Guvernul României şi România sprijină drumul european al Republicii Moldova

Republica Moldova - Romania“Guvernul României şi România, în ansamblu, sprijină fără nici un fel de reţinere şi cu toată convingerea drumul european al Moldovei, încheierea tuturor acordurilor la Vilnius cu UE, ridicarea vizelor” , a declarat luni, la Chişinău, primul ministru al României, Victor Ponta, aflat în vizită oficială la invitaţia primului ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă.
“Eu ştiu, ca toţi cei din România, ştiu cât de umilitor, cât de supărător, cât de nedrept este acel sistem de vize şi ştiu cât de important a fost, în primul rând pentru moralul, pentru mândria românilor, atunci când am reuşit să nu mai fim supuşi la toate acele proceduri care ţineau de vize. Cred că Moldova merită acest lucru, cred că sunteţi cetăţeni europeni şi, întotdeauna când eşti ţinut, într-o formă sau alta, la uşă, creează un sentiment de nedreptate, aşa încât vreau să fiţi convinşi de sprijinul nostru total”, a mai subliniat premierul Ponta.
În cadrul discuţiilor purtate la Chişinău, premierul Leancă a arătat că vizita din 26 – 27 august a primului ministru Ponta e una plină de semnificaţii. “Mâine, vom marca, la Chişinău, Ziua Independenţei, deci vizita are loc tocmai în ajunul şi în timpul sărbătoririi Zilei Independenţei Republicii Moldova. Tot pe 27 august, dar acum 22 de ani, România a recunoscut independenţa Republicii Moldova, fiind primul stat care a recunoscut un nou subiect al dreptului internaţional. Şi tot pe 27 august, mâine, urmează să lansăm construcţia unui proiect de gazoduct de interconectare a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel românesc, ceea ce înseamnă şi cu cel European”.
Dialogul dintre premierii român şi moldovean a cuprins şi teme legate de conectarea sistemelor energetice, nu doar a celor de gaze, şi a celor de energie electrică, De asemenea, s-a discutat despre obiectivul integrării europene şi rolul României în realizarea acestui deziderat al politicii externe şi interne a Republicii Moldova, dar şi de cooperarea în domeniul educaţiei. Pe acest subiect, premierul Victor Ponta a arătat că “sunt 5.000 de burse oferite de Guvernul României. Problema nu este să mărim numărul, pentru că nu le-am folosit nici pe cele 5.000, avem 2.800 de cereri pentru anul acesta. Ideea este să încercăm să diversificăm sistemul de burse, să convingem cât mai mulţi tineri din Moldova să studieze la universităţi bune din Bucureşti, eventual să se întoarcă aici, altfel, în continuare, pe cei mai bine pregătiţi tineri din Moldova şi din România o să-i pierdem pentru ţările din Occident”.
Sursa: Guvernul României

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.