UE – CHINA | Uniunea Europeană a reclamat China la OMC privind taxele impuse la importurile de ţevi fără sudură din oţel

Razboiul tevilor UE - China 2Uniunea Europeană a solicitat Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să se pronunţe asupra unui litigiu privind taxele anti-dumping impuse de China la importurile de ţevi fără sudură din oţel de înaltă performanţă („HP-SSST”) produse în UE.
UE consideră că taxele anti-dumping chineze sunt incompatibile cu dreptul OMC, atât procedural, cât şi pe fond. La cererea UE, au avut loc consultări la data de 17 şi 18 iulie 2013, pentru a rezolva litigiul. Cu toate acestea, ele nu au satisfacut preocupările europene cu privire deciziile OMC şi incompatibilitatea măsurilor adoptate de China.
Ţevile fără sudură din oţel de înaltă performanţă sunt utilizate, în principal, în centralele electrice. Exporturile UE de ţevi în China au fost în valoare de aproximativ 90 de milioane euro în 2009, dar au scăzut la sub 20 de milioane euro în momentul în care China a impus taxe antidumping definitive, în noiembrie 2012. De atunci, impunerea de taxe de la 9,7%, la 11,1%, aplicate importurilor de tuburi din oţel din UE, împiedică în mod semnificativ accesul la piaţa chineză.
„UE continuă lupta împotriva măsuri de protecţie comercială nejustificate ale Chinei care nu sunt conforme cu normele OMC şi de multe ori par a fi motivate de represalii. Situaţa a apărut la scurt timp după decizia europeană împotriva importurilor de oţel din China. Având în vedere slăbiciunile tehnice evidente, suntem încrezători că OMC va sprijini cererile noastre împotriva acestor taxe anti-dumping”, a arătat purtătorul de cuvânt al UE pentru Comerţ, John Clancy.
La 8 noiembrie 2012, China a confirmat decizia sa provizorie anterioară de a impune taxe antidumping definitive la anumite ţevi fără sudură de înaltă performanţă din oţel inoxidabil, importate din Uniunea Europeană şi Japonia. China a iniţiat ancheta la 8 septembrie 2011, după ce UE a impus, la 29 iunie 2011, texe provizorii antidumping asupra importurilor la anumite ţevi şi tuburi fără sudură din oţel inoxidabil, originare din China.
La data de 20 decembrie 2012 Japonia a demarat procedurile cu privire la măsurile adoptate de China, în conformitate cu înţelegerea OMC privind regulile şi procedurile de soluţionare a litigiilor, precum şi Acordul antidumping al OMC. O rundă de discuţii a fost stabilită între Japonia şi China, la reuniunea organismului de soluţionare a litigiilor din 24 mai 2013.
La 13 iunie 2013, UE a solicitat de asemenea consultări în cadrul OMC cu China. Japonia s-a alăturat acestor consultări. Consultările au avut loc în perioada 17 – 18 iulie 2013, dar discuţiile nu au reuşit să ducă la soluţionarea litigiului.
UE a solicitat constituirea unui grup în cadrul OMC care să se reunească pentru în faţa Organismului de soluţionare a litigiilor la data de 30 august 2013. La acea întâlnire, China poate, în conformitate cu normele de soluţionare a litigiilor ale OMC, poate prezenta obiecţii privind constituirea grupului.
Sursa: Comisia Europeană

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.