CONSTANTIN NIŢĂ: Interesul României pentru investitorii chinezi este foarte mare

1 Al treilea Forum de afaceri al companiilor chino-romane_14.05.2013 A„Interesul nostru pentru investitorii chinezi este foarte mare având în vedere schimburile comerciale existente, de peste 3,16 miliarde dolari, care ne dau speranţa că putem să acţionăm împreună mai bine pentru viitor”, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, Constantin Niţă, în cadrul celui de-al treilea Forum de Afaceri Chino – Român desfăşurat la Beijing.
În faţa celor peste 100 de investitori chinezi prezenţi la forum, minstrul Niţă a arătat că „avem oportunităţi de afaceri, avem proiecte, dumneavoastră aveţi bani. Important ar fi să unim cele două elemente care pot conduce la câştig pentru toată lumea”.
În cadrul proiectelor pentru care partea română doreşte să trezească interesul investitorilor chinezi, ministrul a prezentat centrala nucleară de la Cernavodă, cetralele de pompaj de la Tarniţa şi Măcin, hidrocentrala de pe Dunăre de la Turnu Măgurele, modernizarea hidro şi termocentralelor aflate în funcţiune. Totodată, potrivit oficialului român, vor fi puse la dispoziţie investiţii de capital în Bursa de la Bucureşti, prin vânzarea de pachete minoritare la companiile energetice: Hidroelectrica (10%), Complexul Energetic Oltenia (15%), Electrica distribuţie-furnizare (51%), Nuclearelectrica (10%), Complexul Energetic Hunedoara (51%). Ministru Niţă a atras atenţia asupra faptului că nu vor fi vândute pachete majoritare de acţiuni către companiile de stat.
În cadrul facilităţilor pe care Guvernul României le pune la dispoziţia investitorilor chinezi, Constantin Niţă a reamintit faptul că a fost flexibilizat regimul de vize, astfel încât oamenii de afaceri pot obţine vize cu o durată de unu până la cinci ani.
5 Al treilea Forum de afaceri al companiilor chino-romane_14.05.2013 ALa finalul Forumului de Afaceri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, cu privire la relaţiile de cooperare economică dintre România şi China, că are “aşteptări foarte mari şi eu, şi Guvernul nostru, pentru că China a fost, este şi sperăm să fie un partener bun pentru investiţiile pe care dorim să le facem în România. În programul guvernamental, avem două opţiuni strategice: agricultura şi energia. În ceea ce mă priveşte, doresc să promovez investiţiile de energie în China şi sper ca multe companii chinezeşti să vină în România. De altfel, toate discuţiile pe care le-am avut până acum, şi sper şi cele pe care le voi avea în cursul acestei săptămâni, să conducă la finalizarea unor investiţii care cred că sunt foarte importante pentru România.
Oficialul român a mai arătat că „din păcate, vorbim mult şi facem puţin. Eu doresc să implementăm ce tot discutăm de ani de zile şi sper ca forţa economiei chineze să se vadă şi în Europa. Noi, de altfel, reprezentăm poarta de intrare pentru China în Europa. Îi aşteptăm şi îi sprijinim cu tot ceea ce putem pentru a putea să avem succes”.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă efectuează, în perioada 12 – 19 mai, o vizită oficială în Republica Populară Chineză. Acesta a avut, până marţi, întâlniri cu ministrul adjunct al Comerţului, Zhong Shan, cu vicepreşedinte China Eximbank, Zhu Hongjie, cu preşedintele China Huadian Engineering Co, Sun Qingsong, preşedinte China Sinohydro, Song Dongshen şi cu alţi oficiali chinezi.
În cadrul vizitei în China, ministrul român va mai avea întâlniri cu administratorul general al Administraţiei Naţionale pentru Energie din RP Chineză, vicepreşedintele China Gezhouba Group (CGGC), preşedintele China National Electric Engineering Co şi vicepreşedintele China Guangdong Nuclear Power Group.
Din delegaţia României prezentă în aceste zile în China mai fac parte reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia, ai Complexului Energetic Hunedoara, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Hidroelectrica şi Energonuclear.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.