Chinezii analizează discret activele Enel din România

Sursa: BURSA.RO
Chinezii le-ar fi solicitat oficialilor Enel acces la camera de date ale activelor grupului italian din România, susţin surse apropiate situaţiei. La fel ar fi făcut şi Electrica SA pentru societăţile Enel rezultate în urma privatizării fostei sale filiale Muntenia Sud, mai afirmă sursele noastre. Conform contractului de privatizare, statul român are drept de preempţiune pentru achiziţia pachetelor majoritare de acţiuni deţinute de Enel la entităţile care au luat naştere din Electrica Muntenia Sud. (…)
În piaţă, unii dau ca sigură achiziţia activelor Enel România de către chinezi, afirmând că sunt slabe şanse ca statul să-şi permită să preia pachetul majoritar de la Muntenia Sud. Aceştia consideră că reţeaua noastră de distribuţie va beneficia din plin de generosul capital chinez.
Alţii susţin că sunt slabe şanse ca Europa şi statul român să accepte o intrare masivă de capital chinez în domeniul energetic, care ar presupune nu numai importuri de echipamente chinezeşti, ci şi de foarte multă forţă de muncă. „Nu se ştie care este modelul lor de afaceri în domeniu, chiar dacă vorbim de o activitate reglementată. Astfel, există un mare risc în calitatea viitoare a serviciilor de distribuţie şi furnizare a electricităţii”, spun sursele menţionate, care nu exclud posibilitatea ca statul să reuşească să „răscumpere” Muntenia Sud pe o sumă rezonabilă.
Surse apropiate situaţiei ne-au declarat că reprezentanţii companiei chineze interesate de activele Enel România ar fi pus întrebări legate de contractele de concesiune a distribuţiei de electricitate, care nu au fost publicate ca atare în Monitorul Oficial, dar şi despre posibilitatea modificării tarifelor de distribuţie, pe fondul presiunii consumatorilor din ultima perioadă şi ţinând cont că analizele europene ar indica faptul că avem printre cele mai ridicate tarife de reţea din această zonă a Europei. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.