Aterizarea forţată a economiei chineze ar aduce scăderi extreme ale preţurilor materiilor prime

Sursa: ZIARUL FINANCIAR
Preţurile metalelor de bază s-ar reduce cu 30-40%, petrolul s-ar ieftini cu 30%, iar dolarul s-ar aprecia faţă de toate valutele importante ale lumii dacă încetinirea economiei chineze se va trans­forma într-o aterizare dură, consideră analiştii băncii franceze Société Générale. Ei văd economia chineză, a doua ca mărime la nivel mondial, deja pe calea unei decelerări cronice provocate de dezechilibrele adânc înrădăcinate precum capacitatea de producţie în exces, datoriile mari şi în creştere ale companiilor şi autorităţilor locale şi de marginalizarea tot mai accentuată a sectorului privat.
Toate aceste dezechilibre sunt simpto­mele unei alocări puternic disproporţionate a creditului şi resurselor care nu poate avea decât un sfârşit dureros, problema nefiind dacă acesta va veni, ci când şi cât de puternice vor fi efectele, spun analiştii băncii franceze. Averismentele lor sunt în general împărtăşite de specialiştii altor mari bănci, însă nu sunt tratate cu atenţia cuvenită de pieţe şi investitori, scrie CNBC. Scenariul extrem al SocGen prevede încetinirea economiei sub 6% anul acesta din cauza unui avans de 3% în al doilea semestru şi o creştere tot de 3% în prima jumătate a anului viitor – aterizarea dură. O creştere de 6% este pragul minim necesar pentru ca piaţa muncii să rămână stabilă, iar ţara să evite pericolele financiare sistemice.
Potrivit economistei Wei Yao, două tipuri de evenimente ar putea provoca aterizarea dură. „Socurile provocate co­merţului care duc la deteriorarea rapidă şi accentuată a exporturilor şi dispariţia locurilor de muncă pentru muncitorii migratori ar putea fi un factor declanşator“, a explicat ea.
Experienţa din 2008 arată că economia chineză este vulnerabilă la şocurile co­merciale. Criza care a urmat prăbuşirii băncii americane Lehman Brothers a făcut ca exporturile să scadă, ceea ce a dus la pierderea a aproape 50 de milione de locuri de muncă pentru angajaţii migratori în doar două trimestre. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.