam, este marele nostru, marea noastră problemă la nivel naţional, un ritm foarte lent de construcţie de autrostrăzi şi de căi de circulaţie, chiar şi cele feroviare, infrastructura portuară. Aici, cu siguranţă nu am detaliile care să îmi permită să afirm că aşa sunt, ce proiecte mai sunt în plan. Ştiu că este, asta pot să spun, investiţie în zona de energie hidro, este un proiect de aproape un miliard de euro, dacă nu mă înşel. Am înţeles că sunt în discuţii şi negocieri directe, statul român cu statul chinez, să vedem exact în ce termeni să se desfăşoare investiţia masivă. Pe de altă parte, aşa cum vă spuneam, le-am sugerat oficialilor chinezi, pentru că m-am întâlnit cu foarte mulţi membri ai birourilor politice şi administratori din zona regiunilor pe care le-am vizitat, de a nu neglija şi contactele între mediul de afaceri mediu şi mic. Cred că rezultatele vor apărea dacă nu anul acesta, cu siguranţă anul viitor, printr-o politică bine pusă la punct. Sperăm ca atunci când va veni premierul Ponta în China, sau premierul chinez în România, să se pună pe masa de discuţii, aşa cum se procedează, ştim foarte bine, cât mai multe parteneriate, cu sume cât mai consistente.
O să mai fac o scurtă referite, pentru că nu am surprins, m-am referit mai mult pe partea economică a întrebării dumneavoastră şi de relaţii cu China. Aşa cum spuneam, delegaţia care a fost în China zilele acestea, sunt oameni care au crescut, din generaţia preşedintelui Victor Ponta, iar cred că deschiderea Chinei către o mai bună colaborare şi cu tinerii politicieni care pot vedea exact realităţile existente, în gândirea ulterioară, şi în educaţia politică ulterioară va fi benefică atât Chinei şi României. Dacă este să fac un caz concret, aşa cum spuneam, premierul Ponta a fost de nenumărate ori în China, şi eu cred că prezeţa lui de nenumărate ori şi venind cu plăcere aici în China a lăsat o amprentă puternică asupra gândiri geo-politice a domniei sale, privind relaţia cu China, China – România.

Se cunoaşte că premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a manifestat intenţia de a realiza, în acest an, o vizită oficială la Beijing. Ce ne puteţi spune despre acest proiect, poate şi ca urmare a dialogurilor politice avute, în ultimele ore ale vizitei, în capitala Chinei?

Ne aşteptăm, am să îi transmit când voi ajunge la Bucureşti, am să îi fac o informare preşedintelui Victor Ponta cu ceea ce a fost pe toate discuţiile la care am participat şi bineînţeles am să îi spun că se doreşte o astfel de vizită, rămâne de văzut, prin aparatul diplomatic al Ministerului de Externe român şi bineînţeles cu Ministerul de Externe chinez, care să stabilească unele detalii. Eu cred că din ce am văzut, din ce am auzit, cred că poate anul acesta se va avea o vizită la nivel înalt. Cu siguranţă, am fost astăzi (n.r. 28 aprilie) la Departamentul pentru Relaţii Internaţionale al Partidului Comunist Chinez şi deja ni s-a spus un calendar în care înalţi oficiali chinez vor fi prezenţi în România, în partea a doua a anului.

Care ar fi concluzia unei săptămâni în China, cu atât mai mult cu cât a fost o primă vizită a dumneavoastră, aici? Dacă ar fi să evidenţiaţi cea mai puternică impresie, când veţi ajunge acasă şi veţi vorbi despre China, despre ce veţi vorbi?

Dacă este să vă spun ce au putut să facă poporul chinez, statul chinez în 23 de ani, este uimitor. Să vezi în Pudong (n.r. Shanghai) în fotografii acu 23 de ani un teren viran şi acum să vezi că s-a construit unul dintre cele mai moderne cartiere din lume, într-un timp fantastic de scurt, asta spune foarte-foarte mult despre forţa, ambiţia şi dorinţa de a face, a ceea ce vrea să facă în viitor China. Pe de altă parte, am fost într-o regiune medie ca contribuţie la PIB-ul Chinei, în zona Xi’an, acolo am văzut parcuri industriale care sunt un pic diferite, şi noi avem parcuri industriale, şi sunt modele de succes. Dar am văzut acolo un parc de dezvoltare, nu industrial, în care erau atât unităţi de producţie, atât locaţii unde şi-au pus companiile sediile centrale, dar şi o dezvoltare a unor cartiere de locuinţe, spaţii de recreere şi aşa mai departe, care chiar este un model economic şi discutam cu colegii mei care poate fi, acest acest model poate fi luat şi recomandat în România. Cu siguranţă nu includ ultima vizită în China, sper să mai fiu prezent aici, să văd cât mai multe. Mi s-a lansat şi invitaţia de a veni în zona cea mai dezvoltată a Chinei, în zona care mi s-a spus că iarăşi este un model de succes al politicii guvernului chinez de creştere şi competitivitate a Chinei în lume.

Vă mulţumesc, şi, aşa cum aţi spus, vă mai aşteptăm în China.

Vă mulţumesc tare mult.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Înţelege China, Interviuri, Români în China, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.