Dialogul Strategic şi Economic China – SUA

China - USA, dialogul anual 2013Cea de a cincia rundă a Dialogului Strategic şi Economic (S&ED) China – USA a debutat, miercuri, la Washington, oficiali şi lideri din peste 20 de departamente şi ministere din cele două ţări având programate discuţii pe teme politice, de securitate, economice şi financiare, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Cele două state sunt reprezentate în cadrul reuniunii de vice-premierul chinez Wang Yang şi consilierul de stat Yang Jiechi, de partea chineză, iar de partea americană de secretarului de stat John Kerry, respectiv secretarul Trezoreriei Americane, Jacob Lew. Wang şi Lew vor co-prezida discuţiile economice, iar Yang şi Kerry discuţiile strategice.
În cadrul sesiunii comune de deschidere a S&ED, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că cele două ţări prezintă o serie de dezacorduri. „Dacă acestea sunt simple, clare şi previzibile pentru părţi, putem găsi soluţii convenabile”.
În condiţiile în care economiile SUA şi Chinei sunt tot mai interconectate, dialogul este de preferat confruntărilor, acesta fiind important pentru ambele ţări, a arătat, la rândul său, vice-premierul chinez Wang Yang.
Buna cooperare dintre China şi SUA, cea mai mare ţară în curs de dezvoltare şi cea mai mare ţară dezvoltată, „poate servi drept o ancoră pentru pacea şi stabilitatea mondială, dar şi ca un motor de prosperitate şi dezvoltare”, a declarat Wang.
În cadrul întâlnirii preşedinţilor Xi Jinping şi Barack Obama, din luna iunie a.c., s-a ajuns la un consens în privinţa construirii un nou tip de relaţii între celd două mari ţări.
„Datoria noastră, în cadrul forumului S&ED, este de a transforma consensul celor doi preşedinţii în rezultate tangibile cărora să le adăugăm substanţă prin acest nou model de relaţii între ţările mari, astfel încât să aducă beneficii oamenilor din cele două ţări şi întregii lumi”, a subliniat Wang. S&ED a este o platformă importantă pentru cele două ţări pentru creşterea încrederii reciproce, extinderea cooperării şi gestionarea diferenţelor, a spus acesta, adăugând că, în ultimii patru ani, cele două părţi au avut o comunicare strânsă şi discuţii oneste pe obiective cu termen lung, privind importanţa strategică şi cuprinzătoare.
Cea de a cincia rundă S&ED se află într-un nou punct de plecare, în condiţiile în care cele două naţiuni au intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, alăturându-se pentru a explora un nou tip de relaţii între ţările mari, a spus, la rândul său, consilierul de stat Yang Jiechi.
China şi Statele Unite au lansat dialogul S&ED în anul 2009, odată cu accederea la putere a preşedintelui Obama, ca un canal important de comunicare pentru creşterea încrederii reciproce, pentru stimularea cooperării şi abordarea corespunzătoare a diferenţelor.
S&ED are un rol critic în generarea cooperării practice pe teme incluse în relaţia bilaterală, fiind un spaţiu în care cele două naţiuni pot face progrese reale, a arătat secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew.
„Ne întâlnim într-un moment în care cetăţenii din ambele ţări sunt în căutarea unor factori de decizie politică pentru a promova politici care să ducă la o mai mare prosperitate, echitate şi oportunitate”, a spus acesta.
Subliniind că prima reuniune S&ED a fost un „eveniment reper”, secretarul de stat John Kerry a declarat că „cu fiecare an ce trece, suntem capabili să construim pe acest dialog”.
China şi SUA au făcut din S&ED principalul mecanismu privind gestionarea, cooperarea şi concurenţa între cele două ţări. „Agenda noastră este largă şi vizează trasee strategice şi economice. Ca o consecinţă a discuţiilor din cadrul S&ED, am adăugat dialogul strategic de securitate în 2011 şi noi grupuri de lucru pe probleme cibernetice şi schimbările climatice, în acest an”, a declarat Kerry.
Mecanismul S&ED a fost constituit pe structura fostului dialog strategic şi de dialog economic strategic, iniţiat de către liderii celor două state în 2005 şi 2006.
Directorul adjunct al Comisiei Naţionale pentru Planificare, Dezvoltare şi Reforma, Xie Zhenhua, a declarat după reuniunea de deschidere a S&ED că un grup de lucru privind schimbările climatice, iniţiat după vizita lui Kerry în China, în luna aprilie, a identificat cinci domenii prioritare.
O serie de experţi americani consideră dialogul din aceste zile, primul la nivel de guverne de la schimbările politice din cele două ţări, de la începutul acestui an, o bună şansă ca înalţii oficiali chinezi şi americani să se cunoască reciproc şi să stabilească relaţiile de lucru.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia - Pacific, China, Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.