XINHUA – Executivul român a stabilit obiectivele pe 2013, pentru atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă

Guvernul român speră să atragă investiţii în valoare de minim 10 miliarde de euro (13 miliarde USD) şi să creeze cel puţin 50.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul acestui an, potrivit planului naţional prezentat la sfârşitul acestei săptămânii, transmite agenţia oficială de presă chineză, XINHUA.
Corespondentul Xinhua la Bucureşti, Lin Huifen, consemnează că aşa-numitul plan naţional cu privire la investiţiile strategice şi crearea de noi locuri de muncă este un plan de termen scurt şi mediu, până la 2018, dar a stabilit obiective specifice numai pentru anul în curs.
Potrivit primului ministru Victor Ponta, planul prevede atragerea de investiţii în domenii-cheie pentru creşterea economică, cum ar fi energia, resursele minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, urmărind, de asemenea, crearea a cel puţin 50.000 de noi locuri de muncă în următoarele şase luni, care se vor adăuga celor 100.000 de locuri de muncă stabile adăugate în economie în ultimul an.
În acest sens, este foart important relansarea relaţiilor politice şi economice externe guvernamentale, atât în Europa, cât şi în Asia.
„Vizitele externe, eforturile pe care le-am făcut pentru a repara relaţiile noastre cu statele importante din Europa şi din Asia, ne vor ajuta să atragem investitori importanţi”, a spus Ponta la prezentarea planului.
„Am îmbunătăţit parteneriatele economice cu actori internaţionali importanţi, cum ar fi Germania, Franţa, Italia, Austria, precum şi cu mai multe ţări asiatice importante, mai ales China”, a adaugat acesta.
Prin acest plan, România doreşte o independenţă energetică mai mare, un proiect de lege pe energie mai accesibil, identificarea de noi resurse şi proiecte noi, dar cu standarde ridicate de mediu, dezvoltare rurală, investiţii pentru agricultori şi plăţi pentru agricultori.
În ceea ce priveşte industria, obiectivele urmăresc creşterea competitivităţii, dezvoltarea de parcuri industriale, acordarea de suport pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Mai mult decât atât, un alt obiectiv este dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare.
Lista proiectelor prevăzute de planul de investiţii includ exploatarea minieră de aur la Roşia Montană, precum şi proiectele pe care compania americană Chevron le are în România.
Întârziat ani de zile din considerente de mediu, proiectul Roşia Montană este prezentat ca un proiect „cu noi standarde de mediu”, în condiţiile în care statul va primi 78% din profituri. Negocierile pentru investiţia de la Roşia Montană ar putea fi încheiate în septembrie. În ceeace priveşte compania Chevron, planul vizează explorarea de gaze de şist pentru a creşte independenţa energetică.
Între proiectele de investiţii menţionate în aceeaşi categorie mai sunt termocentrala Rovinari, cu un nou grup de 500 MW, în cazul în care China Huadian Engineering se află în discuţii pentru o investiţie de aproximativ un miliard USD, alte 150 de milioane euro fiind vizate pentru o staţie de gaze la Fântânele Mureş din partea firmei japoneze Marubeni, în parteneriat cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).
Documentul, de asemenea, arată că guvernul roman a planificat finalizarea celor două unităţi de la centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi investiţia de un miliard de euro de la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşeşti.
„După mai multe vizite în străinătate, beneficiile încep să apară, mai mulţi investitori anunţă intenţia de a veni în România sau să îşi consolideze prezenţa aici: Daimler, Chevron, Exxon, ZTE, Huawei, Oracle, Bosch, Vinci, Pirelli etc. Lista este lung şi semnalele sunt pozitive”, a spus Ponta.
Potrivit primului ministru, acest plan reprezintă o şansă pentru prosperitatea şi creşterea economică, pentru depăşirea decalajelor de dezvoltare care separă încă România de multe ţări ale UE.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la XINHUA – Executivul român a stabilit obiectivele pe 2013, pentru atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă

  1. INA STANA REBIGAN spune:

    anul trecut si in spania s-a spus ca se vor crea tot 50000 de lcuri de munca ….si nu s-au creat …in schimb s-au marit numarul somerilor …totul este o capcana si de stoarcere a resurselor noastre subterane ….cu banii primiti de la UE si FMI din anii trecuti ne puteam independiza de asa zisii investitori , daca nu se fura atat de mult de cei care ne conduc .. alte minciuni si jefuire a bogatiilor romaniei pe toate laturile , nu vad unde sunt investitiile pentru curatarea contaminariilor care raman in urma exploatarilor resurselor , ? a cianurei de potasiu ? in urma exploatarii gazelor se sist prin metoda de fracturare ,, unde sunt impaduririle care se fac dupa defrisarea sutelor d hectare de padure ? si care merg in strainatate / in spania si in austria? de ce produsele din superuri sunt la pret de lux mai mari decat in spania (unde salriu minim este de 1000 euros iar aici de 150- 200-, 250 euro) si de proasta calitate ? ,,,pe cine mai vreti s amai inselati? unde credeti ca va ajunge acest popor exploatat si inselat si mintit ?
    50000? de locuri de munca? hai sa fim seriosi …..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.